Jak se vám líbí: Prague Cello Quartet představí největší hity

Jak se vám líbí: Prague Cello Quartet představí největší hity
20. ledna 2023 Alternativní hudba, Aktuality Autor: Milan Tesař

Své nejžádanější koncertní hity vydal Prague Cello Quartet na svém novém albu s názvem Best of & More. Úspěšné hudební těleso na něm představuje originální aranžmá oblíbených skladeb, doplněná nově o kontrabas. Rozhovor se skupinou chystáme na 9. února 2023.

Album, pro skupinu páté v pořadí, vyšlo v listopadu 2022. Skladby na něj byly nahrány v jedinečném prostoru Pražské křižovatky, který byl vybrán pro svou unikátní akustiku, vhodnou pro violoncellové uskupení. Na albu zazní slavné skladby vážné i populární hudby jako například Montiho Čardáš, Fantom opery Andrew Lloyda Webera, Bohemian Rhapsody skupiny Queen nebo Viva la Vida od Coldplay. K poslední zmiňované písni představila skupina také nový videoklip točený na Vltavě ve spolupráci s Pražskými Benátkami Zdeňka Bergmana.

Na novém albu se soubor představuje v nové sestavě. Zvuk violoncell, na která hrají Jan Zvěřina, Štěpán Švestka a Michal Haring, nově obohacuje kontrabas Tomáše Otevřela. „Kontrabas hraje důležitou roli ve skladbách rozličných žánrů od klasické hudby přes jazz, blues až po rock’n’roll. A to charakterizuje také repertoár Prague Cello Quartetu. Hrajeme oblíbené skladby z nejrůznějších období a stylů v poloze, ve které je naši posluchači neznají, v originálních úpravách pro kvarteto, jehož jedinečné složení byste ve světě pravděpodobně nenašli. Věřím, že nový nástroj nám přinese další možnosti, jak hudbu předat našim posluchačům,“ říká jeden ze zakladatelů tělesa Jan Zvěřina. Ten se spolu s Petrem Wajsarem postaral o aranže skladeb.

Prague Cello Quartet působí na scéně od roku 2006. Za tu dobu koncertoval na pódiích po celé Evropě, ale také v Číně, Japonsku, Jižní Koreji a Kolumbii. V současném složení se jedná o světově unikátní soubor profesionálních muzikantů. Jejich videoklipy mají desítky miliónů zhlédnutí. Vydání alba s nejoblíbenějšími skladbami je tak přirozeným vyústění mnohaletého fungování tělesa.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!