Folklorní sedmička - 125. kolo

Folklorní sedmička - 125. kolo

Pořad v souvislostech


125. kolo Folklorní sedmičky
Budeme vysílat

Folklorní sedmička
158. kolo Folklorní sedmičky
Folklorní sedmička
Vysílali jsme


157. kolo Folklorní sedmičky

157. kolo Folklorní sedmičky

156 .kolo Folklorní sedmičky
Audioarchiv

V dnešní Folklorní sedmičce s pořadovým číslem 125 jste si mohli poslechnout obvyklých sedm lidových písní z Moravy i z Čech. Hlasy můžete poslat maximálně třem z nich. Máte možnost vybrat je svým hlasováním pro další kolo – popřípadě, jako dnes, se zasloužit o v pořadí druhou či třetí píseň téhož interpreta v naší soutěži. Hlasujte prostřednictvím formuláře na webu Proglasu, e-mailem nebo SMS. Nejméně tři, při rovnosti hlasů čtyři  písničky postoupí do dalšího kola a na místo těch méně úspěšných nasadíme novinky. Zde máme výsledky aktuálního kola: 

Novinka minulého kola v podání Malé české muziky Jiřího Pospíšila a zpěvačky Terezy Klouzalové  U panského dvora náš Vitoušek orá u vás bohužel dostatečně nezabodovala; v naší soutěži ji nahradí nahrávka písně z Luhačovického (nebo též Luhačovského) Zálesí Šlo děvčátko, nastroja sa v podání Cimbálové muziky Kašava a sboru muziky se sólistou Petrem Králem.    

Ani hlas výjimečného zpěváka, muzikanta i dlouholetého výborného moderátora Horňáckých slavností Martina Prachaře s Horňáckou cimbálovou muzikou Jarka Miškeříka nahrávkou sady žertovných horňáckých sedláckých z roku 2000 Já by sem k vám chodívával  nenasbíral dostatečné množství vašich hlasů, abychom ho mohli pustit do dalšího kola hitparády; na novinkové pozici ho vystřídá hlas Dámy: takto symbolicky blahopřejeme k neuvěřitelnému životnímu jubileu paní Naděždě Urbáškové, stále činné dramaturgyni pořadu U nás v „televizi dobrých zpráv“, TV Noe. Narodila se 15. ledna 1938; vystudovala tehdejší Vysokou školu pedagogickou a za svůj život vykonávala řadu profesí: mimo jiné byla zpěvačkou v Českém pěveckém sboru při České filharmonii, profesorkou na gymnáziu a nejdéle, pětatřicet let, dramaturgyní v ostravském studiu České, respektive Československé televize. Své dlouholeté zkušenosti dala od prvních hodin vysílání k dispozici televizi Noe a pracuje pro ni dodnes. Ale především, jak si dnes poslechneme, je sama výjimečnou zpěvačkou. S ostravskou cimbálovou muzikou Technik zpívala – ještě pod dívčím jménem Dreslerová - na přelomu 60. a 70. let; po boku Josefa Laži a Jarmily Šulákové se její průzračný soprán vůbec neztratil – poslechněme si Ukolébavky z Kopanic v jejím podání.  

Novinka původem z Plzeňska Až pojedu kolem Radyně ze stejnojmenného alba v podání Muziky souboru JISKRA z Plzně a jejích sólistů Michaely Benešové a Michala Polcara vás bohužel nezaujala natolik, abyste ji svými hlasy udrželi v dalším kole naší hitparády; na vaše konkrétní přání tak uslyšíte (jako třetí premiéru tohoto kola Folklorní sedmičky) hlas zpěváka z Uherského Hradiště Karla Sháněla v doprovodu Hradišťanu s vojenskou písní Smutná je mně ke Hradišťu cesta z v pořadí prvního folklorního alba v historii vydavatelství Indies Records – V Brně na Špilberku stojí vraný kůň.     

Znovu jako postupujícího (a opět z děleného třetího místa) z minulého kola Folklorní sedmičky vám můžeme představit Cimbálovou muziku Vonica z Krumvíře se sólistou Janem Zaviačičem: jelikož písňová sada Brumovice na pěknej rovince u vás posluchačů uspěla už třikrát, uslyšíme dnes v podání krumvířské cimbálové muziky novinku – milostnou vojenskou Sokolíček malý ptáček. Je tu Vonica a Jan Zaviačič, zpěvácká osobnost z Hanáckého Slovácka.

Na děleném třetím místě se v minulém kole naší hitparády díky vašim hlasům umístila rovněž cimbálová muzika Soláň z Rožnova pod Radhoštěm se zpěvačkami Michaelou Bařinovou a Monikou Kovářovou. Znovu tak uslyšíme dívčí milostnou píseň z Valašska Nasela sem marijánku.

Na druhé místo v aktuálním kole Folklorní sedmičky vyneslo vaše hlasování tentokrát zpěvačku Jiřinu Mikloškovou a s ní Horňáckou muziku Miroslava Minkse; jejich v pořadí druhá píseň v naší hitparádě - táhlice Do kostela už zvoňá z repertoáru javornické zpěvácké legendy Aničky Kománkové – se vám posluchačům tentokrát nabídne už potřetí. Pokud jí vaše hlasy opět pomohou postoupit, v příštím kole vám představíme jejich třetí píseň jako další stupínek na cestě ke Zlatému výběru Folklorní sedmičky.

Do Zlatého výběru naší hitparády má úspěšně nakročeno paní Věra Příkazská; suverénní vítězství si z minulých dvou kol odnesla nádherná tesknice z jižních Čech Široký, hluboký ty vltavský tůně – a protože minule zazněla už potřetí, střídá ji starobylá milostná píseň Ó radost má doprovázená jako obvykle jejím domovským Plzeňským lidovým souborem. Chcete-li zpěvačku a s ní také Plzeňáky i nadále podporovat na jejich cestě mezi elitu naší hitparády, za Zlatým výběrem Folklorní sedmičky, můžete pro ni hlasovat i v tomto kole.

Takové je aktuální pořadí 125. kola hitparády lidových písní na vlnách Proglasu. Další (již sto dvacáté šesté) soutěžní kolo Folklorní sedmičky odvysíláme v premiéře v sobotu 4. února od 18.30.  Máte tedy možnost vybrat si své (jednu až tři) písně ze sedmi z dnešního kola hitparády a hlasovat pro až do čtvrtečního poledne 2.února,a to jako obvykle třemi způsoby: přes formulář na webových stránkách Proglasu, poštou na adresu naší stanice, tedy Radio Proglas, Olomoucká 7, 618 00 Brno nebo mailem na adresu folklor@proglas.cz či bretfeldova@proglas.cz. Jednoho z hlasujících, který nám kromě hlasů pro své oblíbené písně pošle také svoji poštovní adresu, odměníme cédéčkem s lidovou hudbou - vítězem v tomto kole se stává pan Celestýn Hofbauer z Třeště. Loučí se z hudební režie Tomáš Hlávka a od mikrofonu Helena Bretfeldová a těší se s vámi na slyšenou za týden na stejné stanici a ve stejném čase.    

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!