Britská policie by mohla získat vyšší pravomoci proti rušivým protestům

Konzervativní vláda britského premiéra Rishiho Sunaka dnes představí návrh zákona sloužícího k potlačování protestů. V případě schválení by rozšířil okruh situací, v nichž může policie v Anglii a Walesu zasáhnout, aby zabránila závažnému narušení veřejného pořádku, uvedla dnes agentura Reuters. Lidskoprávní organizace a opozice krok kritizují jako nedemokratický či jako útok na právo protestovat, který dá policistům příliš velké pravomoce.

V posledních letech protesty, obvykle týkající se klimatické krize, způsobily uzavření velkých částí centra Londýna nebo zablokování dopravy na klíčových dálnicích. Akce aktivistů vedly k výzvám části veřejnosti a politiků, aby policie měla větší pravomoci k zastavení takového jednání.

Vláda v loňském roce zveřejnila návrh zákona, který se v současné době nachází v závěrečné fázi projednávání v parlamentu. Před schválením jej ale chce ještě pozměnit, aby rozšířila právní definici "závažného narušení" veřejného pořádku. Tím by policii poskytla větší flexibilitu a zajistila právní jasnost ohledně toho, kdy lze nové pravomoci použít.

"Právo na protest je základním principem naší demokracie, ale není absolutní," uvedl v neděli pozdě večer Sunak. "Nemůžeme dopustit, by protesty vedené malou menšinou narušovaly život běžné veřejnosti. Je to nepřijatelné a hodláme tomu učinit přítrž," dodal.

Pokud nový zákon projde parlamentem, umožní policii "preventivně" ukončit rušivé protesty, tvrdí vláda.

Zákon však čelí kritice organizací na ochranu lidských práv i opoziční Labouristické strany. "Policie už má dostatečné pravomoci k tomu, aby zatýkala a přesouvala lidi," uvedla labouristka Shami Chakrabartiová, která zasedá ve Sněmovně lordů, jež bude vládní pozměňovací návrhy projednávat. "Obávám se, že se jedná o to, aby byl veškerý pokojný nesouhlas považován fakticky za terorismus," dodala.

Návrh zákona již obsahuje vytvoření nového trestného činu pro ty, kteří se snaží přilepit, uzamknout či jinak připevnit k objektům nebo budovám. Umožňuje také soudům omezit svobody některých protestujících, aby jim zabránily způsobit vážné narušení pořádku. Navazuje na zákon o policii, kriminalitě, trestech a soudech přijatý v dubnu 2022, který vyvolal několik rozsáhlých protestů.

Související

Více souvisejících

Policie Velká Británie Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy