Šwiateková končí už v osmifinále na Rybakinové! Čtvrtfinále Australian Open bude posedmé v historii bez nejvýše nasazené

22. 1. 2023, 04:14
Aktuality 42
AUSTRALIAN OPEN - Největší favoritka a světová jednička Iga Šwiateková skončila v Melbourne už v osmifinále po souboji úřadujících grandslamových šampionek s Jelenou Rybakinovou. S loňskou vítězkou Wimbledonu prohrála ve dvou setech a teprve posedmé bude chybět ve čtvrtfinále ženské dvouhry na Australian Open nasazená jednička. Ruská rodačka reprezentující Kazachstán se o své druhé semifinále na majorech utká s Jelenou Ostapenkovou.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková loni na ženském tenisovém okruhu dominovala, včetně French Open a US Open posbírala osm titulů, předvedla nejdelší neporazitelnost v tomto století (37 výher) a počítaje i exhibiční zápasy zvládla 70 z 80 duelů. Na úvodním grandslamu sezony tak byla coby suverénní světová jednička největší favoritkou.

Její dominance už ale není taková jako v úvodní půlce loňského roku. Jednadvacetiletá Polka slavila po vystoupení v Paříži už jen dva triumfy, na Turnaji mistryň vypadla v semifinále, před pár týdny v United Cupu schytala výprask od Jessicy Pegulaové, v prvním kole Australian Open měla potíže s Jule Niemeierovou a v osmifinále tvrdě narazila proti Jeleně Rybakinové. Souboj úřadujících grandslamových šampionek prohrála 4-6 4-6 a zhoršila si svou bilanci v osmifinále majorů na 5-6.

Šwiatekové se v úvodním dějství podařilo srovnat z 0-2 na 2-2, nicméně problémy s agresivní hrou soupeřky měla i nadále. V sedmém gamu o servis přišla znovu a tentokrát manko nesmazala. Na začátku druhé sady si vypracovala nadějné vedení 3-0 a nadechovala se k obratu. Rybakinová však stejně suverénně ovládla následující tři hry a favoritce povolila ve zbytku utkání už jen jeden game.

Statistiky zápasu Šwiateková - Rybakinová

Australian Open pořádá už 111. ročník a teprve posedmé bude chybět ve čtvrtfinále ženské dvouhry nasazená jednička (1979, 1997, 2009, 2014, 2017, 2019). Letošní ročník je navíc prvním grandslamem v open éře, na kterém vypadly nasazená jednička a dvojka v mužském i ženském singlu už před čtvrtfinále.

Šwiateková se v tomto dějišti do druhého týdne probojovala čtvrtým rokem po sobě, ale dál se dostala pouze loni, kdy ji před branami finále vystavila stopku Danielle Collinsová. "Cítila jsem, že dnes nemám z čeho brát, abych ještě více bojovala. Udělala jsem krok zpět v tom, jak přistupuji k turnajům. Zkusím se teď více uklidnit," řekla na tiskové konferenci Šwiateková. "Cítila jsem na sobě tlak, že nechci prohrát, namísto toho, že chci vyhrát. Na to bych se měla v příštích týdnech soustředit," doplnila světová jednička.

Třiadvacetiletou Rybakinovou, která si ve svém prvním osmifinále v Melbourne Parku připsala svůj premiérový skalp světových jedniček a za šokující loňský triumf ve Wimbledonu nedostala do žebříčku jediný bod, čeká třetí grandslamové čtvrtfinále a útok na druhé semifinále. Ten podnikne proti další grandslamové šampionce, a sice Jeleně Ostapenkové, s níž prohrála oba předchozí souboje.

"Byl to opravdu těžký zápas. Igu respektuji za její hru a za počet grandslamových titulů," uvedla na kurtu Rybakinová, která si pomohla šesti esy. "Je to mladá tenistka a hraje velmi dobře. Myslím, že jsem ale dnes dobře podávala. Rozdíl byl v tom, že se mi více dařilo v důležitých chvílích," dodala rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán.

