Hlavní obsah

Urychlit dodávky tanků Leopard 2 může i Česko se Slovenskem, píše německý tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý zbrojní průmysl by mohl ještě letos připravit pro Ukrajinu až 15 tanků Leopard 2. S odvoláním na své zdroje o tom informoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, který připomenul, že dosud průmysl jako možný termín dodání uváděl nejdříve rok 2024.

Foto: Janis Laizans, Reuters

Tank Leopard 2

Článek

Tanků by ale letos mohlo Německo dodat Ukrajině až o třicet více, pokud by Česko a Slovensko souhlasily se zpožděním dodávek pro své ozbrojené síly, píše deník. Ochotu předat Ukrajině své tanky tohoto typu již ohlásily Polsko a Finsko.

Šéf německého zbrojního koncernu Rheinmetall Armin Papperger v nedávném rozhovoru prohlásil, že podnik by mohl s případnými dodávkami začít nejdříve v roce 2024. Podle FAZ je ale zbrojní průmysl schopen tanky dodat již letos v říjnu.

„Rozhodnutí ale potřebujeme dnes,“ citoval deník nejmenované zbrojní zástupce. V takovém případě by společnosti Rheinmetall a Krauss-Maffei Wegmann, které tanky Leopard 2 vyrábějí, mohly od třetího čtvrtletí expedovat jeden tank týdně.

Němci dodají své tanky Leopard až za rok

Zahraniční

Výrazně urychlit případné dodávky pro Ukrajinu by mohly podle FAZ Česko a Slovensko, kterým Německo darovalo tanky Leopard 2 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu zbrojní techniku ze sovětské éry. Česko loni v prosinci převzalo první z tanků Leopard, celkem pak obdrží 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Také Slovensko loni v prosinci převzalo první z 15 tanků Leopard 2A4.

O scénáři, kdy by Česko se Slovenskem dostaly tanky až v roce 2024, se v Německu podle deníku nyní uvažuje. „S takovým přerozdělením by však musely vlády v Praze a Bratislavě souhlasit,“ poznamenal deník. Kladný postoj obou zemí by podle FAZ znamenal dalších 29 tanků Leopard 2 pro Ukrajinu v letošním roce.

„Rozumíme potřebě podpořit Ukrajinu těžkou technikou. O možnostech diskutujeme se spojenci, zatím ovšem bez konkrétních detailů, o kterých bychom mohli informovat,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rozhodnutí, zda Ukrajině k obraně před ruskou invazí poskytnout tanky Leopard 2, je na vládě kancléře Olafa Scholze. Ten opakovaně prohlásil, že Německo bude ve zbrojních dodávkách postupovat v přísné shodě se spojenci, aby předešlo eskalaci konfliktu.

Polsko by Ukrajině rádo poskytlo tanky Leopard 2

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám