Lehečkova australská pohádka trvá. Zvládl pětisetové drama a je už v osmifinále

Sport Sport
Aktualizováno 20. 1. 2023 10:51
Tenista Jiří Lehečka porazil po obratu ve 3. kole Australian Open světovou dvanáctku Brita Camerona Norrieho 6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4 a postoupil poprvé do osmifinále grandslamu.
Jiří Lehečka po vítězství nad Britem Cameronem Norriem v utkání 3. kola Australian Open 2023
Jiří Lehečka po vítězství nad Britem Cameronem Norriem v utkání 3. kola Australian Open 2023 | Foto: Reuters

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi zvítězil po více než třech hodinách. V boji o postup mezi nejlepší osmičku vyzve sedmého hráče světa Félixe Augera-Aliassimeho z Kanady.

Lehečka, který je v pořadí žebříčku ATP na 71. místě, dál posouvá svá grandslamová maxima. Po Chorvatovi Boranu Čoričovi a Američanovi Christopheru Eubanksovi vyzrál i na semifinalistu loňského Wimbledonu a připsal si třetí vítězství nad hráčem z top 20 v kariéře.

Turnajovou jedenáctku Norrieho zdolal Lehečka poprvé po dvou předchozích prohrách. Sedmadvacetiletému Britovi oplatil lednové vyřazení na turnaji v Aucklandu a prohru z Davis Cupu před dvěma lety. V utkání nasbíral 50 vítězných míčů, Norrie jich měl 31.

Oba hráči od úvodu drželi servis. O zisku první sady rozhodla až zkrácená hra, v níž Lehečka neproměnil tři setboly a Norrie zvítězil 10:8. Český tenista však pokračoval v dobré hře na podání, na začátku druhé sady získal brejk a později vyrovnal.

Ve třetím setu Norrie poprvé za stavu 3:2 Lehečkovi sebral servis a vrátil se do vedení. Rodák z Mladé Boleslavi ale našel v dalším průběhu recept na soupeřovo podání, ve čtvrtém setu ho prolomil třikrát a vynutil si pátou sadu.

Favorizovaný Norrie neudržel podání ani v jejím úvodu a nechal si ošetřit koleno. Lehečka po dalším brejku utekl do vedení 4:1, a přestože Brit vzápětí snížil, český tenista ho už k dalšímu brejkbolu nepustil.

V ženské dvouhře dnes postoupila do osmifinále Barbora Krejčíková, jež porazila Anhelinu Kalininovou z Ukrajiny 6:2, 6:3.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo: Lehečka (ČR) - Norrie (11-Brit.) 6:7 (8:10), 6:3, 3:6, 6:1, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy