Denník N

Žiaden papuánsky politik nemá taký zlý prejav ako Babiš, hovorí vedec Novotný

Foto - archív V. N.
Foto – archív V. N.

Ekológ a entomológ Vojtěch Novotný patrí v meradlách svetovej vedy k najúspešnejším českým vedcom, dosiahol na najvýznamnejšie granty. V štáte Papua-Nová Guinea vedie medzinárodnú výskumnú stanicu s tímom vedcov a vedkýň z celého sveta, medzi ktorými sú aj miestni obyvatelia. Riadi Entomologický ústav v Biologickom centre Akadémie vied a je členom Učenej spoločnosti ČR.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • Ako vyzerá papuánsky populizmus, bojovnosť a nedisciplinovanosť?
  • Čím by Papuáncov zaujal Pavel a čo by bol hendikep Nerudovej?
  • Čo by Papuánci na Babišovi obdivovali, ale prečo by prehral?
  • Ako si nikto nepredstavoval „nevhodného kandidáta“?
  • Ako nominácia rektora univerzity spôsobila kmeňovú vojnu?
  • Prečo Novotný lepšie rozumie Papuáncom než Babišovým voličom?

Práve teraz ste na Papue-Novej Guinei. Odlietali ste v piatok večer, prileteli ste v sobotu večer. To už boli výsledky volieb. Nechýbalo vám to napätie pri sčítavaní?

Trochu áno, ale zase zo skúsenosti viem, že po tých prvých pár hodinách, keď je sčítaná väčšina hlasov, už je viac-menej jasno.

Keď som svojim zamestnancom na PNG povedal, že v našich voľbách sa sčítali všetky hlasy počas piatich hodín a úplná väčšina bola hotová za tri hodiny, boli úplne fascinovaní. Niečo také je pre nich nepredstaviteľné.

Ako to?

Tam sú voľby obrovská logistická akcia, ktorá trvá tri týždne. Zapečatené urny sa prevážajú helikoptérami, vozia na dlabaných kanoe, nosia sa na chrbte lesom… Úžasné.

Papua-Nová Guinea je takzvaná parlamentná monarchia. Ako také usporiadanie na ostrove vyzerá?

Sú súčasťou Commonwealthu, takže ich kráľ je teraz Karol. Kráľ má na PNG ako zástupcu generálneho guvernéra, čo je funkcia, ktorú menuje parlament a je ceremoniálna, politiku neriadi.

Systém je silne premiérsky. Ľudia si zvolia jednotlivých poslancov z jednomandátových obvodov – ako do nášho senátu, takže je to väčšinou voľba osobností, tým sa to trochu podobá našim prezidentským voľbám. Víťaz volieb potom zostavuje vládu. Premiérom musí byť veľmi silná osobnosť, nemôže to byť sivá myš zo straníckych sekretariátov. Musí to byť osobnosť, ktorú najskôr ľudia zvolia vo svojom obvode, a osobnosť, ktorá je schopná dať dohromady a udržať vládnu koalíciu.

A keď stranícka disciplína rovnako ako akákoľvek iná disciplína na PNG je veľmi obmedzená, dať dohromady vládnu koalíciu je otázkou naozaj veľmi silných politických schopností. Osobnosť typu, povedzme, premiéra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Petr Pavel

Prírodné vedy

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie