Fruhvirtová v derby s Vondroušovou vydřela osmifinále, slaví i Plíšková

  0:50aktualizováno  13:10
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Další českou radost přinesl šestý den Australian Open. Karolína Plíšková ovládla souboj s Varvarou Gračovovou z Ruska a po výhře 6:4 a 6:2 postupuje do osmifinále. V národním derby zvítězila Linda Fruhvirtová nad Markétou Vondroušovou ve třech setech 7:5, 2:6 a 6:3. Z favoritů nezaváhali Novak Djokovič, Aryna Sabalenková ani Caroline Garciaová.

Postup do osmifinále v českém derby vydřela Fruhvirtová, která zvládla nervy drásající klání s Vondroušovou. Teprve sedmnáctiletá tenistka vítězstvím 7:5, 2:6 a 6:3 znovu posunula své maximum na grandslamech.

„Je to fantastický a neuvěřitelný pocit, jsem moc šťastná, že můžu říct: ‚Ahoj, druhý týdne.‘ Cítím se dobře, těším se na další zápas,“ zářila Fruhvirtová na tiskové konferenci.

Fruhvirtová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

První set nabídl tvrdou přetahovanou. Servis se nezdál být výhodou, obě krajanky si podání vzájemně braly, skóre tak zůstávalo vyrovnané.

Mírně navrch měla mladší Fruhvirtová, na její průběžné vedení 2:0 a 4:2, ale dokázala zkušenější Vondroušová ještě zareagovat. Třemi vyhranými gamy v řadě otočila na 5:4, jenže doservírovat úvodní set nezvládla.

Po náročném programu tohoto týdne, kdy musela hrát první kolo ve dvou dnech a se světovou dvojkou Džábirovou bojovala do noci, působila Vondroušová unavenějším dojmem. Navíc hrála se zatejpovaným ramenem na své herní levé ruce.

Česká tenistka Markéta Vondroušová se soustředí na úder ve třetím kole Australian Open.

Toho Fruhvirtová využila, oplatila Vondroušové šňůru tří vítězných her v řadě a využitým prvním setbolem nakonec získala úvodní sadu 7:5.

Od druhého setu se ale vývoj začal pomalu obracet. Po dvojchybě Fruhvirtová ztrácela 1:2, na servisu navíc dál nepůsobila jistě.

Kdežto Vondroušová si připisovala jeden úspěšný kraťas za druhým a často měnila rytmus hry, s čímž měla Fruhvirtová velké problémy. I proto mladší z Češek ztratila druhou sadu 2:6.

Pauzu před rozhodujícím setem obě Češky naplno využily. Zatímco Fruhvirtová si odskočila do útrob areálu, Vondroušové přivolaní fyzioterapeuti dlouhou dobu ošetřovali poraněnou nohu. Během třetí sady si vyžádala ošetřovaní i Fruhvirtová, která v utkání pokračovala s obvázaným stehnem.

Linda Fruhvirtová se nechává ošetřit ve třetím kole Australian Open.

Obě hráčky si v první půlce sady znovu vzaly jednou servis, v mezihře početnému a vděčnému obecenstvu nabídly i řadu hezkých výměn a několikrát se ve slunečném sobotním odpoledni dočkaly hlasitého aplausu.

Řeč těla Vondroušové však čím dál více ukazovala vážnější zdravotní problém, levoruká Češka se pohybovala čím dál obtížněji. A tak Fruhvirtová odskočila do rozhodujícího vedení 5:3.

Při svém závěrečném servisu už nezaváhala a po výhře 7:5, 2:6 a 6:3 se senzačně probojovala do osmifinále, ve kterém vyzve Chorvatku Vekičovou.

Hladký postup Plíškové

Po vyřazení Číňanky Wang Si-jü i Putincevové z Kazachstánu se Plíšková do třetice utkala v Melbourne s protivnicí ze země na východ od českých hranic. Proti Rusce Gračovové navázala na povedené výkony z předchozích kol a utkání ovládla ve dvou setech 6:4 a 6:2.

Plíšková: Tenis si užívám víc než kdy dřív, se ségrou jsme v kontaktu nonstop

Utkáním prošla bez ztráty podání, navíc soupeřce nenabídla jediný brejkbol. „Servis může být vždy mou velkou zbraní. Jsem ale spokojená i s hrou od základní čáry. Uvidíme, jak to půjde během druhého týdne,“ uvedla Plíšková v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Česká tenistka začala proti Gračovové, která v prvním kole překvapivě vyřadila světovou osmičku krajanku Kasatkinovou, v Rod Laver Areně dobře.

Plíšková vs. Gračovová

Podrobná reportáž

V téměř desetiminutovém třetím gamu si aktivní hrou došla pro několik brejkbolů, čtvrtý v pořadí nakonec proměnila ve vedení 2:1. Náskok vzápětí navýšila čistou hrou při vlastním servisu, který byl její hlavní zbraní i v celé první sadě.

Odhodlaně hrající a dobře se pohybující Plíšková následně hladce využila hned první setbol. Úvodní sadu ovládla poměrem 6:4.

Na začátku druhé sady zaskočila Gračovovou další krádeží jejího servisu. Česká hráčka nadále výborně podávala a velmi soustředěným výkonem si náskok pohlídala až do koncovky. Když pak bez problémů využila první mečbol, radovala se ze zasloužené výhry 6:4, 6:2.

Česká tenistka Karolína Plíšková se raduje ve třetím kole Australian Open.

„Soupeřka hrála první dvě kola výborně, takže jsem očekávala, že to bude těžký zápas. Když se mi ale daří servis, je to moje velká zbraň. Dnes to určitě platilo, zahrála jsem opravdu dobře,“ hodnotila Plíšková.

O postup mezi nejlepších osm se utká s Číňankou Čang Šuaj, která vyřadila Američanku Katie Volynetsovou 6:3 a 6:2.

Djokovič přemohl zranění, Murray dohrál

Srb Novak Djokovič nastoupil do utkání třetího kola s Bulharem Grigorem Dimitrovem se zraněným stehnem, přesto dokázal s vypětím všech sil vybojovat postup mezi nejlepší šestnáctku. Ve tři hodiny a sedm minut dlouhém zápase zvítězil 7:6 (9:7), 6:3 a 6:4.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Poté, co vybojoval první set ve zkrácené hře, vyžádal si zdravotní přestávku, jelikož zranění ho na kurtu viditelně omezovalo.

Ve druhém setu se mohl Srb opřít o stoprocentní servis a ve třetím si pomohl třemi brejky. Duel nakonec vyhrál, přestože jej Dimitrov předčil jak v esech (15:11), tak v poměru vítězných míčů (53:28). Bulhar však zaznamenal 50 nevynucených chyb a s Djokovičem prohrál podesáté z jedenácti zápasů.

Srbský tenista Novak Djokovič ve třetím kole Australian Open

Ve třetím kole skončil pětinásobný finalista turnaje Andy Murray. Pětatřicetiletý britský tenista po dvou pětisetových bitvách v předchozích zápasech už tentokrát nestačil na Roberta Bautistu ze Španělska, kterému podlehl 1:6, 7:6, 3:6 a 4:6.

Do další fáze bez komplikací proklouzl také Rus Andrej Rubljov, který zdolal Brita Daniela Evanse 6:4, 6:2 a 6:3. V osmifinále ho čeká devatenáctiletý Dán Holger Rune. Turnajová devítka si poradila s Francouzem Ugem Humbertem 6:4, 6:2, 7:6 a v Melbourne zatím neztratila ani set.

Ruský tenista Andrej Rubljov slaví postup do osmifinále Australian Open.

Dán Holger Rune servíruje ve třetím kole Australian Open.

Dohrál Američan Jenson Brooksby. Přemožitel světové trojky Caspera Ruuda z druhého kola nestačil na krajana Tommyho Paula a prohrál 1:6, 4:6, 3:6. „Lucky loser“ Michael Mmoh, který v předchozím utkání vyřadil Němce Alexandera Zvereva, podlehl dalšímu Američanovi Jeffreymu Wolfovi 4:6, 1:6, 2:6.

V ženské dvouhře musela čtvrtá nasazená Francouzka Caroline Garciaová otáčet duel třetího kola proti Němce Lauře Siegemundové, jelikož první set prohrála dokonce 1:6. V následujících sadách se však vzchopila a obě ovládla poměrem 6:3.

Účast v osmifinále si zajistila pátá hráčka světa Běloruska Aryna Sabalenková, když si poradila s Belgičankou Elise Mertensovou 6:2 a 6:3. Vítězka prvního turnaje v Adelaide narazí v dalším utkání na olympijskou vítězku z Tokia Švýcarku Belindu Bencicovou. Turnajová dvanáctka porazila Italku Camilu Giorgiovou 6:2 a 7:5.

Duo K+S i Lehečka uspěli ve čtyřhře

Za obhajobou titulu dál kráčí český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Ve druhém kole si poradil s Češkou Lindou Fruhvirtovou a Američankou Alison Riskeovou-Amritrajovou dvakrát 6:2. Vítězky tří loňských grandslamů narazí v osmifinále na gruzínsko-americkou dvojici Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová.

Ve druhém kole mužské čtyřhry zase zvítězilo česko-slovenské duo Jiří Lehečka, Alex Molčan nad rakouským párem Alexander Erler, Lucas Miedler dvakrát 7:5.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (4-Srb.) - Dimitrov (27-Bulh.) 7:6 (9:7), 6:3, 6:4
Bautista (Šp.) - Murray (24-Brit.) 6:1, 6:7 (7:9), 6:3, 6:4
Shelton (USA) - Popyrin (Austr.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:4.
Rubljov (5-Rus) - Evans (25-Brit.) 6:4, 6:2, 6:3
Rune (9-Dán.) - Humbert (Fr.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:5)
De Minaur (22-Austr.) - Bonzi (Fr.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:1
Paul - Brooksby (oba USA) 6:1, 6:4, 6:3
Wolf - Mmoh (oba USA) 6:4, 6:1, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo:
Molčan, Lehečka (SR/ČR) - Erier, Miedler (Rak.) 7:5, 7:5.

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Plíšková (30-ČR) - Gračovová (Rus.) 6:4, 6:2
L. Fruhvirtová (ČR) - Vondroušová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3
Garciaová (4-Fr.) - Siegemundová (Něm.) 1:6, 6:3, 6:3
Sabalenková (5-Běl.) - Mertensová (26-Belg.) 6:2, 6:3
Bencicová (12-Švýc.) - Giorgiová (It.) 6:2, 7:5
Čang Šuaj (23-Čína) - Volynetsová (USA) 6:3, 6:2
Vekičová (Chorv.) - Párrizasová (Šp.) 6:2, 6:2
Linetteová (Pol.) - Alexandrovová (19-Rus.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - L. Fruhvirtová, Riskeová-Amritrajová (ČR/USA) 6:2, 6:2

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Jan Šotnarovi, který dá po...

Extraligový unikát na úkor mistra? Play off obrat z 0:3 nepamatuje, baráž ano

28. března 2024  13:48

Ani po třech porážkách se nevzdali. Dokázali se vzchopit, vyrovnali nepříznivý stav. To vše proti...

Nabrala fazónu, přesto skončí. Musím to ospravedlňovat, diví se Collinsová

28. března 2024  13:47

Svůj záměr předeslala poměrně brzy, už při lednovém Australian Open. „Letošní sezona bude mou...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...