Hlavní obsah

Polsko požádá Německo o schválení reexportu leopardů na Ukrajinu. Předá je ale i bez souhlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznaň

Polsko oficiálně požádá Berlín o povolení dodávat na Ukrajinu tanky Leopard 2, které má ve výzbroji, řekl v pondělí polský premiér Mateusz Morawiecki. Německo dosud odmítalo dodat nejen tanky Leopard 2 ze své výzbroje, ale nechtělo ani umožnit reexport. Až v neděli ministryně zahraničí Annalena Baerbocková řekla, že by tomu nekladla překážky.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Leopard 2 z výzbroje německého Bundeswehru

Článek

„Požádáme Německo o svolení, ale to je druhořadé téma,“ řekl Morawiecki na tiskové konferenci v Poznani, aniž by uvedl, kdy to udělá. Opět ale naznačil, že je Polsko poskytne i bez toho: „I kdybychom souhlas nezískali, v rámci této malé koalice – i kdyby Německo jejím členem nebylo, spolu s ostatními své tanky Ukrajině předáme.“

Uvedl také, že Polsko sestavuje koalici zemí ochotných poslat leopardy na Ukrajinu. Zatím není jasné, kolik by v ní bylo zemí, Finsko už ale dalo najevo úmysl poslat tyto tanky taky. Náměstek polského ministra zahraničí Arkadiusz Mularczyk v pondělí v Polském rozhlasu uvedl, že se Polsko na Berlín s žádostí o souhlas zřejmě obrátí tehdy, až koalici vytvoří.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v neděli řekla, že pokud by se někdo na Berlín obrátil, zda může své tanky Leopard 2 na Ukrajinu poslat, německá vláda „by se nepostavila proti“. Podotkla ovšem, že nikdo zatím s takovým dotazem nepřišel.

Šéfka německé diplomacie otvírá cestu tankům Leopard na Ukrajinu

Zahraniční

Morawiecki její vyjádření komentoval slovy, že „vyvíjet nátlak má smysl“ a že v něm zažehlo „jiskřičku naděje“, že i Německo by se mohlo stát členem skupiny zemí, jež poskytnou Ukrajině moderní tanky.

„Neustále vyvíjíme tlak na vládu v Berlíně, aby své leopardy dala k dispozici,“ uvedl Morawiecki. Dodal, že Německo má asi 550 těchto tanků, 350 v aktivní službě a 200 ve skladech.

Polsko si pořídilo z německých přebytků 142 Leopardů 2A4, které modernizuje na verzi Leopard 2PL, a 105 Leopardů 2A5.  Ukrajině nabízí těchto 14 obrněných vozidel. Finsko si pořídilo nejprve 139 tanků Leopard 2 a pak z Nizozemska stovku modernějších 2A6NL. Starší má ve skladech.

Tuhle válku vyhrajeme. S Německem, nebo bez něj, prohlásil Morawiecki

Válka na Ukrajině

Německý ministr obrany Boris Pistorius však zatím neřekl, zda bude souhlasit, podotkl ale, že jde o složité rozhodnutí a týká se bezpečnosti Německa.

Ukrajinská vláda naléhá na své spojence, aby jí své tanky, a zejména v Německu vyráběné leopardy, poskytli. Jsou podle ní klíčové pro to, aby její armáda dokázala zvítězit nad ruskými invazními jednotkami.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí řekl, že pokud třetí země budou dodávat německé tanky na Ukrajinu, „zaplatí za to Ukrajinci“. Šlo by podle něj o „pseudopodporu“.

Polsko chce poslat Kyjevu tanky Leopard i bez souhlasu Berlína

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám