PODEJTE SI PŘIZNÁNÍ K DANI Z NEMOVITÝCH VĚCÍ VČAS

Lhůta pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2023 skončí 31. ledna 2023. Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj proto s cílem pomoci občanům s podáním přiznání od pondělí 23. ledna do středy 1. února 2023 rozšiřuje úřední hodiny.

V tomto období  je možné se obracet na  zaměstnance finančního úřadu na územních pracovištích v Ostravě, v Karviné, v Havířově, v Novém Jičíně, v Kopřivnici, v  Opavě, v Hlučíně, ve Frýdku – Místku, v Třinci, v Krnově a v Bruntále  osobně i telefonicky v těchto časech:

PONDĚLÍ a STŘEDA

8:00 – 17:00

ÚTERÝ a ČTVRTEK

8:00 – 15:30

PÁTEK

8:00 – 13:30

Zaměstnanci finančního úřadu se občanům ve věci daně z nemovitých věcí věnují také na pracovišti v Orlové a v Bohumíně, zde však pouze v úředních dnech (pondělí a středa) od 08:00 do 17:00 hodin. 

Všechny tiskopisy a informace však lze získat bez osobní návštěvy úřadů na webu.

Finanční úřad doporučuje využít k vyplnění i k podání daňového přiznání elektronickou aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo aplikaci Online finanční úřad na adrese www.mojedane.cz, kde lze tiskopis Přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2023 vyplnit automatizovaně s nápovědami, kontrolami, automatickými součty a současně toto podání odeslat nebo vytisknout. V aplikaci Online finanční úřad může vlastník nemovité věci využít služby předvyplnění daňového přiznání údaji z posledního přiznání (tj. nemusí vyplňovat do daňového přiznání ty nemovité věci, které již v minulosti v přiznání uvedl).  V daňové informační schránce DIS+ lze využít také službu Ověření na katastr nemovitostí, pomocí které si občan může ještě před odesláním daňového přiznání na finanční úřad zkontrolovat, zda údaje ve vyplněném daňovém přiznání odpovídají údajům, uvedeným v katastru nemovitostí.

Finanční úřad upozorňuje, že osoby se zpřístupněnou datovou schránkou, která jim byla zřízena ze zákona, mají povinnost podat přiznání elektronicky.

Placení daně z nemovitých věcí

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (případně zálohy na tuto daň) běží až do 31. května 2023. Zaplatit daň je možné pomocí elektronického bankovnictví (včetně použití QR kódu), na poště pomocí obdržené složenky (s poštovními poplatky) nebo prostřednictvím SIPO. V hotovosti lze daň zaplatit pouze na daňové pokladně na Územním pracovišti Ostrava I, ul. Jurečkova, poblíž nákupního centra Karolína.

K placení SIPO je nutno se na finančním úřadě přihlásit, a to nejpozději do 31. ledna 2023. Bližší informace zde. Údaje k placení daně z nemovitých věcí lze dostávat e-mailem, v tomto případě je nutné zažádat na finančním úřadě o zaslání nejpozději do 15. března 2023. Bližší informace zde. Majitelé datových schránek obdrží informace k placení do svých datových schránek. Uživatelé daňové informační schránky DIS+ naleznou informace právě v této schránce, v sekci nastavení a informace o subjektu. 

Další informace naleznete zde.

ilustrační obrázek 


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.1.2023

Zpět na výpis