Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Švýcarsko zakázalo už čtvrté zemi dodat zbraně Ukrajině. Otázku „solidarita, nebo neutralita?“ řeší od počátku ruské války

Obrněné vozidlo švýcarské výroby Mowag Piranha. Foto: Dragos Asaftei, Adobe Stock
Obrněné vozidlo švýcarské výroby Mowag Piranha. Foto: Dragos Asaftei, Adobe Stock

Nejprve Švýcarsko zablokovalo dodávky švýcarských zbraní pro Ukrajinu z Německa, pak z Dánska a Polska, nejnověji nedalo souhlas Španělsku. Švýcarská neutralita čelí největší zkoušce za poslední desetiletí. Názor na pověstnou nestrannost, koncept, který ve Švýcarsku de facto sahá až do roku 1516, rozděluje jak politiky, tak společnost. Země je opakovaně kritizována ostatními západními státy, když vetuje umožnění reexportu zbraní na Ukrajinu. Odvolává se na neutralitu zakotvenou ve své ústavě a zároveň na zákon zakazující jak přímý vývoz zbrojního materiálu do zemí zapojených v ozbrojeném konfliktu, tak jeho transfer přes třetí země.

Pro svůj zamítavý přístup ke schválení reexportu zbraní do Ruskem napadené Ukrajiny bylo Švýcarsko opakovaně pranýřováno. Naposledy se do neutrálního švýcarského postoje obula španělská ministryně obrany Margarita Robles, která minulý týden kritizovala zablokování dodávek blíže nespecifikovaných zbraní na Ukrajinu. Postěžovala si, že Švýcarsko svým krokem Španělsku brání podílet se na „legitimní obraně“ proti „nespravedlivým, nezákonným a krutým“ Rusům.

Španělsko ani Švýcarsko neupřesnily, o jaké konkrétní dodávky by mělo jít. Podle deníku Neue Zürcher Zeitung šlo o součásti systému protiletadlové obrany.

V loňském roce Švýcarsko vetovalo jakýkoliv transport vojenského materiálu přes jeho území.

Státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) v listopadu zamítl říjnovou žádost Německa o souhlas s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější