Prezidentské volby 2023: Jak to bude s průzkumy před druhým kolem?

Volební model před druhým kolem prezidentských voleb mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem chystají v těchto dnech společnosti STEM a Kantar, výsledky mají být známé o víkendu. Některé agentury pro výzkum veřejného mínění nebudou mezi prvním a druhým kolem prognózy o aktuálních šancích obou kandidátů publikovat. Vyplývá to z dnešních odpovědí agentur na dotaz ČTK. 

Volební finále se uskuteční v pátek 27. a sobotu 28. ledna, předvolební průzkumy se podle zákona mohou naposledy zveřejnit v pondělí 23. ledna.

Názory respondentů před rozhodujícím kláním bude v těchto dnech zjišťovat agentura STEM. "Volební model pro druhé kolo prezidentských voleb zveřejníme v neděli 22. ledna v poledne na CNN Prima News," sdělila ČTK analytička STEM Jitka Uhrová. Pro Českou televizi připravuje prezidentský volební model společnost Kantar. "Ano, v tomto týdnu sbíráme data pro druhé kolo prezidentské volby," uvedl Pavel Ranocha z Kantaru. Datum zveřejnění záleží podle něj na České televizi, která v případě předešlých průzkumů před prvním kolem zveřejňovala údaje v nedělních Událostech.

Agentura STEM/MARK volební model nechystá. Bude ale pro televizi Prima chystat stejně jako po prvním kole volební predikci, tedy informaci, jak volby dopadnou po sečtení zhruba deseti procent okrsků, poznamenal ředitel STEM/MARK Jan Tuček.

Společnost Median se spíše zabývá analýzou prvního kola voleb. "Opět jsme limitováni volebním moratoriem a není zřejmé, jaký bude další průběh a zda bude vůbec relevantní v době mimo volební moratorium výzkum realizovat, protože volební kampaně budou gradovat až příští týden," uvedl na dotaz ČTK ředitel Medianu Přemysl Čech.

Před prvním kolem prezidentské volby dělala volební prognózy také agentura Ipsos, která zatím na dotaz ČTK neodpověděla. Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) průzkumy před volbou hlavy státu nezveřejňovalo a ani před rozhodujícím soubojem dvou nejsilnějších kandidátů to neplánuje, sdělil Matouš Pilnáček z CVVM.

Naposledy zveřejněné průzkumy před prvním kolem nepřisuzovaly Pavlovi ani Babišovi přes 30 procent hlasů, v reálných volbách nakonec oba dostali zhruba 35 procent hlasů - Pavel porazil Babiše jen těsně, získal o 22.843 hlasů víc. Modely naopak předpokládaly víc hlasů pro Danuši Nerudovou, která skončila třetí se ziskem necelých 14 procent hlasů. Agentury ale zjišťovaly názory veřejnosti už na začátku ledna, tedy ještě před televizními debatami kandidátů, odstoupením Josefa Středuly či Babišovým osvobozujícím rozsudkem v kauze Čapí hnízdo. První kolo se uskutečnilo 13. a 14. ledna. Odstup zbývajících kandidátů od vedoucí trojice průzkumy zachytily. Předpověděly i vysokou volební účast, která přesáhla 68 procent. Politologové a komentátoři očekávají těsný souboj mezi Babišem a Pavlem i v rozhodujícím kole.

Související

Více souvisejících

prezidentské volby 2023 průzkumy Petr Pavel Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy