Hlavní obsah

Senzační obrat! Lehečka v pětisetové bitvě vyřadil favorita, Krejčíková pomstila Kvitovou

Aktualizováno

Tažení jednadvacetiletého Jiřího Lehečky na Australian Open nekončí. Český mladík v pátek v utkání 3. kola senzačně ovládl pětisetovou bitvu s favorizovaným Britem Cameronem Norriem a turnajovou jedenáctku poslal balit kufry po výhře 6:7, 6:3, 3:6, 6:1 a 6:4. Do osmifinále postoupila i Barbora Krejčíková, která přehrála přemožitelku Petry Kvitové Anhelinu Kalininovou z Ukrajiny hladce 6:2, 6:3.

Foto: Carl Recine, Reuters

Bezbřehá radost Jiřího Lehečky po postupu do osmifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Lehečka, který je v pořadí ATP na 71. místě, dál posouvá svá grandslamová maxima. Po Chorvatovi Boranu Čoričovi a Američanovi Christopheru Eubanksovi vyzrál i na semifinalistu loňského Wimbledonu a připsal si třetí vítězství nad hráčem z top 20 v kariéře.

Turnajovou jedenáctku Norrieho porazil Lehečka poprvé po dvou předchozích prohrách. Sedmadvacetiletému Britovi oplatil lednové vyřazení na turnaji v Aucklandu a prohru z Davis Cupu před dvěma lety.

"Bylo těžké na něj najít taktiku, protože je to velmi dobrý hráč. Z minulých zápasů jsem se poučil jen v tom, nikdy se nevzdat a bojovat o každý míček," uvedl český tenista.

Oba hráči od úvodu drželi servis. O zisku první sady rozhodla až zkrácená hra, v níž Lehečka neproměnil tři setboly a Norrie zvítězil 10:8. Český tenista však pokračoval v dobré hře na podání, na začátku druhé sady získal brejk a později vyrovnal.

Ve třetím setu Norrie poprvé za stavu 3:2 Lehečkovi sebral servis a vrátil se do vedení. Český tenista ale našel v dalším průběhu recept na soupeřovo podání, ve čtvrtém setu ho prolomil třikrát a vynutil si pátou sadu.

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Jiří Lehečka jako by postupu do osmifinále Australian Open ani nemohl věřit.

Favorizovaný Norrie neudržel podání ani v úvodu páté sady a nechal si ošetřit koleno. Lehečka po dalším brejku utekl do vedení 4:1, a přestože Brit vzápětí snížil, český tenista ho už k dalšímu brejkbolu nepustil.

"Cítím se úžasně a jsem připravený na další kolo. V minulém roce to bylo těžké. Hrál jsem poprvé na všech grandslamech, ale pokaždé jsem neprošel přes první kolo. Věděl jsem, že mohu tyhle kluky porážet. Mám strašnou radost, že jsem postoupil. Určitě jsme tímhle neskončili," prohlásil Lehečka.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Ahoj, osmifinále! Barbora Krejčíková zdraví diváky po postupu do 4. kola Australian Open.

Turnajová dvacítka Krejčíková ovládla utkání proti Kalininové za hodinu a 26 minut. Na turnaji dosud neztratila set a ani třetí soupeřce za sebou nepovolila více než pět her. "Jsem ráda, že jsem ty tři zápasy zvládla. Snažila jsem se soustředit na své údery, být agresivní, dobře returnovat a podávat. To se mi podařilo. Dnes jsem hrála velmi spolehlivě," řekla na kurtu Krejčíková.

Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros, která na konci minulé sezony laborovala se zraněným zápěstím, měla výborný vstup do utkání. Díky třem rychlým brejkům získala v prvním setu náskok 5:0 a sadu získala za 39 minut.

Ve druhém setu Kalininová vzdorovala déle. Krejčíková ve čtvrté hře čelila brejkolu, ten ale odvrátila a vzápětí získala důležitý brejk. V závěru prolomila soupeřčin servis ještě jednou a využila hned první mečbol.

"Mám radost, že tu mohu být a užívám si podporu fanoušků. Je skvělé hrát na takovém místě, jako je Arena Roda Lavera. Moc ráda hraju na tak velkých kurtech. Vždy ze sebe vydám ještě něco víc," dodala Krejčíková. S Pegulaovou se utká poprvé.

Češi na Australian Open
Muži, dvouhra - 3. kolo:
LEHEČKA (ČR) - Norrie (11-Brit.) 6:7 (8:10), 6:3, 3:6, 6:1, 6:4
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
KREJČÍKOVÁ (20-ČR) - Kalininová (Ukr.) 6:2, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
L. FRUHVIRTOVÁ, Riskeová-Amritrajová (ČR/USA) - Panovová, Dzalamidzeová (Rus./Gruz.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:5.
KOLODZIEJOVÁ, VONDROUŠOVÁ (ČR) - Barnettová, Nichollsová (Brit.) 3:6, 6:3, 7:5
2. kolo:
Sutjiadiová, Katoová (16-Indon./Jap.) - BOUZKOVÁ, Osoriová (ČR/Kol.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3.
Výsledky ostatních zápasů najdete ZDE >>>

Reklama