17. ledna 2023 • 10:00

Provokace? Ruské vlajky na Australian Open, velvyslanec protestuje

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem dvacet ruských tenistů a tenistek si užívá benevolence tenisových federací a královsky vydělávají na Australian Open, zatímco jejich země dál zabíjí na Ukrajině. Fanoušci při zápase 1. kola jednoho z favoritů Daniila Medveděva vytáhli v hledišti centrkurtu Roda Lavera ruskou vlajku. Ta visela i u menšího kurtu číslo 14, na kterém bojovala Kamila Rachimovová proti Ukrajince Kateryně Baindlové. „Ostře to odsuzuji,“ zlobil se ukrajinský velvyslanec v Austrálii.



U svých jmen nemají tenisté a tenistky z Ruska a Běloruska při Australian Open vlaječky svých zemí, stejně jako v případě jiných turnajů pořádaných ATP a WTA. Mohou hrát, ale bez toho aniž by zviditelnili svou zemi, tvrdí tenisové autority. Jak kosmetické až nicotné takové opatření je se ukazuje i na Australian Open.

Na zápas Rachimovové s Baindlovou si přinesla parta čtyř mužů, kterou zachytily agenturní fotografie, ruskou vlajku a vyvěsili ji na keř u hracího dvorce. Jeden z mužů měl na hlavě rudou ruskou kšiltovku a byl oblečený v triku s velkým nápisem Russia. „Ostře odsuzuji veřejné prezentování ruské vlajky během zápasu ukrajinské tenistky Kateryny Baindlové. Vyzývám Australian Open, aby okamžitě prosazovalo dodržování vlajkové neutrality,“ napsal na Twitter ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Mirošničenko.

Mirošničenko již před turnajem vyzýval australský tenisový svaz, aby zakázal start Rusům a Bělorusům tak jako loni Wimbledon. Australané vzkázali, že tenisté a tenistky z těchto zemí budou startovat jako neutrální sportovci a pořadatelská federace stejně jako ostatní tenisové autority odsuzují nevyprovokovanou ruskou akci na Ukrajině.

Po pondělním incidentu ale nakonec protinožci zakročili. S okamžitou platností vydali zákaz ruských a běloruských vlajek v areálu Melbourne Parku.

Při zápase Daniila Medveděva na Australian Open byla vyvěšena ruská vlajka
Při zápase Daniila Medveděva na Australian Open byla vyvěšena ruská vlajka

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud