Lehečka postoupil do čtvrtfinále Australian Open, Krejčíková vypadla

foto Český tenista Jiří Lehečka v osmifinále Australian Open v Melbourne, 22. ledna 2023.

Melbourne - Tenista Jiří Lehečka porazil v osmifinále Australian Open světovou sedmičku Kanaďana Félixe Augera-Aliassima 4:6, 6:3, 7:6, 7:6 a postoupil poprvé mezi osm nejlepších hráčů grandslamového turnaje. Neuspěla naopak Barbora Krejčíková, která prohrála se světovou trojkou Američankou Jessicou Pegulaovou 5:7, 2:6 a loňskou čtvrtfinálovou účast v Melbourne neobhájila.

Dalším soupeřem jednadvacetiletého Lehečky bude ve čtvrtfinále Řek Stefanos Tsitsipas. Čtvrtý hráč světa, který po konci Rafaela Nadala a Caspera Ruuda plní roli nejvýše nasazeného hráče na turnaji, zdolal Itala Jannika Sinnera 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3.

Mladoboleslavský rodák Lehečka se stal v Melbourne prvním mužským čtvrtfinalistou po Tomáši Berdychovi. Tomu se podobný počin povedl naposledy v roce 2018. Jednasedmdesátý hráč světa Lehečka si připsal na pátý pokus první vítězství nad hráčem z top 10.

"Cítím se skvěle. Těžko najít správná slova. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že budu takhle hrát, asi bych mu nevěřil. Jsem opravdu šťastný a nadšený," řekl Lehečka v rozhovoru na kurtu.

Jednadvacetiletý český tenista prohrál stejně jako v předchozím kole s Britem Cameronem Norriem první set. O rok starší Auger-Aliassime prolomil hned druhý Lehečkův servis a díky brejku dopodával sadu do konce. Ve druhém setu si oba hráči drželi podání až do koncovky. Za stavu 4:3 využil Lehečka první brejkbol v zápase a vývoj srovnal.

"Věděl jsem, že Félix hodně boduje přes první servis, a snažil jsem se o to samé. Věřil jsem si, že jsem schopný ho porazit i při hře od základní čáry," uvedl Lehečka.

Třetí sada při dospěla až do zkrácené hry. Lehečka v ní získal trhák 6:0 a po proměněném třetím setbolu se ujal vedení. Podobný scénář se opakoval i ve čtvrté sadě. Oba hráči si nenabídli jediný brejkbol a rozhodl znovu tie-break. Lehečka neztratil ani jedno podání, zatímco soupeř dvakrát na servisu chyboval. Kanaďanovi nepomohlo k postupu ani 20 es.

"A jízda nekončí. Porazil jsem tu výborné hráče. Musel jsem předvést svůj nejlepší tenis a odkrýt všechny karty, abych uspěl. Všechno to zní skvěle a navíc je to pravda. Pokusím se v té cestě pokračovat dál," dodal Lehečka, který se s Tsitsipasem utkal vloni v semifinále turnaje v Rotterdamu. Tehdy prohrál po třísetové bitvě 6:4, 4:6, 2:6.

Nasazená dvacítka Krejčíková prohrála duel s Pegulaovou za hodinu a 43 minut. Sedmadvacetiletá rodačka z Brna se utkala s o rok starší Američankou poprvé a doplatila na 36 nevynucených chyb. V dramatickém prvním setu sice odvrátila jedenáct brejkbolů a za stavu 5:4 nedovolila soupeřce dopodávat, vzápětí ale přišla o servis podruhé a Pegulaová se ujala vedení.

Ani ve druhé sadě se Krejčíkové na servisu nedařilo. Přišla o něj třikrát a brzy prohrávala 1:5. Pegulaová následně proměnila první mečbol. Osmadvacetiletá Američanka, která je po konci Polky Igy Šwiatekové a Tunisanky Uns Džábirové nejvýše postavenou hráčkou na turnaji, vyzve v boji o semifinále Bělorusku Viktorii Azarenkovou. Dvojnásobná vítězka Australian Open vyřadila Číňanku Ču Lin 4:6, 6:1, 6:4.

"Je to světová trojka a nemá sice ve své hře nic úplně bombastického, ale zase nemá nikde žádnou slabinu. Zkusila jsem dnes všechny možné plány, které jsme si s trenérem připravili. Na všechno mi ale pokaždé odpověděla, a i když jsem údery mixovala, bylo strašné těžké body uhrát," citoval Krejčíkovou web Tenisový svět.

Krejčíková zůstává dál ve hře ve čtyřhře, kde s Kateřinou Siniakovou obhajuje loňský triumf. České hráčky plní roli nasazených jedniček a probojovaly se již do osmifinále.

Mezi nejlepších šestnáct párů postoupily rovněž Markéta Vondroušová a Miriam Kolodziejová, které odvrátily proti brazilsko-čínské dvojici Beatriz Haddadová Maiaová, Čang Šuaj devět mečbolů a zvítězily 3:6, 7:6, 7:6. V rozhodující třetí sadě se přitom Češkám podařil málo vídaný obrat, neboť prohrávaly 0:5 a 0:40 a Kolodziejová měla druhý servis.

"Zápas to byl nahoru dolů, ale když to bylo 0:5 a 0:40, tak si asi nikdo nemyslel, že bychom to mohly otočit. Chtěly jsme udělat alespoň jeden game. Pak se to sešlo tak, že jsme najednou začaly body vyhrávat my. Ony tedy zkazily nějaké returny, které asi zkazit nemusely. Celou dobu měly daleko víc štěstí než my a ke konci zápasu se trochu otočilo," řekla Vondroušová serveru Tenisový svět.

Grandslamový turnaj Australian Open

(tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - osmifinále:

Lehečka (ČR) - Auger-Aliassime (6-Kan.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:2), 7:6 (7:3), Tsitsipas (3-Řec.) - Sinner (15-It.) 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, Chačanov (18-Rus.) - Nišioka (31-Jap.) 6:0, 6:0, 7:6 (7:4), Korda (29-USA) - Hurkacz (10-Pol.) 3:6, 6:3, 6:2, 1:6, 7:6 (9:7).

Ženy:

Dvouhra - osmifinále:

Pegula (3-USA) - Krejčíková (20-ČR) 7:5, 6:2, Rybakinová (22-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6:4, 6:4, Ostapenková (17-Lot.) - Gauffová (7-USA) 7:5, 6:3, Azarenková (24-Běl.) - Ču Lin (Čína) 4:6, 6:1, 6:4.

Čtyřhra - osmifinále:

Vondroušová, Kolodziejová (ČR) - Čang Šuaj, Haddadová Maiaová (7-Čína/Braz.) 3:6, 7:6 (11:9), 7:6 (14:12).

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Mrva (ČR) - Oliveira (Braz.) 3:6, 6:1, 6:1, Filip (ČR) - U-hjok Čchang (Korea) 6:0, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:

Zhiyenbayevaová (Něm.) - Šmejkalová (ČR) 7:5, 6:4.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď