Klíčovou součástí další české vojenské pomoci Ukrajině bude údržba už dříve poskytnuté techniky. Vyplývá to z prohlášení vydaného po jednání ukrajinských spojenců po čtvrteční schůzce na vojenské základně v estonské Tapě. Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že jeho země plánuje poslat na Ukrajinu 600 laserem naváděných střel Brimstone. Polsko potvrdilo, že je ochotné svému sousedovi poskytnout rotu tanků Leopard-2, včetně 1000 kusů munice, píše agentura Reuters. Schůzka se konala den před jednáním kontaktní skupiny pro Ukrajinu v německém Ramsteinu.

Wallace mluvil o dalším balíku vojenské pomoci, který Londýn už dříve oznámil, včetně tanků Challenger. Specifikoval, jaký typ střel Británie na Ukrajinu pošle. "Mohu říci, že dodáme dalších 600 střel Brimstone, které budou mimořádně důležité pro to, aby Ukrajina ovládla bojiště," uvedl. Tyto střely jsou určeny především k ničení obrněné techniky. I když obvykle bývají ve vybavení letadel nebo vrtulníků, ukrajinská armáda je odpaluje z automobilů.

Polsko chce poslat na Ukrajinu protiletecké kanóny S-60, včetně 70.000 kusů munice, Lotyšsko desítky přenosných kompletů protiletecké obrany Stinger, dva vrtulníky M-17, desítky kulometů, drony a chce vycvičit 2000 ukrajinských vojáků. Estonsko poskytne Kyjevu například desítky houfnic FH-70 a D-30 a rovněž protitankové raketomety s municí. Dánsko daruje Ukrajině 19 samohybných houfnic Caesar francouzské výroby. "Mám radost, že jsme pro tuto věc získali širokou podporu parlamentu a budeme moci caesary podpořit boj Ukrajinců za svobodu," uvedl dánský ministr obrany Jakob Ellemann-Jensen.

Britský ministr Wallace také řekl, že spojenci Ukrajiny počítají s tím, že její podpora je "běh na dlouhou trať". "Pokud prezident (Vladimir) Putin sází na to, že nás to letos přestane bavit, mýlí se. Budeme (podporu) plánovat na letošek, na další rok i na nadcházející roky," řekl Wallace.

Estonská schůzka se uskutečnila v době, kdy Ukrajina naléhá na země, jež ji podporují, aby jí urychleně dodaly tanky a systémy protiletecké obrany. Jde hlavně o německé tanky Leopard, které se Berlín dosud zdráhá poskytnout a které Ukrajině několik zemí nabídlo, ale nesmí je dodat bez německého souhlasu. Litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas na schůzce v Tapě řekl, že "naléháme na ty, kdo mohou Ukrajinu podpořit dodávkou tanků, aby tak učinili". Šéf polského resortu obrany Mariusz Blaszczak řekl, že doufá, že se Německo stane součástí koalice zemí, jež Ukrajině leopardy pošlou.

Němci mohou dodat přes 100 tanků

Německý zbrojní průmysl by v letošním roce mohl Ukrajině dodat přes sto tanků, vedle německých Leopardů 2 by to byl ještě jejich předchůdce Leopard 1 a starší britské tanky Challenger 1. S odvoláním na své zdroje o tom ve čtvrtek informoval deník Handelsblatt, který dodal, že rozhodnutí záleží na vládě kancléře Olafa Scholze.

Dodání starších i novějších Leopardů požadují opoziční konzervativci, ale také řada vládních představitelů, především z řad Zelených. Poslanec Johann Wadephul z opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) při čtvrteční debatě ve Spolkovém sněmu prohlásil, že Německo by mohlo ihned, a bez jakýchkoli dopadů na svou obranyschopnost, předat Ukrajině 200 starších tanků Leopard 1, ke kterým by mohlo přidat i nástupnické Leopardy 2.

Nabídka zbrojního průmyslu, na kterou poukázal Handelsblatt, vychází zcela ze zásob zbrojních koncernů. To by znamenalo, že vyzbrojení Ukrajiny by nijak nesnížilo obranné kapacity německé armády.

Zbrojařská společnost Rheinmetall by podle Handelsblattu mohla letos dodat 20 starších Leopardů 1 a během dvaceti měsíců dalších 80 kusů. Tento starší model má v zásobě i firma FFG. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung tento týden informoval, že německý zbrojní průmysl by letos mohl poskytnout Ukrajině až 15 tanků Leopard 2 a případně dalších zhruba 30, pokud by Česko a Slovensko souhlasily s odkladem dodávek pro své ozbrojené síly až na rok 2024.

Novou možností jsou pak podle Handelsblattu starší britské tanky Challenger 1, které by Rheinmetall v počtu vyšších desítek mohl koupit v Ománu a následně je pro ukrajinskou armádu přezbrojit. Británie mezitím slíbila Ukrajině dodat nástupnický model Challenger 2. Handelsblatt uvedl, že použití staršího a novějšího typu britského tanku by bylo výhodné, protože oba modely mají shodnou ráži hlavního kanónu, což by usnadnilo zásobování municí.

Německá média očekávají, že rozhodnutí o tancích by mohlo padnout v pátek na americké letecké základně Ramstein v Německu, kde se sejdou státy podporující Ukrajinu dodávkami zbraní.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.