Hlavní obsah

Skvěle! Vondroušová, Krejčíková i Lehečka postupují. Muchová v dramatické bitvě padla

Aktualizováno

V noci z úterý na středu se ve dvouhře Australian Open představilo šest českých tenistů. Turnaj už skončil pro Petru Kvitovou, která prohrála s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou 5:7 a 4:6. Na přemožitelku české jedničky ve třetím kole narazí Barbora Krejčíková, která přehrála Francouzku Burelovou 6:4 a 6:1. Dařilo se i Markétě Vondroušové, která zdolala Američanku Riskeovou 5:7, 6:1, 6:4. Už do 3. kola postoupil po vítězství nad Američanem Eubanksem (6:4, 6:4, 3:6, 6:3) Jiří Lehečka. Ze hry je naopak Dalibor Svrčina, který neuhrál ani set na Japonce Nišioku. Karolína Muchová podlehla Danielle Collinsové 7:6, 2:6, 6:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barbora Krejčíková je ve 3. kole Australian OpenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Ve 2. kole neuspěla turnajová patnáctka Petra Kvitová, která podlehla Ukrajince Anhelině Kalininové 5:7, 4:6. Po dramatickém boji prohrála také Karolína Muchová, jež nestačila na loňskou finalistku a nasazenou třináctku Američanku Danielle Collinsovou 7:6, 2:6, 6:7. Dvacetiletý Dalibor Svrčina prohrál s Japoncem Jošihitem Nišiokou 3:6, 4:6, 2:6.

Program v Melbourne narušilo stejně jako v úterý počasí. Kvůli dešti se několik hodin nehrála většina utkání, výjimkou byly pouze duely pod zataženou střechou.

Dvojnásobné vítězce předloňského Roland Garros Krejčíkové vstup do utkání proti Burelové nevyšel a prohrávala 0:2. Dokázala však brzy zareagovat a díky třem brejkům získala první sadu. Také ve druhém setu přišla v úvodu o servis, od té doby ale vyhrála šest gamů za sebou. Nasazená dvacítka převzala roli nejvýše postavené české hráčky na turnaji a vyzve příště přemožitelku Kvitové Kalininovou.

Foto: Profimedia.cz

Barbora Krejčíková během druhého kola Australian Open

Kvitová zahájila sezonu povedenými výkony v United Cupu a v prvním kole Australian Open vyřadila Belgičanku Alison van Uytvanckovou. Proti Kalininové sice zahrála 37 vítězných míčů, udělala ale také 41 nevynucených chyb. Duel prohrála přesně za dvě hodiny.

Finalistce turnaje z roku 2019 nevyšly koncovky obou setů. V závěru první sady přišla dvakrát o servis a ve druhé rozhodla devátá hra, kdy Kalininová získala další brejk a duel dopodávala. Ukrajinka se dostala do třetího kola grandslamového turnaje poprvé v kariéře.

"Snažila jsem se to nějakým způsobem zvládnout. Soupeřka ale hrála velice dobře. Ani mi nedala moc šanci to otočit. Moje hra jí nějakým způsobem sedí. Servis mi dnes úplně nepsal, hlavně ten první, což bylo důležité abych to třeba dotáhla do třetího setu," řekla Kvitová Radiožurnálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová hodnotí zápas s Ukrajinkou KalininovouVideo: sntv

Vondroušová vstupovala do dohrávky zápasu, který v úterý přerušil déšť, s mankem 1:4 v prvním setu. Sice dokázala vyrovnat na 5:5, v koncovce ale sadu ztratila.

V dalším průběhu získala česká tenistka navrch, ve druhém setu prolomila všechny servisy soupeřky a vyrovnala. V rozhodující sadě sice Vondroušová prohrávala 2:4, čtyřmi hrami za sebou ale duel otočila. Riskeová doplatila na 43 nevynucených chyb, Češka jich udělala jen 18. Finalistka Roland Garros z roku 2019 se příště střetne se světovou dvojkou Uns Džábirovou z Tuniska.

Lehečka nadále vylepšuje svá grandslamová maxima. Po premiérovém postupu do 2. kola vyřadil Eubankse za dvě hodiny a 16 minut. Soupeři vzal pětkrát servis a zaznamenal 28 vítězných míčů.

Muchová měla zápas proti jedenácté hráčce světa Collinsové dobře rozehraný. Přestože ztratila v první sadě vedení 5:2, nakonec vyhrála set díky vydařenému tie-breaku.

Loňská finalistka však zápas nevzdala, ve druhém setu dvakrát prolomila servis Muchové a vynutila si rozhodující sadu. V ní Američanka dvakrát servírovala na udržení v zápase, ani jednou ale nepustila Češku k mečbolu. V super tie-breaku se za stavu 7:3 již radovala, než ji rozhodčí upozornili, že musí získat deset bodů. Těch vzápětí dosáhla a narazí v dalším kole na Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu.

Svrčina, který se poprvé probojoval do hlavní části grandslamového turnaje z kvalifikace, 33. hráče světa Nišioku nezaskočil. V utkání přišel šestkrát o servis a udělal 38 nevynucených chyb. Nišioku čeká ve 3. kole Američan Mackenzie McDonald, jenž vyřadil obhájce titulu Španěla Rafaela Nadala.

Reklama