Hlavní obsah

V Praze nakročili ke koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po několika měsících vyjednávání v Praze zřejmě vznikne koalice tvořená Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Piráty a hnutím STAN. Na příštím zastupitelstvu, které by mělo být 16. února, by tak mohlo vzniknout nové vedení hlavního města. V pondělí to novinářům řekli zástupci všech uskupení. Piráti oznámili, že opustili Alianci pro stabilitu, kterou po volbách vytvořili s Prahou sobě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bohuslav Svoboda (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

„To, že přicházíme společně na tiskovou konferenci, je určitý signál. V koaličním jednání jsme pokročili. A to až do takové fáze, že jsme schopni připravovat veškeré podklady, abychom mohli schválit koaliční smlouvy,“ oznámil šéf vyjednávacího týmu Spolu Zdeněk Zajíček (ODS).

A doplnil: „Jsme připraveni na dalším zastupitelstvu zvolit nové vedení.“ Kandidátem na primátora je Bohuslav Svoboda (ODS).

Fiala: Ukáže se, jestli Hřibovi piráti chtějí v Praze dohodu

Domácí

I přesto jsou mezi Spolu, Piráty a STAN ještě některé sporné body. „Jsem přesvědčen, že (sporné) otázky se podaří vyřešit,“ uvedl k tomu kandidát na primátora Svoboda.

Řešit se mají ještě například personální věci. „Ve čtvrtek bychom měli mít jasno o personálních obsazeních naší koalice v radě. Čekali jsme na rozhodnutí, zda Piráti vstoupí do dalších jednání,“ uvedl Zajíček za Spolu.

Piráti vystoupili z Aliance pro stabilitu

Končící primátor Zdeněk Hřib (Piráti) k tomu vzápětí řekl, že by krotil pondělní nadšení svých kolegů. „Vyjednávání ještě neskončilo, je potřeba doladit nějaké záležitosti,“ řekl.

Zvolení nového vedení na příštím zastupitelstvu, které by mohlo být 16. února, pak označil za ambiciózní. „Není to však nerealizovatelné,“ zdůraznil.

Posun je pak v pondělí hlavně v tom, že Piráti opustili Alianci pro stabilitu, kterou po volbách vytvořili s Prahou sobě.

„Dlouhodobě vnímáme, že koalice Spolu odmítá rozšířenou koalici o Prahu sobě a přidalo se k tomu i hnutí STAN. Klub se dneska usnesl, že vystupuje z aliance,“ oznámila členka vyjednávacího týmu Pirátů Jana Komrsková.

Praha sobě v reakci uvedla, že odchod Pirátů respektuje. Dodala, že pro město to nebude dobré.

O tom, zda nakonec Piráti opravdu do koalice vstoupí, musí rozhodnou Piráti na fóru.„Konečné slovo mají všechny Piráti a Pirátky z Prahy na pirátském fóru,“ naznačila Komrsková .

Vyjednávání v Praze trvá již 3,5 měsíce. Ve volbách tehdy zvítězila koalice Spolu, následována ANO, Piráty, Prahou sobě a hnutím STAN.

Posun v Praze? Spolu hýří po jednání s Piráty optimismem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám