Vondroušová vyřadila světovou dvojku, postupují i Plíšková a Fruhvirtová

  4:55aktualizováno  18:37
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Grandslamový turnaj Australian Open má za sebou čtvrtý, z pohledu českých tenistek velmi zdařilý den. Do třetího kola postoupily všechny tři Češky, které se objevily na kurtu. Karolína Plíšková porazila Kazašku Julii Putincevovou 6:0, 7:5, Lindra Fruhvirtová vyřadila domácí Kimberly Birrellovou 6:3, 6:2 a na závěr programu se zaskvěla Markéta Vondroušová, jež zdolala Tunisanku Uns Džábirovou 6:1, 5:7 a 6:1. S turnajem se překvapivě loučí Nor Casper Ruud, třetí hráč světa.
Markéta Vondroušová returnuje ve druhém kole Australian Open.

Markéta Vondroušová returnuje ve druhém kole Australian Open. | foto: AP

Vondroušová zahájila utkání s Džábirovou čistou hrou, a když hned v následujícím gamu sebevědomým výkonem obrala soupeřku o podání, začalo být zřejmé, že to Tunisanka nebude mít vůbec jednoduché.

Vondroušová vs. Džábirová

online reportáž

Zatímco Češka působila na kurtu svěže a dominantně, Džábirová se celý první set hledala. Neměla se čeho chytit, nešel jí servis, vršila nevynucené chyby.

Ve čtvrtém gamu ještě odvrátila brejkovou šanci Vondroušové, v šestém ale o podání opět přišla. Česká tenistka díky tomu získala první set až překvapivě hladce, k výsledku 6:1 potřebovala necelých pětadvacet minut.

Ve druhém dějství se navzdory rozpačitému začátku světová dvojka výrazně zlepšila. Začala trefovat balonky tam, kam potřebovala, byla nebezpečnější na příjmu a našla ztracené sebevědomí.

Uns Džábirová zklamaně stojí u sítě, první set proti Markétě Vondroušové se...
Markéta Vondroušová se natahuje po balonku ve druhém kole Australian Open.

Vondroušové trvalo, než se s novou situací srovnala, a i když smazala ztrátu a vyrovnala na 5:5, závěr sady přece jen patřil Džábirové.

Co se však české tenistce nepodařilo ve druhém setu, to si zcela vynahradila v tom třetím. Zůstala koncentrovaná, zatímco Tunisance se opět přestalo dařit na podání – ztratila jej ve všech čtyřech případech!

„Uns byla ve druhém setu lepší a neměla jsem tam šanci. Snažila jsem se ale soustředit a doufala, že přijdou další chyby. Jsem ráda, že to nakonec vyšlo,“ hodnotila Češka v rozhovoru na kurtu.

Šikovná Češka skolila světovou dvojku. Ukázala, jak se vyrábí překvapení

Za stavu 5:0 mohla Vondroušová završit zápas kanárem, ani ona ale nezůstala na servisu neomylná. Po téměř hodině a tři čtvrtě se však vítězně usmála, silnou soupeřku porazila 6:1, 5:7 a 6:1. O místo v osmifinále si zahraje proti krajance Lindě Fruhvirtové.

„Dobře jsem potrénovala a zapracovala na kondici. Jsem ráda, že jsem zpět na takovéto úrovni a že zvládnu hrát takové zápasy,“ poznamenala vítězka v narážce na zdravotní problémy, které ji trápily v minulé sezoně.

Fruhvirtová zvítězila ve dvou setech

Fruhvirtová se z postupu do třetího kola radovala o několik hodin dřív. Mladá Češka využila příznivého losu a po Jaimee Fourlisové vyřadila také další domácí hráčku ze druhé stovky žebříčku Birrellovou.

Birrellová vs. L. Fruhvirtová

online reportáž

„Myslím, že jsem velmi dobře servírovala, hlavně když jsem to potřebovala nejvíc. Zůstala jsem klidná a pozitivně naladěná. Držela jsem se své hry a šla jsem si pro vítězství,“ pochvalovala si.

České tenistce pomohl povedený vstup do zápasu. Australanku totiž hned ve druhém gamu obrala o podání a brejk následně potvrdila, když při vlastním servisu ustála dlouhou přetahovanou.

Birrellová sice hrozila i v dalším pokračování setu, ostatně při snížení na 3:4 během podání Fruhvirtové se dostala na dostřel, ztrátu už ale nesmazala.

Úder levačkou i čeština v publiku. Fruhvirtová válela, teď ji čeká derby

Také ve druhém dějství sedmnáctiletá česká tenistka využila hned ze začátku brejkovou příležitost a soupeřce odskočila. Australanka, kterou hlasitě povzbuzovalo domácí publikum, se snažila s nepříznivým vývojem něco dělat, oproti Fruhvirtové však kupila více chyb, takže se nedostávala tolik do šancí.

Češka se v této fázi utkání mohla opřít o celkem spolehlivé podání a na příjmu naopak útočila. Za stavu 4:2 přidala druhý brejk, čímž odpor Birrellové definitivně zlomila. Po vítězství 6:3 a 6:2 tak pokračuje v turnaji, ve třetím kole ji čeká Vondroušová.

Kanár, přetahovaná a postup Plíškové

Naprosto suverénně zvládla Plíšková první set proti Kazašce Putincevové, kterou zcela zdevastovala herně i psychicky. Už samotný začátek zápasu naznačil, že to bude hra na jednu branku.

Putincevová vs. Plíšková

online reportáž

Plíšková snadno uhrála první tři míčky i první game, dvěma čistými hrami v řadě následně utekla na 3:0 a Putincevová byla i po zbytek prvního setu zcela mimo. Úderově i psychicky. Důrazná, rychlá a útočná hra Plíškové jí vůbec neseděla.

Na kurtu střídavě naštvaně třískala raketou o zem, hlasitě se rozčilovala a občas už jen bezmocně kroutila hlavou. Česká tenistka svého laufu využila k rychlému zisku setu s nulou, a to za pouhých 19 minut.

Podobně začala také druhá sada. Plíšková pokračovala v úderovém vymetání růžků a lajn a osmou vyhranou hrou v řadě vedla 2:0. Drobnému zaváhání se však přece jen nevyhnula, po první ztrátě servisu se Kazaška dokonce dotáhla na 2:2.

Kazaška Julia Putincevová ve druhém kole Australian Open.
Karolína Plíšková se natahuje po balonku v zápase druhého kola Australian Open.

Mezihra se i díky tomu oproti úvodní sadě přece jen vyrovnala a ani servisem si v této fázi Plíšková nedokázala tolik pomoci. Když o něj přišla podruhé, Putincevová rázem vedla 4:3. Karolína odpověděla dvěma vítěznými hrami v řadě a dostala se i ke dvěma mečbolům, využít je ale ještě nedokázala.

Třetí šanci při podání Putincevové si už ale vzít nenechala, po autu soupeřky urvala po hodině druhý set. Po vítězství 6:0 a 7:5 se tak může Češka těšit na třetí kolo, o čtvrté osmifinále na Australian Open si zahraje s Ruskou Varvarou Gračovovou.

Když neskrečuješ, můžeš hrát. Plíšková o Nadalovi i zoufalství soupeřky

„Druhý set se mi trochu zkomplikoval, ale v jeho druhé půlce už to bylo zase dobré. Na kurtu nebyly lehké podmínky, hodně foukalo, o to více mě těší, že jsem to nakonec zvládla ve dvou setech,“ zhodnotila Češka.

Ruud překvapivě končí, prohrál i Zverev

Třetí tenista světa Casper Ruud dohrál na Australian Open už ve druhém kole. Čtyřiadvacetiletý Nor, který v úvodní fázi grandslamu porazil Tomáše Macháče, podlehl nenasazenému Američanovi Jensonu Brooksbymu 3:6, 5:7, 7:6 a 2:6.

Finalista loňského Roland Garros i US Open tak v Melbourne nenavázal na loňské osmifinále. Po obhájci titulu Rafaelu Nadalovi, který ve středu prohrál s Mackenziem McDonaldem z USA, nepokračuje na úvodním grandslamovém turnaji sezony ani nasazená dvojka.

Nor Casper Ruud ve druhém kole Australian Open.
Američan Jenson Brooksby se raduje z postupu do třetího kola Australian Open...

„Hrál velmi dobře. Vůbec nechyboval,“ řekl Ruud o svém soupeři. „Nemám pocit, že bych hrál špatně nebo na slabší úrovni. Soupeř jen vyhrál řadu dlouhých výměn a našel odpověď na vše,“ doplnil.

Dvaadvacetiletý Brooksby, jenž na Australian Open debutuje, vyzve ve třetím kole krajana Tommyho Paula.

O další nečekaný výsledek se na úkor Alexandera Zvereva postaral Američan Michael Mmoh, který se do hlavní soutěže dostal jako šťastný poražený z kvalifikace. Olympijského šampiona z Tokia vyřadil výsledkem 6:7, 6:4, 6:3 a 6:2.

Nadal bude kvůli zranění kyčle z Australian Open mimo až dva měsíce

Skončil také osmý nasazený Taylor Fritz, jenž nestačil po čtyřech hodinách na domácího Alexeie Popyrina (7:6, 6:7, 4:6, 7:6, 2:6), 113. hráče světa.

Srb Novak Djokovič se přiblížil desátému titulu na Australian Open postupem do třetího kola. Francouze Enza Couacauda zdolal 6:1, 6:7, 6:2, 6:0.

Pětatřicetiletý Srb měl ve druhé sadě problémy s levým stehnem, hůř se pohyboval a musel se nechat ošetřit. Sadu sice nakonec ztratil v tiebreaku, ve zbývajících setech však prohrál jen dva gamy. O postup do osmifinále se rekordman turnaje střetne s Bulharem Grigorem Dimitrovem.

Murray vydřel postup v nejdelším utkání kariéry

Do třetího kola po velkém boji a obratu prošel pětinásobný finalista Andy Murray, který si po pěti hodinách a 45 minutách poradil 4:6, 6:7, 7:6, 6:3 a 7:5 s o devět let mladším Thanasim Kokkinakisem.

Pro pětatřicetiletého Murrayho, který už v prvním kole strávil na kurtu pět hodin, šlo o nejdelší zápas v kariéře. Za rekordem Australian Open, o nějž se v roce 2012 postarali Djokovič s Rafael Nadalem, duel zaostal o osm minut. Bývalý šampion Wimbledonu a US Open vyhrál na grandslamech již deset zápasů, v nichž ztratil úvodní dva sety, což se dosud nikomu nepovedlo.

Andy Murray po postupu do třetího kola Australian Open.

Utkání v Melbourne skončilo těsně po čtvrté hodině ranní, ale o nejpozdější konec zápasu na Australian Open se nejednalo. V roce 2008 domácí favorit Lleyton Hewitt s Marcosem Baghdatisem hráli do 4:34.

Dalším soupeřem trojnásobného grandslamového vítěze Murrayho, který se snaží vrátit do někdejší formy po vleklých problémech s kyčlí, bude Španěl Roberto Bautista. S ním na Australian Open vypadl v roce 2019 v prvním kole.

Sabalenková i nadále suverénní

Ženským pavoukem pokračuje čtyřka Caroline Garciaová z Francie, jež zvládla vyrovnaný duel s Kanaďankou Leylah Fernandezovou. Postoupila po výsledku 7:6, 7:5.

Ani v šestém zápase nového kalendářního roku neztratila set Běloruska Aryna Sabalenková, pátá nasazená tenistka. Přemožitelka Terezy Martincové z úvodního kola vyřadila Američanku Shelby Rogersovou po setech 6:3 a 6:1. Vítězka prvního turnaje v Adelaide, kde ve finále zdolala Lindu Noskovou, narazí na Belgičanku Elise Mertensovou.

Běloruska Aryna Sabalenková ve druhém kole Australian Open.

Turnajová devítka Veronika Kuděrmětovová nestačila na 113. hráčku žebříčku Katie Volynetsovou. Ta se tak stala první Američankou od roku 1993, jež prošla do třetího kola z kvalifikace. Naposledy se to povedlo Lindsay Davenportové.

Skončila i bývalá světová dvojka Estonka Anett Kontaveitová, jež podlehla Polce Magdě Linetteové 6:3, 3:6 a 4:6.

České deblistky zvládly start turnaje

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zahájily cestu za obhajobou titulu na Australian Open úspěšně, v úvodním kole porazily norsko-americký pár Ulrikke Eikeriová, Catherine Harrisonová 6:2, 3:6, 6:2.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Češky plní v Melbourne roli nasazených jedniček, utkání zvládly za dvě hodiny a třináct minut. O triumfu rozhodly ve druhé polovině třetího setu, kdy od stavu 2:2 získaly zbývající čtyři hry.

V další fázi mohou narazit na Lindu Fruhvirtovou, která s Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou vyzve gruzínsko-ruský pár Natela Dzalamidzeová, Alexandra Panovová.

Vedle titulu na Australian Open budou Krejčíková se Siniakovou v této sezoně obhajovat triumfy také ve Wimbledonu a US Open.

Postupuje i Marie Bouzková, jež s kolumbijskou parťačkou Camilou Osoriovou zdolala americkou dvojici Sophie Changová, Angela Kulikovová 6:4, 6:2.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 2. kolo:
Brooksby (USA) - Ruud (2-Nor.) 6:3, 7:5, 6:7 (4:7), 6:2
Djokovič (4-Srb.) - Couacaud (Fr.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:2, 6:0
Rubljov (5-Rus) - Ruusuvuori (Fin.) 6:2, 6:4, 6:7 (2:7), 6:3
Popyrin (Austr.) - Fritz (8-USA) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:4, 6:7 (6:8), 6:2
Rune (9-Dán.) - Cressy (USA) 7:5, 6:4, 6:4
Mmoh (USA) - Zverev (12-Něm.) 6:7 (1:7), 6:4, 6:3, 6:2
Bonzi (Fr.) - Carreňo (14-Šp.) 4:6, 4:6, 7:6 (7:5), 6:1, 7:6 (10:4)
De Minaur (22-Austr.) - Mannarino (Fr.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4, 6:1
Wolf (USA) - Schwartzman (23-Arg) 6:1, 6:4, 6:4
Bautista (24-Šp.) - Holt (USA) 4:6, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2
Evans (25-Brit.) - Chardy (Fr.) 6:4, 6:4, 6:1
Dimitrov (27-Bulh.) - Djere (Srb.) 6:3, 6:2, 6:0
Paul (USA) - Davidovich (30-Šp) 6:2, 2:6, 6:7 (4:7), 6:3, 6:4
Shelton (USA) - Jarry (Chile) 7:6 (7:3), 7:6 (7:3), 7:5
Humbert (Fr.) - Kudla (USA) 6:2, 6:7 (5:7), 6:2, 6:4
Murray (Brit.) - Kokkinakis (Austr.) 4:6, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:3, 7:5

Čtyřhra - 1. kolo:
Molčan, Lehečka (SR/ČR) - Etcheverry, F. Cerúndolo (Arg.) 6:4, 7:6 (7:5)

Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
Plíšková (30-ČR) - Putincevová (Kaz.) 6:0, 7:5
L. Fruhvirtová (ČR) - Birrellová (Austr.) 6:3, 6:2
Vondroušová (ČR) - Džábirová (2-Tun.) 6:1, 5:7, 6:1
Garciaová (4-Fr.) - Fernandezová (Kan.) 7:6 (7:5), 7:5
Sabalenková (5-Běl.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:1
Volynetsová (USA) - Kuděrmetovová (9-Rus.) 6:4, 2:6, 6:2
Bencicová (12-Švýc.) - Liuová (USA) 7:6 (7:3), 6:3
Linetteová (Pol.) - Kontaveitová (16-Est.) 3:6, 6:3, 6:4
Vekičová (Chorv.) - Samsonovová (18-Rus.) 6:3, 6:0
Alexandrovová (19-Rus.) - Townsendová (USA) 1:6, 6:2, 6:3
Čang Šuaj (23-Čína) - Martičová (Chorv.) 6:3, 6:3
Mertensová (26-Belg.) - Davisová (USA) 6:4, 6:3
Siegemundová (Něm.) - Beguová (27-Rum.) 5:7, 7:5, 6:3
Giorgiová (It.) - Schmiedlová (SR) 6:4, 6:3
Párrizasová (Šp.) - Potapovová (Rus.) 6:3, 6:2
Gračovová (Rus.) - Stefaniniová (It.) 6:3, 6:1

Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR)
- Eikeriová, Harrisonová (Nor./USA) 6:2, 3:6, 6:2
Bouzková, Osoriová (ČR/Kol.) - Changová, Kulikovová (USA) 6:4, 6:2
Pegulaová, Gauffová (2-USA) - Martincová, Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:2

Páteční program

(začátky v 1:00 SEČ)

Arena Roda Lavera: Krejčíková (20-ČR) - Kalininová (Ukr.), Tsitsipas (3-Řec.) - Griekspoor (Niz.), Peraová (USA) - Gauffová (7-USA), 9:00 Keysová (10-USA) - Azarenková (Běl.), Korda (USA) - Medveděv (7-Rus.).

Arena Margaret Courtové: Fucsovics (Maď.) - Sinner (15-It.), Pegulaová (3-USA) - Kosťuková (Ukr.), Šwiateková (1-Pol.) - Bucsaová (Šp.), 9:00 Hurkacz (10-Pol.) - Shapovalov (20-Kan.), Ču Lin (Čína) - Sakkariová (6-Řec.).

Arena Johna Caina: F. Cerúndolo (28-Arg.) - Auger-Aliassime (6-Kan.), Chačanov (18-Rus.) - Tiafoe (16-USA).

Kia Arena: 4. zápas Lehečka (ČR) - Norrie (11-Brit.).

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Dokončí Budějovice velkolepý obrat? Kluci dýchají jeden za druhého, říká kouč

28. března 2024  9:29

Znojmo v roce 2007, Sparta v roce 2021 a Vítkovice loni. To jsou tři týmy, které v historii českého...

Hořící defenzivu Litvínov uhasil. Kluci chtěli sezonu i v dubnu, říká Mlejnek

28. března 2024  8:58

V základní části extraligy hořel v defenzivě, v play off většinu požárů uhasil. Jestli se hokejový...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...