Ostapenková střídá po životních sezónách 2017-18 lepší a horší období. Na generálkách v Adelaide vypadla v úvodních kolech po jasných porážkách s Irinou Beguovou a Annou Kalinskou a o pár dní později poprvé prošla do osmifinále Australian Open, kde startuje už poosmé.

Šampionka French Open 2017 a bývalá světová pětka své maximum v Melbourne Parku vylepšila znovu, když v osmifinále přehrála 7-5 6-3 letos neporaženou sedmou hráčku pořadí Cori Gauffovou. Postoupila tak do svého prvního grandslamového čtvrtfinále od semifinálové účasti ve Wimbledonu 2018 a zaregistrovala svůj premiérový skalp Top 10 na hardových majorech.

V utkání s finalistkou loňského French Open zaváhala na podání jako první, ale okamžitě si ho vzala zpět a další ztrátu servisu už nepřipustila. Pětadvacetiletá Lotyška dnes excelovala na brejkbolech, sedm z osmi hrozeb odvrátila a všechny tři šance využila.

Druhou čtvrtfinálovou dvojici v horní polovině pavouka utvoří přemožitelka Barbory Krejčíkové Američanka Jessica Pegulaová a vítězka duelu Viktoria Azarenková - Lin Zhu.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
nedělní výsledky (22. 01. 2023)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Pegula (3-USA) - Krejčíková (20-ČR) 7-5 6-2
Rybakinová (22-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-4 6-4
Ostapenková (17-Lot.) - Gauffová (7-USA) 7-5 6-3
13:00 | Azarenková (24) - Lin Zhu (Čína)
• Čtyřhra žen - osmifinále •
Vondroušová/Kolodziejová (ČR) - Shuai Zhang/Haddadová Maiaová (7-Čína/Braz.) 3-6 7-6(9) 7-6(12)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

42
Přidat komentář
Brtnick1
Ostatní hráčky ji trochu prokoukly. Pochopily že na ni platí hrát útočně na riziko. První to pochopila Garcia. Musí zapracovat na servisu, aby se při svých gemech nedostávala hned pod tlak. Servis byl vždy její slabina, jinak nemá chybu.
Reagovat
Torn
Tahle paní mi hrozně vadí a jsem rád, že už je venku. Přijde mi, že je dost zahleděná do sebe a sebestředná.

Rybinka jí vyklidila, což je super. :)
Reagovat
paddy
je vidět, že jsi z toho celý torn (rozervaný) smile
Reagovat
Torn
jsem no. :D Úplně na cucky. Takhle. Ize nic špatného nepřeju, ale můj šálek čaje to není. :D
Reagovat
com
vsichni vime, ze mas rad Karolinu smilesmile
Reagovat
Fandina
hrála super a Igu v podstatě k ničemu nepustila. Všechno rychle odehrála a skoro jí nedala šanci. Až mi bylo Igušky líto, i když měla svoje super údery, nestačilo to. Škoda.
Reagovat
annah
Ja mam Igu moc rada. Na kurtu i v rozhovorech. Mluví skvěle, je vtipná. Škoda, že jede domů.
Reagovat
Fandina
Já to samé. Také jí mám ráda. smile
Reagovat
Liverpool22
Match Highlights - Rybka výborně zakončila oba sety jak přes kopírák čistou hrou na servisu - tahle zakončují zápasy GS šampiónky smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=Wez226SmlKM
Reagovat
paddy
Podle očekávání letošní sezóna nebude tak úspěšná jako ta loňská. Další body vypadnou před RG, které třeba ani neobhájí. Těžko se hledá někdo, kdo zaútočí na pozici no. 1 - 7 tis. bodů by proto mělo stačit
Reagovat
Drzymalski
Zápasu by slušelo nějaké pozdější kolo, ale co už. Iga by měla ubrat ze zažranosti do sebe. Dívám se na tenis skoro 60 let, ale ještě jsem neviděl aby hráčka dostala napomenutí za stavu 0:0 před první výměnou zápasu.
Reagovat
Nenela
smile za co to napomenuti bylo???
Reagovat
Drzymalski
Prdolila se u lavičky a vypršel jí časový limit na úplně první podání zápasu!
Reagovat
Liverpool22
tak Iga už před rozcvičkou nechala čekat Rybku + rozhodčí z Číny + malou holku co se fotila u sítě a to byla asi první kapka
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, přistihl jsem se, že fandím o něco víc Rybce. Ten problém je přesně v tom, že se z Igy stal robot. Velkou zásluhu na tom má pravděpodobně tatáž psycholožka, která jí pomohla se vypořádat s nejistotou a očekáváními. Si říkám, jestli se nakonec neproměnila ve vrchní sestru z Přeletu nad kukaččím hnízdem...

Každopádně, Iga asi potřebuje nějaký nový impuls, možná změnu v týmu.
Já ji už vnímám trochu jinak a fandit jí proti některým holkám už mi dělá trochu problémy.

Na druhou stranu, Rybka je do se taky docela uzavřená, jakkoli na kurtu i v rozhovorech působí sympaticky.
Reagovat
Nenela
Tak tohle mi vubec nevadi. Spis naopak. Potesilo me i vypadnuti Gauff. Nepotesila me Bara, ale na Pegulu nemela
Reagovat
Alien
Cože?
Reagovat
annah
Nee! Igo, cos tam proboha dělala? Pokazilas mi nedělní vstávání. smile
Reagovat
Liverpool22
Iga byla nervní a od začátku opticky horší. Rybka dominovala a oba sety dopodávala čistou hrou smile
Reagovat
Petra86
Zápas Rybakina x Ostapenko tam vyhraje Ostapenko.
Reagovat
Liverpool22
je to nečitelný zápas i když na vzájemné zápasy vede Ostapenko 2:0 - porazila Rybku i na trávě, ale bylo to v roce 2021 - teď je Rybka už jinde. Nicméně je možné, že hra Ostapenko bude na Rybku platit - bude to bum bum tenis....
Reagovat
tommr
výhra Ostapenko nad Gauffovou je další dnešní příjemný překvapení ... smile
Do třetice všeho dobrýho by ještě mohla Bára porazit Pegulu a byl by to krásnej tenisovej den ... smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile Mám to úplně stejně - zatím super nedělní ráno - tak snad to Bára nezkazí smile
Reagovat
Vlk-v-trave
A ta Zhu jeste Azarenku;)
Reagovat
Liverpool22
smile ne, ne....Vika snad taky postoupí smile a Žužu pošle domů smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Jako zebychom chteli QF Krejcikova vs. Azarenka?
Takove dalsi QF GS sampionek?

Nakonec by to bylo asi zajimave...
2x QF v horni polovine pavouka, a vsechny GS sampionky;)
Reagovat
Liverpool22
Ano - raději QF Bára + Vika - čínské Žužu je hodně nečitelné....
Reagovat
Vlk-v-trave
To bude teprve ficak, kdo vi, ale je mozne, ze trebas holky udelaji nejaky rekord v zapasech na celkovy nejnizsi pocet vymen.

Bude to drsne, ale vic bych veril te Rybce...ale asi pockam co Davenport:D
Reagovat
Liverpool22
to bude BIG zápas GS šampionek - hodně nečitelný zápas, kdy záleží jak se obě vyspí - dokážou vystřílet kohokoliv např. Halepku, Igu...., ale když mají den blbec netrefí kurt....
Reagovat
Liverpool22
dnes opět dominantní výkon a zasloužený postup smile
Klíčem k zápasu byl famózní return Rybky, kterým vytvářela velký tlak na Igu.
Konec zápasu byl ve velkém stylu, kdy Rybka výborně dopodávala zápas a Iga si ani nešktrla
Reagovat
tommr
Rybakina dneska příjemně překvapila. smile Nemám nic proti Swiatekový, ale její dominance už byla v poslední době hodně otravná. Je jen dobře že jí konečně někdo dokázal zastavit ...
Pokud bude Rybakina takhle hrát i nadále tak je teď pro mě favoritkou na titul číslo jedna. Líbilo by se mi finále Plíšková vs Rybakina ...
Reagovat
Liverpool22
Já jsem Rybce věřil, že vyhraje. Ano - dominance Swiatek už byla otravná a i proto je Rybka tak důležitá pro celou WTA, že dokáže vykostit např. Igu - nebojí se. Teď je AO hodně otevřené i pro naše holky např. Plíškovou či Krejčíkovou...
Finále Plíšková : Rybakina bych taky bral - finále ledových královen smile
Reagovat
Petra86
To já ne,já raději vidím nějaké projevené emoce. Když jde vidět, že si hráč zápas užívá a není od pohledu otrávený, že ho to viditelně nebaví.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak otravna...Iga za to preci nemuze;) Ze je vymena generaci, ze hodne hracek nedokaze reagovat na jeji hru, kdy se tlaci do kurtu (coz je jen vporadku).
Reagovat
tommr
však já to taky nijak nemyslel proti Swiatekový. Pro ženskej tenis je ale jen dobře když tu není jen jedna dominující hráčka ...
Reagovat
Vlk-v-trave
tak urcite, nejen pro tu samotnou dominujici hracku, ale obecne pro sledovanost, se kterou casto WTA dost bojuje.
Reagovat
Vlk-v-trave
Rychly zapas, paradni placky od Rybky, slusne pritlacila Igu na BL, jako jo... byl to ficak.

Ale takhle, zapas Collins x Rybakina, nebo dokonce Collins vs. Muchova to se s tim dneskem snad ani neda srovnat, jestli jde o atraktivitu podivane...aspon za mne...
Jako chapu, ale...

Kazdopadne je skvele, ze roste Ize konkurence, nebot bez ni se behem roku nikde neposunula. Hodne spoleha na to, ze to jde samo, ze jeji push on projde proti vsem...ne..neprojde... podle mne je to dobre nejen pro Igu, ale i celkove pro WTA...

Rybka tu vypada dobre, nevim jestli ma na vyhru, udery na pucky - co jsem si vsiml uz v zapase Danielkou z opakovacky, - ma proste skvele, nevidel jsem tolik jinych, mice dost meni obraz zapasu...nevim jak na to reaguji vsechny potencionalni souperky.

Zaslouzene vitezstvi...

Ondra J.: mam prvni ovdraceny MB :D
ale nutno dodat, tady jsem se ani az tak nezapotil, to teprve jeste prijde...;)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jeste dodam, ze ten BH od Rybakiny je tedy docela nebezpecna zbran;) Kdyz ji to sedne...
Reagovat
Liverpool22
smile Máš pravdu - na Igu stačí trošku přitlačit a pak je hodně nervní - neví co hrát....
Pro celou WTA je to jedině dobře. Rybka plní roli, kterou např. v minulosti plnila Lisická na Wimbledonu, která dokázala vykostit Serenu a další favoritky což je důležité jelikož se otevře cesta na GS i dalším hráčkám.....
Jen Rybka je o pár levelů výš než byla Lisická - ta neměla na tenis hlavu, ale v tom Wimbledonu byla výborná....
Reagovat
Petra86
Ale byla to sympatická hráčka.
Reagovat
Liverpool22
smile to jo. Sabine byla narozena 22 stejně jako např. Djokovič a lidé s číslem 22 jsou hodně emocionální - silně napojeni na Měsíc a jeho fáze. U Lisické to dost sedělo smile
Reagovat
Petra86
Nic překvapivého, Iga loni využila, že skončila Barty, ale letos podle mě většinu bodů neobhájí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist