Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Děti na Ukrajině potěšily dárky z charitativní sbírky. Předávání komplikovaly i výpadky elektřiny

Už od roku 2008 dopravuje Arcidiecézní charita Olomouc vánoční dárky dětem na Ukrajinu. Balíčky zamířily na východ Evropy i tentokrát, předávání dárečků ale komplikovala situace spojená s válečným konfliktem. Postupně se ale dobročinný záměr podařil, pro mnoho místních dětí v nouzi se jednalo i o jediný dárek, který na Vánoce dostaly.

Díky velké podpoře dárců v kampani s názvem Vánoční balíček pro Ukrajinu dostalo v uplynulých dnech dárek celkem 370 dětí na Ukrajině. „Probíhající válka na Ukrajině citelně ovlivnila letošní průběh rozdávání dárků, které proti zvyklostem z předcházejících ročníků, muselo být rozprostřeno do více dnů,“ uvedl za Arcidiecézní charitu Olomouc (ACHO) Marek Navrátil.

Dárky shromážděné na ACHO během listopadu, putovaly již na začátku prosince na Ukrajinu, kde prošly celními procedurami a byly rozvezeny do pěti center na Ukrajině, konkrétně do měst Lopatyn, Bortnyky a Ternopil, Berežany a Kolomyja. Tam má arcidiecézní charita své dlouhodobé partnerské organizace, které o Vánocích slavených na Ukrajině 6. ledna dárky rozdávaly dětem.

„Výběr dětí do projektu není náhodný. Každoročně s pomocí partnerských organizaci na Ukrajině vytvoříme seznam, kdy se přihlíží zejména k sociální situaci dětí. Informace o těchto dětech pak Arcidiecézní charita Olomouc poskytuje konkrétním zájemcům o přípravu dárků,“ vysvětluje Marek Navrátil.

Charita posílá na Ukrajinu stovky plynových kamen. Mají i detekci oxidu uhličitého

Díky podpoře dárců mohl vyrazit z Olomouce do ukrajinského města Kolomyja kamion naložený plynovými mobilními kamny a zásobou plynových lahví. Arcidiecézní charita Olomouc pořídila v rámci iniciativy Světlo a teplo pro Ukrajinu pět stovek těchto...

Děti zařazené do tohoto programu jsou z chudých rodin nebo rodin neúplných anebo z dětských domovů. Dále se jedná o děti nemocné nebo s postižením mentálním, fyzickým i kombinovaným. „Několik obdarovaných děti bylo i z rodin uprchlíků z východní Ukrajiny například z Chersonu, Charkova a Doněcka,“ poznamenal Navrátil.

„Z Ukrajiny jsem dostala zprávu, že dárky jsou kvalitní, pěkně zabalené a uvnitř bývají také krásné dopisy,“ popisuje koordinátorka projektu Kateřina Biolková. „Vzhledem k situaci na Ukrajině právě od partnerů víme, že děti toto obdarování potřebovaly asi jako nikdy dříve,“ dodává v tiskové zprávě.

Olesja Žhupnyk z ukrajinské partnerské organizace Nadační fond Děti v nouzi zástupcům Arcidiecézní charity napsala: „Moc děkujeme za vaše úžasné dárky. Nechť se Vám dobro stokrát vrátí. Děti byly opravdu šťastné a všechny až září. Hlavně pro místní děti je to důležité. Z důvodu nouze a obecně díky problémům se nyní asi více myslí na uprchlíky než na chudé místní děti. Většina dětí, co dostávají dárky jsou právě z našeho regionu,“ popisovala Olesja Žhupnyk. „Vypadává světlo a schází elektřina, je tu brzy tma, hrozí také zvýšená kriminalita. To jsou problémy, kvůli kterým trvalo rozdávání více dnů. Rozdávali jsme, když bylo světlo a nescházela elektřina,“ vylíčila.

Dárky se tak letos musely rozdávat průběžně a více individuálně přímo v místech bydliště dětí, což je změna oproti minulosti, kdy se partnerské organizace snažily dárky rozdávat hromadně při společné oslavě Vánoc. „Letos to ale nešlo. Dost dětí bylo nemocných. Navíc rozdávání silně ovlivňovala bezpečnostní situace způsobená probíhajícím válečným konfliktem,“ vysvětluje Biolková. „Nemožná byla mnohdy i doprava dětí, když například tatínek bojuje na východě a v dané rodině nemá kdo další řídit.“

Vánoční balíček pro Ukrajinu je jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv – jednotlivec, rodina, skupina přátel, společenství, místní Charita či jiná organizace. Arcidiecézní charita Olomouc jej pořádá již od roku 2008. Tento projekt přinesl radost již celkem 4149 dětem na Ukrajině.

Pro řadu z nich bývá balíček od českého dárce tím jediným dárkem, o Vánocích dostaly. „Arcidiecézní charita Olomouc děkuje i touto cestou všem dárcům, kteří se do akce zapojili a dárky připravili,“ zakončil Marek Navrátil.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, pomoc, podpora, sbírka, dárky, děti, Arcidiecézní charita Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti na Ukrajině potěšily dárky z charitativní sbírky. Předávání komplikovaly i výpadky elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.