Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Nerudová: Mí dobrovolníci pomohou Pavlovi, budou prosazovat témata mladých

Česko

  9:59aktualizováno  11:05
Danuše Nerudová přenechá Petru Pavlovi některé své reklamní prostory, vystoupí s ním na akcích a její dobrovolníci se zapojí i do kampaně před druhým kolem voleb. Uvedla to na společné tiskové konferenci se svým bývalým protikandidátem. Pavel podle svého vyjádření také „přebírá štafetu“, co se týče témat, která jsou důležitá pro mladou generaci.

Ekonomka Danuše Nerudová skončila v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě, když získala 13,92 procent hlasů. Stejně jako další dva neúspěšní uchazeči o prezidentský úřad - senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer - pak hned v sobotu po sečtení výsledků vyslovila podpora Pavlovi.

Prezidentské volby

„Považuji to za výraz vyspělé politické kultury, která zde dlouho chyběla,“ řekl nyní Pavel o své spolupráci s Nerudovou. Podpory své bývalé protikandidátky si váží a oceňuje, že není jen verbální.

„Podpora pro druhé kolo platí,“ řekla v úterý Nerudová. Zopakovala, že se svým týmem vedla celou dobu pozitivní kampaň a zdůrazňovala témata mladých. Nyní se dle svých slov s Pavlem domluvila, že tato témata bude dál prosazovat i on, a to za pomoci odborníků, které kolem sebe Nerudová shromáždila. „Bude mít kolem sebe tým mladých lidí, kteří zajistí, že témata jako nedostatek bydlení, manželství pro všechny, bude dál rozvíjet. A pokud bude zvolen prezidentem, bude jim dávat záštitu,“ dodala Nerudová.

Pavel se vymezil proti tvrzení, že současné volby jsou soubojem mezi městy a vesnicemi. „Je to spíše souboj světa, kde ctíme slušnost a důstojnost, a světa, který se neštítí manipulací a záleží mu jen na boji o moc,“ řekl. Taková dělící čára podle něj nemá nic společného s velikostí obcí a s jejich obyvateli.

Pavel dále řekl, že proti Nerudové sice měl během kampaně před prvním kolem dílčí výhrady, jejich základní hodnoty jsou ale podobné. „I když to občas zajiskřilo, nikdy jsme nepřekročili nějakou hranici,“ řekl. „Stejně tak si nemyslím, že by témata, která paní profesorka přinesla do kampaně, měla skončit v prvním kole, protože jsme se v nich překrývali. Takže to vnímám jako přebrání štafetového kolíku,“ řekl.

Prezidentské volby 2023

Není to podle něj o tom, že by nyní převzal něco, co v jeho programu vůbec nebylo, i on o těchto prioritách hovořil již v minulosti. „Těm, kteří se na těchto tématech podíleli, chci ale umožnit, aby se jim věnovali nadále,“ řekl.

„Soutěžení z prvního kola zůstalo v prvním kole, nyní jsme v kole druhém. Rozdíly v prvním kole jsou úplně zanedbatelné oproti rozdílům, kterým čelíme nyní,“ dodal Pavel.

Zmínil také podporu Andreje Babiše ze strany současného prezidenta Miloše Zemana. Vyzval všechny voliče, aby dorazili i k druhému kolu voleb, stejné prohlášení učinila i Nerudová.

Ta také uvedla, že nyní existují dva kandidáti: jeden zosobňuje prozápadní a demokratické hodnoty, druhý ne. „To já budu nyní čtrnáct dní vysvětlovat svým voličům,“ řekla. Zatímco Babiš podle ní bojuje o zisk svých firem, Pavel o dobro země. Jak velké množství jejích původních voličů by mohlo mít s Pavlem problém, dle svých slov neví.

Konkrétně bude mít podle Pavla podpora ze strany Nerudové podobu poskytnutí některých již zaplacených reklamních ploch, vystoupení bývalé rektorky na některých Pavlových akcích i pomoc ze strany dobrovolníků. Konkrétně v úterý jdou spolu dle Nerudové oba dva týmy na pivo, v dalších dnech spolu pojedou do Ostravy. „Společně to zvládneme,“ řekla Pavel na závěr tiskové konference. Týmy obou bývalých protikandidátů si pak symbolicky předaly propagační předměty.

„Zlo, které musíme porazit“

Nerudová podporu Pavlovi vyjádřila již v sobotu, když byly sečteny hlasy z prvního kola. „Pořád je tady velké zlo. A to zlo se jmenuje Andrej Babiš. To zlo neodešlo a dostalo poměrně dost procent v těchto volbách. Nezapomínejme na to, že tady máme člověka, který vlastní mediální domy, politickou stranu, poslance. A teď bych chtěl vlastnit i Lány a Pražský hrad. A to zlo musíme společně porazit. Já bych chtěla pogratulovat demokratickému vítězi, což je Petr Pavel,“ prohlásila tehdy Nerudová.

Za Pavlem následně přijela i do jeho volebního štábu a pogratulovala mu. Přesnou podobu podpory domlouvali v pondělí. V České televizi Nerudová následně řekla, že „napne veškeré síly k tomu, abych mu pomohla, aby vyhrál, aby nebyl zvolen Andrej Babiš“.

S Fischerem se Pavel dle svých slov setká ve středu, plánují natočit společné video. „Bude to podobně jako s paní profesorkou,“ avizoval Pavel. To znamená společné akce i využití reklamních ploch, detaily ale oba teprve domluví.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!