Ruská vlajka na Australian Open způsobila incident. Organizátoři ji zakázali

Sport ČTK Sport, ČTK
17. 1. 2023 9:13
Pořadatelé tenisového Australian Open zakázali druhý den grandslamového turnaje vlajky Ruska a Běloruska v areálu. Organizátoři reagovali na protest ukrajinského velvyslance, jenž si na ruskou vlajku v Melbourne Parku stěžoval na sociálních sítích.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ukrajinský velvyslanec v Austrálii a na Novém Zélandu Vasyl Myrošnyčenko upozornil na twitteru na událost z úvodního dne turnaje, kdy ruská vlajka visela na křoví u kurtu, na němž hrála Ukrajinka Kateryna Baindlová proti Rusce Kamile Rachimovové.

"Vyzývám Tennis Australia, aby začala okamžitě uplatňovat svou politiku 'neutrálních vlajek'," napsal ambasador.

Pořádající organizace Tennis Australia dnes oznámila, že v Melbourne Parku budou vlajky Ruska a Běloruska s okamžitou platností zakázány.

"Naším původním postojem bylo, že je fanoušci mohou přinést, ale nesmějí jimi způsobit rozruch. Včera jsme tu měli incident, kdy byla vlajka vedle kurtu. Budeme nadále pracovat s hráči a našimi fanoušky na tom, abychom zajistili nejlepší možné prostředí pro tenis," uvedla Tennis Australia.

Tenisté Ruska a jeho spojence Běloruska smějí od začátku invaze na Ukrajinu loni v únoru startovat na turnajích jako neutrální sportovci bez státních symbolů a vlajek. Pozvánku nedostali pouze do Británie na přípravné turnaje před Wimbledonem a samotný grandslamový turnaj.

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková po dnešním vítězství v 1. kole nad Terezou Martincovou uvedla, že rozhodnutí organizátorů Australian Open respektuje.

"Myslím si, že sport nemá nic společného s politikou, ale pokud se takhle budou všichni cítit lépe, tak OK. Já s tím nic nenadělám. Prostě to udělali. Bez vlajek? Tak bez vlajek," řekla pátá nasazená hráčka turnaje.

Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková v pondělí agentuře Reuters řekla, že stejně jako v minulých měsících si nepodá ruku po zápase s ruskou či běloruskou soupeřkou.

Vyčítá jim, že se nevyjádřily dostatečně důrazně proti invazi.

 

Právě se děje

Další zprávy