Hlavní obsah

Politici uctili památku Jana Palacha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čin Jana Palacha přispěl k tomu, aby totalitní režim padl, a zasloužil se o to, že Češi mohou žít ve svobodě a demokracii. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) to v pondělí řekla na pietním aktu k uctění památky studenta, který se před 54 lety upálil na Václavském náměstí v Praze.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala (vlevo) uctil památku Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze.

Článek

Počátkem roku 1969 tak učinil v pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci země vojsky Varšavské smlouvy.

V den 54. výročí jeho činu Markéta Pekarová Adamová s dalšími místopředsedy Sněmovny položila květiny a svíčky v místě, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku pod Národním muzeem.

„Jan Palach se zapsal do naší historie a patří mu v ní opravdu čestné místo, protože byl ochoten pro to, aby probudil občany z letargie, obětovat to nejcennější, tedy svůj vlastní život,“ řekla Pekarová Adamová, která se zúčastnila pietního aktu k uctění památky Jana Palacha na Václavském náměstí.

Pieta na Vítkově připomněla válečné veterány

Domácí

Na místě byla mimo jiné s místopředsedy Poslanecké sněmovny Olgou Richterovou (Piráti) nebo Karlem Havlíčkem (ANO).

„Palach přispěl k tomu, aby nakonec totalitní režim padl, protože připomeňme, že dvě desítky let později potom, co to udělal, tady byl Palachův týden, kdy lidé na jeho počest začali demonstrovat a usilovat o změnu režimu, svobodu a demokracii, což se na závěr roku 1989 i povedlo,“ dodala.

Památku Palacha, který byl studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK), si připomněli i zástupci této nejstarší české vysoké školy.

Akademici v čele s rektorkou Milenou Králíčkovou a nynější studenti položili květinové věnce k Palachově fotce na nádvoří Karolina, tedy na místo, kde byla v lednu 1969 vystavena rakev s Palachovými ostatky.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lidé uctívají památku Jana Palacha na Václavském náměstí v Praze.

V pondělí v podvečer se vysokoškoláci a jejich učitelé sejdou ještě u pamětní desky před budovou FF UK.

Na tomto místě dnes dopoledne Palachovu památku uctili ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a vrchní ředitelka řízení sekce vysokých škol, vědy a výzkumu na ministerstvu školství Radka Wildová. Balaš a Wildová zažehli svíce rovněž u hrobu odpůrce režimu v pražských Olšanských hřbitovech.

Dvacetiletý vysokoškolský student Palach zemřel na následky těžkých popálenin tři dny po svém činu 19. ledna 1969. Pietní akt ke 20. výročí jeho smrti v lednu 1989 se nečekaně změnil v silnou protestní akci proti režimu.

Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později totalitní režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Politici si na Vítkově připomněli výročí vzniku Československa

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám