Wijk aan Zee 8.kolo

Masters

Dnes opět jako první dohrál Aronjan, tentokrát měl za soupeře vedoucího Abdusattorova černými figurami. Pozice se v Anti-Berlinu poměrně rychle zablokovala a ani jedna ze stran neměla kudy prorazit.

Zajímavou Italskou rozehráli Giri s Keymerem, v klíčovém okamžiku partie mohl bílý získat převahu, zvolil ale bezpečnější přechod do koncovky, kterou černý aktivní hrou zcela vyrovnal.

Na fotce zachycen Petr Boleslav, viceprezident 1. Novoborského šachového klubu při slavnostním zahájení 7. kola

Foto: web Tata Steel Chess 2023, autor Jurriaan Hoefsmit

Carlsen je zpátky ve hře! Mistr světa ukázal, že je neuvěřitelně mentálně odolný, vyhrál druhou partii v řadě a ještě určitě zkusí stíhat čelo turnaje. Caruana neměl svůj den, hrubě podcenil koordinaci černých figur a bylo po partii.

V další Italské vyrukoval Rapport bílými na Pragganandhuu s velkou rošádou. Tentokrát nápaditá hra novopečeného rumunského reprezentanta slavila úspěch.

Partie So-Ding zpočátku slibovala zajímavou podívanou, ve střední hře se ale pozice uklidnila a skončila remízou ve věžové koncovce.

Do teorii neprobádaných vod se velmi záhy vypravili Van Foreest s Erigajsim. Ve střední hře se chvíli manévrovalo, až se bílý odhodlal k (nejspíše korektní) poziční oběti figury za dva pěšce. Černý nevyužil všech svých obranných možnosti a po časové kontrole už byli pěšci k nezastavení.

Už už to vypadalo, že Gukesh proti Maghshoodloovi bude pokračovat v neúspěšné sérii, paní Štěstěna se ale tentokrát konečně přiklonila na jeho stranu a odnesl to mladý Íránec.

Challengers

Warmerdam s Tabatabaeim nejspíš neměli příliš bojovnou náladu-remíza v 18.tahu.

Mishra vyzkoušel teoretické znalosti Donchenka ve Slovanské, černý bez problému vyrovnal a i tady soupeři mohli poměrně rychle opustit hrací sál.

„Divči válka“ Roebers-Vaishali se odehrála vcelku bez vzrušujících okamžiku, po vyrovnaném průběhu partie skončila v remízové koncovce.

Dobrou formu Iviče tentokrát odnesl trápící se Pecháč, Berlínskou koncovku neuchopil úplně optimálně a bílí pěšci královského křídla rozhodli o další porážce slovenské jedničky.

V mezích rovnováhy se pohybovala partie Yilmaz-Sindarov, logický průběh partie však narušila hrubá chyba černého.

Supi se bílými proti Adhibanovi záhy dostal do nepříjemné, pasivní pozice. Černý tlak zkušeně stupňoval, až přišel efektní závěrečný úder.

Souboj L’Ami-Beerdsen se odehrál s „otevřeným hledím“ z obou stran. V časové tísni nenašel černý hezký vítězný motiv a tak se musel spokojit s remízou věčným šachem.

Užitečné odkazy:

Celá akce je přenášena online.

Pro více informací doporučujeme navštívit přehledný web organizátora.

Články: