Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Pondělí 27. května 2024  |  Svátek má Valdemar
Bez reklam

U soudu je muž z Přerovska, podle obžaloby obral přes 200 lidí o stamiliony. Hrozí mu až deset let

, aktualizováno 18. ledna 2023, 11:26

U olomouckého krajského soudu dnes začal proces s Alešem Vrubelem z Přerovska, který podle obžaloby více než dvě stovky lidí připravil o téměř 200 milionů korun. Sliboval jim výhodné investice. Soud hodlá vyslechnout všech dvě stě podvedených. Muži hrozí až deset let vězení.

Podle obžaloby přišlo o své peníze přes 200 lidí. Z podvodu se zpovídá Aleš Vrubel z Přerovska. Lidé mu podle obžaloby svěřili částky v řádu statisíců až milionů korun.

Podvody začaly již v roce 2010. Podle žalobkyně Vrubel pod falešnou záminkou zhodnocení peněz sjednával dohody o investicích, o kterých nepravdivě tvrdil, že jsou zajištěny. "Skutečnou investiční činnost prováděl pouze v omezené míře, svěřené prostředky používal za jiným účelem, věděl, že sjednané závazky nebude moci splatit," uvedla žalobkyně. Kromě Vrubela je obžalována i obchodní společnost.

Obžaloba čítá 206 bodů s celkovou škodou 196,3 milionu korun. Šlo o částky v řádu statisíců korun, nechybějí však lidé, kteří muži svěřili i čtyři nebo devět milionů. Seznam podvedených četl soudce Martin Lýsek přes půl hodiny. U jednání dnes byla například žena, která přišla o 550 tisíc korun, její manžel o 450 tisíc. "Za nesporné skutečnosti považuji to, že byly přijímány finance pod záminkou provedení investice, aniž by existovala reálná možnost finanční prostředky, které byly přijaty, vrátit," dodala žalobkyně.

Půlmilionové úspory chtěla investovat přes internet, konto ženě z Jesenicka vysáli podvodníci

S vidinou lákavého zisku uvěřila žena z Jesenicka internetové reklamě na investování. Neznámému investičnímu poradci poskytla vzdálený přístup ke svému počítači, a podvodník si tak přišel na takřka půl milionu korun. Dalším případem ze širokého...

Obhájce Vrubela Tomáš Vymazal sdělil, že jeho klient považuje všechny body v obžalobě za sporné, chce vyvrátit svou vinu a trvá na výslechu všech svědků. Pro soud to znamená předvolat postupně všechny poškozené. "V plánu máme vyslechnout přes 200 svědků," potvrdil soudce Lýsek.

Vrubel obžalobu odmítl, poukázal na to, že se obžaloba zaměřila pouze na nepatrnou část jeho podnikání, investování. Jeho podnikání bylo podle něj zaměřeno na zprostředkovatelskou činnost, šlo o pojistné smlouvy, tvrdil, že v této činnosti byl úspěšný a měl na 4000 smluv. "Odmítám, že bych kohokoliv chtěl jakkoliv podvést, a to jak přímo, tak nepřímo. Většina z nich jsou mí dlouholetí klienti, neměl jsem důvod kohokoliv poškodit, obohatit sebe, případně jinou osobu," uvedl Vrubel. Investování byla jen nástavba jeho činnosti a do budoucna uvažoval, že jej rozvine. "Lituji toho, že řada lidí neobdržela své investice zpět, ale jsem přesvědčen, že jsem nikoho nepoškodil svým úmyslným jednáním a nechtěl jsem nikoho podvést," řekl obžalovaný.

Jeho společnost skončila nakonec v insolvenci, návrh podal jeden z klientů. "Všichni jsme tomu věřili, nikdo o tom nepochyboval. Pak jsme všichni prozřeli," řekla soudci jedna z poškozených. "Zpočátku nikoho nenapadlo, že by to mohl být podvrh. Řadě lidí se investice vrátila i se zhodnocením. Jedna z klientek v létě 2016 však chtěla peníze vyplatit, pan Vrubel se tomu bránil, a to nám už připadalo divné. Pak se spustila lavina," popsala.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky podvod, investice, zhodnocení, škoda, 200, miliony, krajský soud, proces, Olomouc, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Od r.2010, zjištěno 2016. Dnes 21.1.2023... Slepá justice plzeňskobendovská, feriovskopražská, drahušobrněnský prodej titulů. Dnes na U radiu 3 minuty Martina Kociánová o nové totalitě mafie a vládnoucích dezinformátorech.

Sobota, 21. ledna 2023, 10:41Odpovědět

U soudu je muž z Přerovska, který podvedl přes 200 lidí o stamiliony. Hrozí mu až deset let  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.