Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

Kauza SARM (II.): Objednali SARM, dostali anabolické steroidy nebo cukr

Ronnie.cz > Medicína > Doping

Kauza SARM (I.):
Čtyři obvinění odsouzeni, pátý na rozhodnutí soudu čeká
V prvním článku, ve kterém jsme se vydali po stopách české kauzy SARM, jste si mohli dopodrobna přečíst, jaké byly role čtyř z pěti členů organizované skupiny, která nejméně v letech 2020 až 2021 profitovala z obchodu se zakázanými látkami s označením SARM, i jaké tresty si tato čtveřice vyslechla.

V tomto článku se podrobněji podíváme na látky, se kterými skupina prostřednictvím internetového obchodu na stránkách www.sarms.eu obchodovala, a to nejen na názvy, pod kterými byly nabízeny, ale hlavně na to, co jednotlivá balení skutečně obsahovala.

Z pravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 ze 17. října 2022 (který má redakce k dispozici) vyplývá, že v průběhu vyšetřování byly provedeny laboratorní rozbory zajištěných látek SARM. Výsledky těchto rozborů celou kauzu posunují na škále závažnosti mnohem dál, a to bohužel především pro zákazníky, kteří se nevědomky mohli stát uživateli orálních anabolických steroidů, ačkoli si objednali "pouze" látky SARM. Připomeňme přitom, že látky SARM byly skupinou často propagovány jako šetrné ke zdraví, a to do té míry, že byly doporučovány a prodávány i nezletilým a ženám, což lze doložit videi dostupnými na sociálních sítích i osobními konverzacemi zákazníků e-shopu.

Zmíněný rozsudek hovoří o šesti látkách, které skupina nechala zpracovat do kapslí a opatřit etiketou, přičemž připojuje laboratorní rozbory každé z nich:

  • Ibutamoren MK 677 obsahující 45 kapslí s 25 mg látky MK 677 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že se v kapslích tohoto přípravku nachází látka Ibutamoren MK 677.

  • Ligandrol LGD 4033 obsahující 60 kapslí s 12 mg látky LGD 4033 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že se v kapslích tohoto přípravku nachází látka Ligandrol LGD 4033.

  • Ostarine MK 2866 obsahující 90 kapslí s 12 mg látky MK 2866 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že se v kapslích tohoto přípravku nachází látka oxymetholon.

  • YK 11 obsahující 60 kapslí s 5 mg látky YK 11 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že v některých kapslích tohoto přípravku nebyla potvrzena ani vyloučena přítomnost látky YK 11, zatímco v jiných kapslích tohoto přípravku byla prokázána látka RAD 140.

  • Cardarine GW 501516 obsahující 90 kapslí s 11 mg látky GW 501516 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že v kapslích tohoto přípravku se nachází látka dehydrochlormetyltestosteron.

  • Testolone (RAD 140) obsahující 90 kapslí s 5 mg látky RAD 140 v jedné kapsli, přičemž z odborného vyjádření z oboru chemie vyplynulo, že se v kapslích tohoto přípravku nachází látka RAD 140.

Další laboratorní analýza se vyskytuje v pasáži, která vyjmenovává seznam látek zabavených A.B. v souvislosti s trestem propadnutí věci, kde se mezi tisícovkami kapslí, které odpovídaly výše zmíněnému "klíči", objevily i kapsle Cardarine GW 501516 s účinnou látkou maltodextrin.  

Některé z látek zadržených policií (foto: Policie ČR)

Komentář MUDr. Jiřího Hrabáka

Jedním z nebezpečí černého trhu je absence kontroly kvality prodávaných produktů, která vede k užívání jiných dávek, nebo dokonce jiných látek. Výrobci na černém trhu sami nemají žádné prostředky kontroly kvality toho, co nakupují a následně prodávají. Jediným motivem jejich činnosti je osobní prospěch, nikoliv zdraví uživatelů. Záměna látek není překvapením. Bohužel se i poučený uživatel s ohledem na užívané látky dostává do situace, kdy nad užíváním nemá žádnou kontrolu se všemi negativními důsledky.

Záměna MK 2866 - Ostarinu, který je nesteroidní aktivátor androgenních receptorů, bez účinků na jiné steroidní receptory a je pro nižší androgenní účinky užíván i ženami, za oxymetholon, který je anabolický steroid používaný v medicíně pro aplastickou anémii a kachektické stavy, vede u žen k virilizaci (rozvoji mužských pohlavních znaků) s řádově mnohem větší pravděpodobností než u Ostarinu a u mužů k většímu riziku rozvoje androgenní plešatosti a gynekomastie. Vliv na krevní lipidy a jaterní hodnoty bude v ekvivalentní dávce podobný.

Záměna GW 501516 - Cardarinu, který je aktivátor PPAR a neúčinkuje vůbec přes androgenní receptory, za chlordehydromethyltestosteron přináší riziko rozvoje mužských pohlavních znaků u žen a zhoršení lipidového profilu u žen i u mužů. Samotná látka je známá spíše jako orální Turinabol a byla hlavní dopingovou látkou v NDR v programu státem řízeného dopingu. S ohledem na jaterní toxicitu nepatří mezi nejtoxičtější. Nicméně Cardarine je spojen s rozvojem neoplázie, tedy rakoviny při vysokém dávkování ve studiích na zvířecím modelu, a jeho další výzkum jako potencionálního léku na metabolický syndrom byl opuštěn.

O vyjádření jsme požádali také dalšího odborníka, který je jedním z nejuznávanějších a nejvyhledávanějších trenérů, jejichž závodníci se prosazují i na mezinárodní scéně. Vzhledem k citlivosti tématu si však přál zůstat v anonymitě.

Komentář dalšího odborníka

Na přelomu 50. a 60. let 20. století společnost Syntex uvedla na farmaceutický trh anabolicko-androgenní steroid oxymetholon. V bývalém Československu byl dostupný pod obchodním názvem Anapolon 50 a byl využíván při léčbě anémií, tzn. stavů, při kterých je snížená koncentrace hemoglobinu v krvi, důsledkem čehož dochází ke snížení schopnosti krve zásobovat tkáně kyslíkem. Mezi nežádoucími účinky užívání oxymetholonu (v závislosti na délce užívání a dávce) jsou uváděny projevy virilizace (v případě dívek a žen se jedná nejen o zvýšený výskyt ochlupení těla včetně tváře, ale i hrubnutí hlasu, negativní vliv na menstruaci atd.), poruchy jaterních funkcí, intrahepatální cholestáza, problémy se žaludkem a trávením, edémy, bolesti hlavy, svalové křeče, neklid, bolesti kloubů, degenerativní změny varlat atd.

Chlordehydromethyltestosteron bývá nejčastěji spojován s dopingovým programem, který byl od poloviny 60. let až do začátku 90. let 20. století realizován v Německé demokratické republice (NDR), kde sloužil k dopingové podpoře výkonů zejména sportovkyň. Vyráběla ho společnost Jenapharm pod obchodním názvem Oral Turinabol a v průběhu času si vysloužil pověst anabolického steroidu, jehož zneužívání je velmi těžko odhalitelné. Nežádoucí účinky chlordehydromethyltestosteronu jsou rozsáhle popsané také v knize Faust's Gold (autorem je Steve Ungerleider), která odhaluje rozsah a důsledky státem řízeného dopingového programu v NDR, realizovaného pod dohledem tajné policie Stasi. Uvádí se negativní vliv (v závislosti na délce užívání a dávce) na funkce jater, výrazný negativní vliv na produkci luteinizačního hormonu a následně přirozenou produkci testosteronu, v případě žen jsou to opět virilizační účinky, u mužů problémy s erekcí, u obou pohlaví snížená srážlivost krve s následným rizikem zvýšené krvácivosti i při drobných poraněních.


Fotografie:
Policie ČR



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

25.01.10:10LeToucan - Svatba.
25.01.06:28Dejf111 - Ví někdo důvod, proč si změnil jméno?
24.01.11:23Zodiak411 - To jméno je pro mě taky novinka :)
24.01.09:18maxpoint97 - @Marczus Dřív to neznělo tak epicky :-) https://kultur..
24.01.08:37Marczus - @Qubevm Zase si zmen meno..... On Ales Bursa nebyl vzdy..
23.01.22:41Qubevm - České soudnictví je kouzelné …. Ti kreténi ohrozí životy l..
23.01.22:17hcetigol - Lafontaine - je, protoze test stoji pakatel v pomeru jejic..
23.01.15:36Arnold Strong - A dá se říct cca na kolik vyjde takový test v laboratoři?
23.01.13:51LaFontaine - A podle tebe je realisticky, ze nekdo, kdo obchoduje s ile..
23.01.12:33hcetigol - Nic tim neporusujes, ze si nechas neco testovat. Vlastnit ..
23.01.08:41Hockey1000 - @Lukana Píšou o tom v tom článku na Aktuálně, látky si nec..
23.01.08:31LaFontaine - Kde ma kazdej moznost nechat si to otestovat? Co jsem slys..
22.01.21:43hcetigol - moc tomu neverim, tyhle ojeby delali cinani 10 a vic let d..
22.01.18:31Humanic145 - a nebo jim někdo místo sarmu poslal rovnou Oxy, aby vyděla..
22.01.17:55hcetigol - to jim nekdo delal erxterne ne, firma Silne pochybuju, ze..
21.01.15:41Lukana - Možná jsem to přehlédl, ale řešilo se i kdo a kde to mícha..
21.01.09:36Hockey1000 - Update, GYMIO spolupráci s Bursou ukončilo, píšou to u seb..
21.01.09:35Hockey1000 - @Marczus Tak jak jsi napsal //dobrá reklama pro Max Fitnes..
20.01.21:32polda - AB jsem měl za chytrého člověka,ale teď už to není pravda.
20.01.08:01Hockey1000 - @Marczus Zajímavá je reakce i od GYMIO, suplementový firmy..
20.01.07:57Hockey1000 - Jsem upřímně zvědav na reakci svazu kulturistiky, jestli B..
19.01.14:28R_K - Na to člověk musí mít pořádný koule nebo být úplně blbej....+1
19.01.14:20Marczus - Takze AB je pravomocne odsouzen v pulce rijna a on si jest..+2
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...
magazínLuis Rodriguez po Arnold Classic vymě...
maxpoint97 (23:38) • Za mě rozhodně Justin neměl špatnou formu, ten zakopanej pes je jinde *1* Buď se na...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie