Jízda mladé senzace Fruhvirtové v Melbourne pokračuje, v osmifinále je i Plíšková

ČTK Sport ČTK, Sport
Aktualizováno 21. 1. 2023 12:28
Sedmnáctiletá tenistka Linda Fruhvirtová porazila na Australian Open krajanku Markétu Vondroušovou 7:5, 2:6, 6:3 a je poprvé v osmifinále grandslamu. Karolína Plíšková zvládla roli favoritky a po vítězství nad Ruskou Varvarou Gračovovou 6:4, 6:2 postoupila do osmifinále.

Turnajová třicítka Plíšková porazila přemožitelku světové osmičky Darji Kasatkinové za 78 minut a neztratila dosud na prvním grandslamovém turnaji sezony ani set. O postup do čtvrtfinále se utká s Číňankou Čang Šuaj, která vyřadila Američanku Katie Volynetsovou 6:3, 6:2.

Pár hodin po dvouhře nastoupila Fruhvirtová do deblu s Američankou Alison Riskeovou Amritrajovou.

Ve 2. kole nestačily na první nasazený pár a obhájkyně titulu Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, kterým podlehly za hodinu a dvě minuty dvakrát 2:6. Vítězky tří loňských grandslamů narazí v osmifinále na gruzínsko-americkou dvojici Oksana Kalašnikovová, Alycia Parksová.

Fruhvirtovou nezlomily ani dvojchyby

Rodačka z Prahy Fruhvirtová  vyhrála český souboj ve dvouhře s o šest let starší soupeřkou Vondroušovou za dvě hodiny a deset minut. V boji o životní čtvrtfinále vyzve 64. hráčku světa Chorvatku Donnu Vekičovou.

Talentovaná Fruhvirtová, které patří v žebříčku WTA 82. místo, si dál vylepšuje při debutu v hlavní soutěži v Melbourne grandslamová maxima. Jejím nejlepším výsledkem dosud bylo 2. kolo na loňském US Open. Po výhrách nad Australankami Jaimee Fourlisovou a Kimberly Birrellovou uspěla i nad Vondroušovou, která ve 2. kole vyřadila světovou dvojku Uns Džábirovou z Tuniska.

Duel, v němž si obě hráčky povolaly na hřiště fyzioterapeuta, vyhrála za dvě hodiny a deset minut. Fruhvirtová uspěla i navzdory jedenácti dvojchybám.

Vítězka loňského turnaje Čennaí začala duel s o šest let starší krajankou lépe. Za stavu 4:5 nedovolila Vondroušové dopodávat a nakonec získala sadu ve svůj prospěch.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová se však nevzdala. Po čtyřech ztracených servisech v první sadě byla ve druhém setu stoprocentní a vynutila si pokračování. Živila naději na třetí vítězství ve třech setech za sebou.

V úvodu rozhodující sady si vzala pauzu na ošetření a díky brzkému brejku vedla 2:0. Přestávku si vyžádala také Fruhvirtová, která si nechala zatejpovat levé stehno a zahájila obrat. Od stavu 1:3 vyhrála zbývajících pět her a postup završila proměněným druhým mečbolem.

Plíšková na kurtu vládla

Třicetiletá Plíšková v duelu s Gračovovou nenabídla 97. hráčce světa ani jeden brejkbol. K výhře si pomohla šesti esy a zaznamenala 18 vítězných míčů. Rodačka z Loun postoupila do osmifinále Australian Open počtvrté a poprvé od roku 2019, kdy se dostala až mezi nejlepší čtyři. Vloni se turnaje nezúčastnila kvůli zranění ruky.

"Soupeřka tu porazila několik dobrých hráček, takže jsem chtěla být připravená. Bylo to navíc třetí kolo grandslamu, takže to není snadné, ať už proti vám stojí kdokoliv. Myslím, že jsem odehrála dobrý zápas," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu.

Bývalá světová jednička získala první brejk ve třetí hře úvodního setu a díky spolehlivému podání se ujala po 49 minutách vedení. Také ve druhé sadě brzy prolomila soupeřčin servis a totéž zopakovala v sedmém gamu. Vzápětí dopodávala duel k vítězství.

"Servis může být vždy mou velkou zbraní. Jsem ale spokojená i s hrou od základní čáry. Uvidíme, jak to půjde během druhého hracího týdne," uvedla Plíšková.

Stala se také čtvrtou Češkou, která v tzv. open éře získala ve dvouhře na grandslamech 85 výher. Více jich mají na kontě jen Jana Novotná (149), Helena Suková (143) a Petra Kvitová (124).

Djokovič překonal zdravotní trable

Srb Novak Djokovič navzdory zdravotním potížím postoupil do osmifinále, když. Bulhara Grigora Dimitrova porazil 7:6, 6:3, 6:4. V dalším utkání narazí na domácího Alexe de Minaura.

Pětatřicetiletý Djokovič, který může v Austrálii získat 22. grandslamový titul a vyrovnat rekord Rafaela Nadala, si na potíže ze zadním stehenním svalem stěžoval už po výhře nad Francouzem Enzem Couacaudem ve 2. kole. Do zápasu s Dimitrovem nastoupil s obvázanou nohou a zranění jej limitovalo v určitých pohybech. Poté, co vybojoval první set ve zkrácené hře, vyžádal si zdravotní přestávku.

Ve druhém setu se mohl opřít o stoprocentní servis a ve třetím si pomohl třemi brejky. Duel nakonec za více než tři hodiny vyhrál, přestože jej Dimitrov předčil jak v esech (15:11), tak v poměru vítězných míčů (53:28). Bulhar však zaznamenal 50 nevynucených chyb. S Djokovičem prohrál podesáté z jedenácti zápasů.

Třetí kolo bylo konečnou pro pětinásobného finalistu Andyho Murrayho. Pětatřicetiletý britský tenista po dvou pětisetových bitvách v předchozích zápasech už tentokrát nestačil na Roberta Bautistu ze Španělska, kterému podlehl 1:6, 7:6, 3:6 a 4:6.

Světová pětka Běloruska Aryna Sabalenková neztratila ani v sedmém letošním utkání set a po výhře ve 3. kole nad belgickou tenistkou Elise Mertensovou 6:2, 6:3 se v Melbourne probojovala do osmifinále.

Vítězka prvního turnaje v Adelaide, kde ve finále porazila Lindu Noskovou, narazí v dalším utkání na olympijskou vítězku z Tokia Švýcarku Belindu Bencicovou. Turnajová dvanáctka porazila Italku Camillu Giorgiovou 6:2, 7:5.

Pátý nasazený Rus Andrej Rubljov vyhrál nad Britem Danielem Evansem 6:4, 6:2, 6:3. Pomohlo mu 60 vítězných úderů a 10 es. V osmifinále ho čeká devatenáctiletý Dán Holger Rune. Turnajová devítka zdolala Francouze Uga Humberta 6:4, 6:2, 7:6 a neztratila zatím v Melbourne ani set.

Dohrál Američan Jason Brooksby. Přemožitel světové trojky Nora Caspera Ruuda z 2. kola nestačil na krajana Tommyho Paula a prohrál 1:6, 4:6, 3:6. "Lucky loser" Michael Mmoh, který v předchozím utkání vyřadil Němce Alexandera Zvereva, podlehl dalšímu Američanovi J.J. Wolfovi 4:6, 1:6, 2:6.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo: Rubljov (5-Rus) - Evans (25-Brit.) 6:4, 6:2, 6:3, Rune (9-Dán.) - Humbert (Fr.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:5), De Minaur (22-Austr.) - Bonzi (Fr.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:1), Paul - Brooksby (oba USA) 6:1, 6:4, 6:3, Wolf - Mmoh (oba USA) 6:4, 6:1, 6:2, Djokovič (4-Srb.) - Dimitrov (27-Bulh.) 7:6 (9:7), 6:3, 6:4, Bautista (Šp.) - Murray (24-Brit.) 6:1, 6:7 (7:9), 6:3, 6:4, Shelton (USA) - Popyrin (Austr.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:4.

Čtyřhra - 2. kolo: Molčan, Lehečka (SR/ČR) - Erier, Miedler (Rak.) 7:5, 7:5.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo: Plíšková (30-ČR) - Gračovová (Rus.) 6:4, 6:2, L. Fruhvirtová - Vondroušová (obě ČR) 7:5, 2:6, 6:3, Vekičová (Chorv.) - Párrizasová (Šp.) 6:2, 6:2, Sabalenková (5-Běl.) - Mertensová (26-Belg.) 6:2, 6:3, Bencicová (12-Švýc.) - Giorgiová (It.) 6:2, 7:5, Čang Šuaj (23-Čína) - Volynetsová (USA) 6:3, 6:2, Garciaová (4-Fr.) - Siegemundová (Něm.) 1:6, 6:3, 6:3, Linetteová (Pol.) - Alexandrovová (19-Rus.) 6:3, 6:4..

Čtyřhra - 2. kolo: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - L. Fruhvirtová, Riskeová-Amritrajová (ČR/USA) 6:2, 6:2.

 

Právě se děje

Další zprávy