Muchová nestačila na favoritku, končí i Kvitová. Krejčíková a Lehečka uspěli

  0:49aktualizováno  16:01
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Do třetího kola tenisového Australian Open ve středu postoupili Barbora Krejčíková, která zdolala Francouzku Claru Burelovou 6:4 a 6:1, a Jiří Lehečka, jenž zvítězil nad Američanem Christopherem Eubanksem 6:4, 6:4, 3:6 a 6:3. Dohrávku prvního kola zvládla Markéta Vondroušová. Vypadla Karolína Muchová, která dlouho vzdorovala favoritce Danielle Collinsové, v boji o třetí kolo neuspěli ani Petra Kvitová a Dalibor Svrčina. Překvapivě končí i Rafael Nadal.
Karolína Muchová při forhendu na Australian Open.

Karolína Muchová při forhendu na Australian Open. | foto: AP

Melbourne zažívá aprílové počasí. V úterý nejprve přerušila program na venkovních kurtech kombinace vysoké vlhkosti a vedra, večer potom pro změnu úřadoval déšť.

A ten zdržel i středeční zápasy, většina z nich se tak odehrála s několikahodinovým zpožděním. Až po půlnoci australského času dohrála své utkání Muchová, která dlouhé tři hodiny bojovala s loňskou finalistkou Collinsovou z USA. Nakonec jí podlehla 7:6 (7:1), 2:6 a 6:7 (6:10).

Muchová vs. Collinsová

Podrobná reportáž

Vypadala to, že česká tenistka nechce dát jasné favoritce nic zadarmo. V úvodní sadě dokonce vedla 5:2, pak ale na chvíli podlehla tlaku zkušenější soupeřky a výhodu dvou brejků ztratila.

První set proto rozhodl až tiebreak, ve kterém zazářila Muchová, když Collinsové dovolila zisk pouze jednoho bodu.

Druhá sada byla kompletně v americké režii, Muchové na kurtu docházely síly a nezvládala dobíhat útočné míče soupeřky.

Američanka Danielle Collinsová ve třetím kole Australian Open.

Znovu se zvedla v rozhodujícím setu, který rozhodoval až super tiebreak. V něm měla navrch opět Collinsová, Muchová se sice blýskla pár povedenými údery, ani ty ale nestačily na soupeřčin dravý tenis.

Semifinalistka Australian Open z roku 2021 se s kurtem v Melbourne po třech hodinách bojovného výkonu loučila se slzami v očích.

Krejčíková nezaváhala

V chladném Melbourne nezačala Krejčíková nejlépe, hned v úvodní hře zápasu ztratila servis a pustila Burelovou do vedení 2:0.

Krejčíková vs. Burelová

Podrobná reportáž

Následně už ale pestřejší hrou započala velký obrat, který na chvilku za stavu 3:2 přerušil znovu lehký déšť.

Krejčíkovou to zbrzdilo jen krátce. Po obratu z 0:2 na 5:2 sice při svém podání ještě první set neukončila, při servisu Francouzky už ale kontrolovanou sérii několika forhendů dotáhla sadu ke zdárnému konci.

Vývoj druhého dějství výrazně ovlivnila třetí hra. Za vyrovnaného stavu 1:1 se obě hráčky přetahovaly v dlouhých výměnách, Krejčíková díky úspěšné smeči udržela podání a následně Burelovou brejkla na 3:1.

Kvůli dešti čekala hodiny. Vyplatilo se, pomohly zkušenosti, říká Krejčíková

Závěr pak už jednoznačně patřil české favoritce, která po výhře 6:4, 6:1 postoupila do třetího kola, v němž se utká se středeční přemožitelkou Kvitové, Ukrajinkou Kalininovou.

Vondroušová otočila výsledek

Teprve první kolo australského grandslamu má za sebou třiadvacetiletá Vondroušová. Utkání proti Američance Alison Riskeové-Amritrajové rozehrála už v úterý pozdě večer australského času, tenistky ale stihly jen půl hodiny, než je z kurtu vyhnal déšť.

Vondroušová vs. Riskeová-Amritrajová

Podrobná reportáži

Znovu se proti sobě postavily ve středu, zápas pokračoval za stavu 1:4 a 30:15 z pohledu Vondroušové. Ač Češka platila za favoritku, začátek duelu nezachytila a první sadu prohrála poměrem 5:7.

Ve druhém setu byla jako vyměněná. Udělala jen tři nevynucené chyby, zatímco soupeřka jich nasázela hned patnáct. Sympatickou hrou si Vondroušová vysloužila hladké vítězství, když Američance dovolila zisk pouze jednoho gamu.

Markétě Vondroušové prodloužil zápas prvního kola na Australian Open déšť.

Na začátku třetí sady opět zaváhala a nabídla Riskeové-Amritrajové brejk, podání si však následně vzala zpátky. Servis Vondroušová ztratila znovu v pátém gamu, bojovnou hrou ale vydřela konečnou výhru 5:7, 6:1 a 6:4.

Ve druhém kole čeká na českou hráčku výzva, nastoupí proti druhé nasazené Tunisance Uns Džábirové.

Kvitová překvapivě končí

Kvitová zahájila středeční české tažení, v oblíbené John Cain Areně ale nestačila na Ukrajinku Anhelinu Kalininovou.

Že Češku čeká náročný duel, bylo jasné hned od úvodu.

Kvitová vs. Kalininová

Podrobná reportáž

Kvitová v prvním gamu odvracela esem brejkbol, s Kalininovou se dostávala do dlouhých výměn, ve kterých měla šance zejména během vzájemného ostřelování od základní čáry při skóre 3:2.

Ani po desetiminutovém boji ale Češka nevyužila dva brejkboly, načež sama za stavu 4:4 přišla o podání. Z nepříjemné situace se ještě vzápětí dostala vlastním brejkem, ale pak podruhé v řadě neuhájila servis.

Kvitová: Je těžké to přiznat, ale soupeřka hrála líp. Tělo i mentalita drží

Skvěle hrající soupeřka ji trápila řadou kraťasů, jedenáctá hra prvního setu se natáhla na 15 minut, diváci viděli sedm shod a pět brejkbolů Ukrajinky. Poslední Kalininová využila, vedla 6:5 a při svém podání pak uzavřela 75 minut dlouhý set esem na 7:5.

Kvitová si během pauzy odskočila do útrob arény a poté pokračovala až do stavu 4:4 ve vyrovnaném boji. V následujícím gamu však neuhrála na servisu ani bod, soustředěná Kalininová byla přesná. Kvitová tak stejně jako před dvěma lety končí australské tažení už ve druhém kole.

„Těžko jsem hledala něco, co by na ni platilo. Zkoušela jsem čopované údery i kraťasy, ale ona hrála velmi dobře a zasloužila si vyhrát. Pomohlo by mi, kdybych lépe servírovala,“ zhodnotila Češka.

Lehečka zvítězil ve čtyřech setech

Jednadvacetiletý Lehečka při své premiérové účasti ve druhém kole grandslamu zdolal Američana Eubankse 6:4, 6:4, 3:6, 6:3. Česká mužská jednička si připsala už šesté letošní vítězství z osmi utkání.

Lehečka vs. Eubanks

Podrobná reportáži

Do zápasu, ve kterém byl favoritem, vstoupil Lehečka sebevědomou hrou a hned při prvním soupeřově podání využil nabídnutého brejbolu. Servis Eubanksovi sebral ještě v pátém gamu, a tak mu nevadila ani jedna ztráta vlastního podání.

Lehečka ovládl rovněž druhé dějství, i když to byl tentokrát on, kdo daroval Američanovi první brejk. Následně ale sám dva získal, Eubankse trápil dlouhými míči, které odehrával daleko za základní lajnou.

Jiří Lehečka se soustředí na forhend ve druhém kole Australian Open.

Lehkého zaváhání se dopustil ve třetí sadě, kdy na něj padla viditelná nervozita, natropil více nevynucených chyb než vítězných úderů a na příjmu získal pouze dva míče z 22. Do rytmu se vrátil ve čtvrtém setu, frustrovaného soupeře nutil běhat po kurtu a za stavu 5:3 proměnil druhý mečbol.

Ve třetím kole si zahraje s lepším z dvojice Cameron Norrie a Constant Lestienne.

Svrčina padl proti favoritovi

Při premiérové účasti v hlavní fázi Australian Open dohrál Svrčina ve druhém kole.

Svrčina vs. Nišioka

Podrobná reportáž

Dvacetiletý český talent necelé dvě hodiny statečně bojoval proti tvrdé hře Japonce Jošihita Nišioky.

Soupeři dokonce dvakrát sebral podání, ale ani to na zisk alespoň jedné sady nestačilo. Svrčina prohrál 3:6, 4:6, 2:6 a s turnajem se stejně jako Kvitová loučí.

Dalibor Svrčina hraje forhend ve druhém kole Australian Open.

Přesto ale může být na svůj grandslamový debut pyšný, v prvním kole parádně zaskočil 64. tenistu žebříčku Jaumeho Munara ze Španělska.

Nadal vypadl, Šwiateková suverénní

V Melbourne překvapivě dohrál Rafael Nadal, který nestačil na Američana Mackenzieho McDonalda ve třech setech 4:6, 4:6 a 5:7. Španěl si ve druhém setu přivodil zranění kyčle, několikrát se nechal ošetřovat. Konec zápasu téměř odstál a na Australian Open končí už ve druhém kole a loňský titul neobhájí.

McDonald vyzve v dalším kole Japonce Nišioku, který překonal českého kvalifikanta Svrčinu.

Nadal se stal prvním hráčem od roku 2001, který vypadl na Australian Open v pozici turnajové jedničky ve druhém kole. Naposledy se to přihodilo Brazilci Gustavu Kuertenovi. Hůře Nadal skončil v Melbourne jen v roce 2016, kdy prohrál v prvním kole s krajanem Fernandem Verdascem.

Španělská tenisová hvězda Rafael Nadal se loučí s Australian Open.

Španělův rekord v počtu grandslamových titulů může vyrovnat Srb Novak Djokovič. Devítinásobný vítěz Australian Open loni v Melbourne nestartoval kvůli odmítání očkování proti koronaviru.

Do třetího kola hladce postoupila Iga Šwiateková z Polska. Jednadvacetiletá rodačka z Varšavy porazila Camilu Osoriovou z Kolumbie 6:2, 6:3 a na turnaji zatím neztratila ani set. V další fázi vyzve Španělku Cristinu Bucsaovou, která si poradila s Kanaďankou Biancou Andreescuovou.

Šwiateková zvládla duel za hodinu a pětadvacet minut. Přestože třikrát přišla o servis, soupeřku šestkrát brejkla. Na turnaji obhajuje loňské semifinále.

Polská tenistka Iga Swiateková se raduje z postupu do třetího kola Australian Open.

Po obratu uspěla také turnajová šestka Maria Sakkariová. Sedmadvacetiletá Řekyně otočila duel proti ruské kvalifikantce Dianě Šnajderové a zvítězila 3:6, 7:5, 6:3. Nasazená trojka Američanka Jessica Pegulaová přehrála přemožitelku Brendy Fruhvirtové Aljaksandru Sasnovičovou z Běloruska 6:2, 7:6.

Šlágr mladých nadějí obstaraly Američanka Cori Gauffová a Britka Emma Raducanuová. Do zápasu lépe vstoupila první zmiňovaná, která nakonec utkání ovládla poměrem 6:3 a 7:6 (7:4).

Mezi muži jde dál patnáctý nasazený Ital Jannik Sinner. Loňský čtvrtfinalista porazil Tomáse Martína Etcheverryho 6:3, 6:2, 6:2 a také on zatím kráčí turnajem bez ztráty setu. Hladce prošel také Rus Daniil Medveděv.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Mmoh (USA) - Lokoli (Fr.) 4:6, 2:6, 7:6 (9:7), 6:4, 6:2
Ruusuvuori (Fin.) - Purcell (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (13:11)
Humbert - Gasquet (oba Fr.) 6:3, 6:4, 6:3
Bautista (24-Šp.) - Sousa (Portug.) 6:3, 6:2, 6:2
Kokkinakis (Austr.) - Fognini (It.) 6:1, 6:2, 6:2
Holt (USA) - Vukic (Austr.) 6:4, 1:6, 6:3, 3:6, 6:3
Mannarino (Fr.) - Isner (USA) 6:7 (5:7), 7:6 (10:8), 6:2, 6:2
Kudla (USA) - Safiullin (Rus.) 3:6, 7:5, 7:6 (8:6), 6:3
Cressy (USA) - Ramos-Viňolas (Šp.) 7:6 (7:2), 7:5, 3:6, 6:3¨
Couacaud (Fr.) - Dellien (Bol.) 6:4, 7:5, 6:0

Dvouhra - 2. kolo:
Lehečka (ČR) - Eubanks (USA) 6:4, 6:4, 3:6, 6:3
Nišioka (31-Jap.) - Svrčina (ČR) 6:3, 6:4, 6:2
McDonald (USA) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:4, 7:5
Auger-Aliassime (6-Kan.) - Molčan (SR) 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
Sinner (15-It.) - Etcheverry (Arg.) 6:3, 6:2, 6:2
Tiafoe (16-USA) - Šang Ťün-čcheng (Čína) - 6:4, 6:4, 6:1
Chačanov (18-Rus.) - Kubler (Austr.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2
Fucsovics (Maď.) - Harris (JAR) 6:2, 6:3, 5:7, 6:4
Medveděv (7-Rus.) - Millman (Austr.) 7:5, 6:2, 6:2
Tsitsipas (3-Řec.) - Hijikata (Austr.) 6:3, 6:0, 6:2
Shapovalov (20-Kan.) - Daniel (Jap.) 6:3, 7:6 (7:3), 7:5
F. Cerúndolo (28-Arg.) - Moutet (Fr.) 3:6, 6:4, 6:2, 7:5
Korda (29-USA) - Watanuki (Jap.) 6:2, 7:5, 6:4
Griekspoor (Niz.) - Van de Zandschulp (32-Niz.) 6:4, 6:4, 6:4
Hurkacz (10-Pol.) - Sonego (It.) 3:6, 7:6 (7:3), 2:6, 6:3, 6:3
Norrie (11-Brit.) - Lestienne (Fr.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:2), 6:3

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (ČR) - Riskeová-Amritrajová (USA) 5:7, 6:1, 6:4
Vekičová (Chorv.) - Selechmetěvová (Rus.) 6:2, 2:6, 7:6 (10:7)
Davisová (USA) - Koviničová (Č. Hora) 1:6, 7:5, 6:1
Linetteová (Pol.) - Šarífová (Egypt) 7:5, 6:1
Potapovová (Rus.) - Stephensová (USA) 7:6 (7:2), 6:4
Stefaniniová (It.) - Mariaová (Něm.) 3:6, 7:5, 6:4
Beguová (27-Rum.) - Mandlíková (USA), 3:6, 7:6 (7:1), 6:2
Siegemundová (Něm.) - Bronzettiová (It.) 2:6, 6:4, 6:3
Gračovová (Rus.) - Kasatkinová (8-Rus.) 6:1, 6:1
Liuová - Brengleová (obě USA) 6:3, 6:4
Párrizasová (Šp.) - Haddadová Maiaová (14-Braz.) 7:6 (11:9), 6:2
Čang Šuaj (23-Čína) - Tigová (Rum.) 6:1, 4:6, 6:0

Dvouhra - 2. kolo:
Krejčíková (20-ČR) - Burelová (Fr.) 6:4, 6:1
Kalininová (Ukr.) - Kvitová (15-ČR) 7:5, 6:4
Collinsová (13-USA) - Muchová (ČR) 6:7 (1:7), 6:2, 7:6 (10:6)
Šwiateková (1-Pol.) - Osoriová (Kol.) 6:2, 6:3
Pegualová (3-USA)- Sasnovičová (Běl.) 6:2, 7:6 (7:5)
Sakkariová (6-Řec.) - Šnajderová (Rus.) 3:6, 7:5, 6:3
Gauffová (7-USA) - Raducanuová (Brit.) 6:3, 7:6 (7:4)
Keysová (10-USA) - Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 6:2
Ostapenková (17-Lot.) - Bondárová (Maď.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:0
Ču Lin (Čína) - Teichmannová (32-Švýc.) 6:2, 6:2
Baindlová (Ukr.) - McNallyová (USA) 6:1, 7:6 (7:4)
Buscaová (Šp.) - Andreescuová (Kan.) 2:6, 7:6 (9:7), 6:4
Kosťuková (Ukr.) - Gadecká (Austr.) 6:2, 6:1
Rybakinová (22-Kaz.) - Juvanová (Slovin.) 6:2, 6:1
Azarenková (24-Běl.) - Podoroská (Arg.) 6:1, 6:0
Peraová (USA) - Čeng Čchin-wen (29-Čína) 6:4, 6:4

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Trenérka MacLeodová před MS: Chceme se znovu dostat na pódium a dál růst

29. března 2024  9:53

Kanadská trenérka Carla MacLeodová již dvakrát dovedla českou ženskou hokejovou reprezentaci k...

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...