Hlavní obsah

Podlost nejhrubšího zrna. Války začínají politici, ne vojáci, reagoval Pavel na Babišův billboard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěz prvního kola prezidentských voleb, generál Petr Pavel, navázal spolupráci se svou neúspěšnou soupeřkou Danuší Nerudovou. Na úterní společné tiskové konferenci oznámili, že hodlají například společně vyjíždět na některé akce do krajů, nebo sdílet reklamní prostory. Pavel se ve finále utká s expremiérem Andrejem Babišem. Pavel zároveň tvrdě odsoudil Babišovy billboardy, na kterých naznačuje, že voják „zavleče Česko do války,“ označil to za „podlost nejhlubšího zrna“.

Živě: Tisková konference Petra Pavla a Danuše NerudovéVideo: Novinky, ČTK

 

Reklama

Článek

„Strašení válkou či zatažením do války, případně mobilizací považuji za zbabělost, podlost nejhrubšího zrna. Je to zneužívání strachu ve vlastní politický prospěch,“ řekl s tím, že mír má smysl chránit.

„Jako voják jsem nikdy nebyl ten, kdo tlačil někoho do konfliktu. Když se podíváme, jak fungují armády v demokratických zemích, tak armády plní politické zadání, žádná armáda nejde do války, protože by si nějaký generál usmyslel, že už se dlouho neválčilo. Války začínají politici, ne vojáci,“ uzavřel.

Andrej Babiš spustil billboardovou kampaň tvrdící, že „nezavleče Česko do války“, protože není voják. Toto tvrzení vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí.

Babiš couvá. Na billboardech nemělo být voják, ale generál

Prezidentské volby

Pavel se podle svých slov zatím bránil útokům Andreje Babiše, a i když si prý útoky líbit nenechá, nehodlá v nich přebírat iniciativu. „Nemíním tu kampaň vyhrocovat, nebudu využívat podpásové údery a rozhodně nebudu připravovat nějaké kompro. To rozhodně není můj svět, to je jeho svět,“ dodal k Babišovi a následujícím čtrnácti dnům Pavel.

Názorové rozdíly stranou

„Nejenom že si moc vážím vyjádření podpory od paní profesorky, ale mnohem víc si vážím, že tu verbální podporu dokážeme přetavit do naprosto konkrétní spolupráce. Považuji to za výraz nadcházející politické kultury, která tu dlouhou dobu chyběla. Takto konkrétní spolupráce dvou konkurentů nemá precedent,“ řekl v úterý Pavel.

„V rámci kampaně jsem několikrát zdůraznil, že mám nějaké výhrady, stejně jako ona měla výhrady vůči mně, což ale neznamená, že bychom byli na opačných protipólech. Ty rozdíly, které mezi námi jsou, nebyly překážkou k podpoře v druhém kole,“ doplnil vítěz prvního kola prezidentské volby.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Petr Pavel a Danuše Nerudová vystoupili na tiskové konferenci ke spolupráci před druhým kolem prezidentské volby

Nerudová na úterním brífinku svou podporu potvrdila a řekla, že se s Pavlem domluvili na tom, že generál ve výslužbě bude dál prosazovat jí blízká témata zaměřená na mladé, jako je podpora životního prostředí či zavírání nůžek v rozdílné kvalitě života v jednotlivých regionech. „Jsem velmi ráda, že pan Pavel souhlasil s tím, že bude ta témata dál prosazovat,“ uvedla.

„Vnímám to jako převzetí štafetového kolíku, jsem přesvědčen, že ta témata je potřeba vzít dál,“ reagoval Pavel, který usiluje o to, aby příznivci Nerudové, jež získala v prvním kole bezmála 14 procent hlasů, dali ve druhém kole hlas jemu.

Expert: Třetina voličů Nerudové to Pavlovi nedá

Prezidentské volby

Společně hodlají absolvovat některé akce, sdílet reklamní prostory, ale úzkou spolupráci by měly navázat také jejich týmy. „Budu rád, když budou naši dobrovolníci v regionech spolupracovat, protože ten cíl teď máme společný,“ doplnil Pavel.

Na tiskové konferenci si, stejně jako v jedné z předvolebních diskusí, předali dary. Tentokrát už to působilo přirozeněji. Pavel předal Nerudové plyšového lva a kávu. Ona jemu týmovou mikinu. „Aspoň na chalupu, na štípání dřeva se určitě bude hodit,“ glosovala.

Nerudová věří, že její voliči ve druhém kole podpoří Pavla. Bude se prý snažit mobilizovat maximum svých voličů, aby přišli k volbám. „Je to jediná možnost, jak zabránit, aby si druhý z kandidátů (Andrej Babiš, pozn. red.) nezprivatizoval celou Českou republiku,“ řekla.

Vedle Nerudové vyjádřili Pavlovi před druhým kolem voleb podporu také další neúspěšní kandidáti, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer a podnikatel Karel Diviš.

Podobně jako s Nerudovou bude probíhat také Pavlova spolupráce s Fischerem.

KOMENTÁŘ: Proč se Danuše Nerudová nedostala do prezidentského finále – Petr Šabata

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám