Lehečka po postupu do čtvrtfinále: Uvnitř jsem věděl, že na to mám

foto Český tenista Jiří Lehečka se raduje z vítězství v osmifinále Australian Open v Melbourne, 22. ledna 2023.

Melbourne - V minulé sezoně skončil tenista Jiří Lehečka při debutech na čtyřech grandslamových turnajích vždy v prvním kole. Na letošním Australian Open si ale užívá životní tažení. Po výhře nad sedmým hráčem světa Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem 4:6, 6:3, 7:6, 7:6 postoupil poprvé do čtvrtfinále a věří, že ani souboj se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem nemusí být v Melbourne poslední.

"Něco takového jsem nečekal," citovala Lehečku agentura Reuters. "Hluboko uvnitř jsme ale s týmem věděli a věřili, že mám na to, abych předváděl dobrý tenis, který mě může vynést na vyšší příčky," doplnil rodák z Mladé Boleslavi.

Jednadvacetiletý tenista si připsal první vítězství nad hráčem z top 10 a v této sezoně třetí nad zástupcem elitní dvacítky. Před Augerem-Aliassimem zdolal ve 3. kole světovou dvanáctku Brita Camerona Norrieho a na United Cupu porazil Němce Alexandera Zvereva (13.).

Stal prvním českým čtvrtfinalistou mužské dvouhry na Australian Open po Tomáši Berdychovi. Tomu se podobný počin povedl naposledy v roce 2018. "Dokázali jsme to. Jsme ve čtvrtfinále a věříme, že uděláme další krok dopředu. Uvidíme, jak to půjde. Pokusíme se co nejlépe připravit na to, co nás čeká," uvedl hráč, jenž se po turnaji posune v žebříčku ATP z 71. místa výrazně vpřed.

Zahraniční média vyzdvihla Lehečkovu atletičnost. Tu přisuzovala také rodinným genům. Otec Jiří byl profesionálním plavcem, matka Romana zase provozovala atletiku. Mladému tenistovi pomohla psychicky i účast na loňském Turnaji mistrů pro hráče do 21 let, kde se dostal do finále. Tam nestačil až na Američana Brandona Nakashimu.

"Myslím, že na tom turnaji jsem konečně našel svou ideální hru. Zjistil jsem, co hrát a jak porážet skvělé hráče na velkém stadionu. Poznal jsem tam veškerou pozornost médií a byla to pro mě jakási brána do velkého tenisu. Ukázali nám tam, jak to vypadá, když jste profesionální hráč," podotkl Lehečka.

Uznání se dočkal i od protivníka Augera-Aliassimeho, který ocenil Lehečkovou vyrovnanost během celého zápasu. Český tenista přišel v utkání jen jednou o servis. "V důležitých chvílích zůstává klidný, vyhrává výměny a je schopný si doservírovat zápas. Tohle jsou atributy dobrého hráče. Jsem si jistý, že o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíme," řekl dvaadvacetiletý Kanaďan.

Ve čtvrtfinále čeká Lehečku čtvrtý hráč světa Tsitsipas. Rodák z Atén, který po vyřazení Rafaela Nadala a Caspera Ruuda plní roli nejvýše nasazeného hráče na turnaji, se utkal s Lehečkou vloni na turnaji v Rotterdamu. Tehdy zvítězil po třísetovém boji 4:6, 6:4, 6:2.

"Čeká mě odveta. Vím, že si určitě bude pamatovat, jak jsme spolu v Rotterdamu hráli. Tehdy jsem byl v prvním setu lepším hráčem, nicméně mě pak přehrál. Bude vědět, v čem jsou moje silné stránky, a bude také vědět, že ho mohu dostat pod tlak," dodal Lehečka.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď