Nicholsonová: Chcem sa poučiť z Kiskových chýb. Hlas je len pozlátko, pod ktorým nie je nič
10 min. čítania
24.1.2023 03:00
10 min. čítania

Nicholsonová: Chcem sa poučiť z Kiskových chýb. Hlas je len pozlátko, pod ktorým nie je nič

4fotky v galérii
Lucia Ďuriš Nicholsonová Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk
Uložiť článok
Jablko zakladáme aj preto, lebo pri vyjednávaniach o spájaní nám všetci dávali najavo, že nemáme stranu a chceli nám diktovať, hovorí europoslankyňa.

Do slovenskej politiky vstúpila v roku 2010 s SaS. V roku 2019 sa na jej kandidátke dostala Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ do europarlamentu. Pred dvomi rokmi stranu opustila a odvtedy sa špekulovalo, kde bude pôsobiť ďalej.

Napokon sa pred pár dňami pustila spolu s ďalšími ľuďmi do zberu podpisov pre stranu s názvom Jablko. „Jedni si hovoria, že sú progresívni liberáli, druhí sú umiernení kresťania, ďalší sociálni demokrati, ktorí vôbec nie sú sociálni demokrati. U nás tieto skratky vôbec neplatia, preto sme my Jablko,“ vysvetľuje netradičný názov.

V rozhovore sa okrem iného dozviete:

- ako vznikol názov strany;

- ako k sceľovaniu spoločnosti prispeje založenie ďalšej strany;

- na čo má strana Jablko slúžiť;

- ktoré známe mená sú s ňou spojené;

- prečo vníma ako svojho hlavného súpera Hlas.

Zorientujte sa v témach, ktoré hýbali Slovenskom a menia náš život. Kauzy 2022 vám aj tento rok prinášajú analýzu kľúčových udalostí v súvislostiach. Ročenku si môžete objednať na obchod.aktuality.sk.

Keď ste predstavovali stranu, povedali ste, že jablko má každý rád. Vedeli ste, že je to ovocie, na ktoré sú ľudia najčastejšie alergickí?

Nevedela som o tom, ale písali mi o tom ľudia, no skôr v takej pozitívnej konotácii, že dúfajú, že to naše Jablko, bude jablko, na ktoré si zvyknú.

Zároveň ste povedali, že máte po krk politických skratiek a že je to nuda. Politológ Pavol Hardoš pred pár rokmi publikoval text, kde hovorí o tzv. poststranách: „Z názvu nemusí byť jasné, čo chcú, ale o to presne ide. Poststrana si nemôže dovoliť nikoho znechutiť. Aspoň nie hneď.“ Chceli ste názvom skryť, aká budete v skutočnosti strana?

Nie. Malo to svoj príbeh. Dokonca sme si zaplatili špeciálnu agentúru, venujúcu sa brandingu a namingu a z toho vyšla Stredná cesta. Nevedela som sa s tým zžiť. Potom sme si povedali, že budeme Obnova, že budeme obnovovať, prinášať reformy. To sa nám celkom pozdávalo, no nebola som s tým celkom zžitá. Jablko prišlo sčista-jasna. Vytvoril sa nám pomerne silný tím, ktorý bude hovoriť aj do marketingu, a jedného dňa mi jeden odvážlivec zavolal a povedal: „Počúvaj, budeme Jablko.“ Bol to pre mňa šok, ale potom som sa nad tým zamyslela a je to naozaj spojené s pozitívnou emóciou. Pokiaľ nemáte alergiu, samozrejme.

Nepopiera to práve váš politický príbeh? Hovoríte, že jablko má každý rád, ale vy ste nikdy neboli politička, ktorá by sa snažila osloviť široké masy.

Popiera aj nepopiera. Niekde som začala, nie som nepopísaný list papiera. Jablko symbolizuje to, čo by som chcela byť a nie len smerom do politiky. Zažívam tak strašne veľa nenávisti a škaredého z rozdelenej spoločnosti. Keďže sociálne médiá sa stali mojim jediným komunikačným nástrojom, takže veľmi sledujem, čo sa tam deje a myslím si, že spoločnosť je taká fragmentová, že nemám najmenšiu ambíciu podporovať jej ďalšie rozdeľovanie. Bola som jedným z politikov, ktorý bol výrazne polarizujúci. Ale dnes som o 13 rokov staršia ako na začiatku politickej kariéry a tiež som prešla prerodom. Veľa vecí, ktoré som robila, by som už neurobila, alebo by som ich komunikovala inak. Dnes ma možno jablko úplne nevystihuje, ale bola by som rada, keby som sa k tomu priblížila.

Teraz tu teda sedí Lucia Ďuriš Nicholsonová, stredová politička bez vyhranených postojov?

Budem mať jasné postoje k ideologickým otázkam, ktoré pre mňa boli vždy dôležité, ale nebudem to tesať zlatým písmom do programu. Veľa som sa naučila od kolegov v Európe. Domnievam sa, že otázka registrovaných partnerstiev by mala byť v 21. storočí v členskom štáte EÚ samozrejmosťou, pretože sa stala samozrejmou aj pre štáty, ktoré sú oveľa katolíckejšie ako Slovensko. Toto je vec pre mňa jasná. Na druhej strane sa chceme zamerať v programe na veci, ktoré sú reformné a pri ktorých sa dokážeme spojiť. Jednou z nich je reforma regiónov.

Spomenuli ste, že spoločnosť je fragmentovaná. Ako k jej sceľovaniu prispejete založením ďalšej politickej strany?

Mám za sebou niekoľko politických rokovaní, kde tí, ktorí najviac rozprávajú o spájaní, sa napokon vymedzia a rovno povedia, že ja som kresťanský demokrat. Už pred spustením zberu podpisov sme narážali na to, že všetci sa chcú spájať, no keď prišlo na lámanie chleba, tak nás brali ako platformu s tým, že nám uvoľnia pár miest.

4fotky v galérii Lucia Ďuriš Nicholsonová Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk

A nemalo by to práve takto zmysel, byť integrovaní v jednom subjekte?

Samozrejme, že malo, ale za nejakých jasných, čitateľných a férových podmienok. No nám dávali najavo, že vy nemáte stranu, ste len nejaká platforma, takže je na nás, aby sme vám nadiktovali tie podmienky.

Takže zakladáte stranu, aby ste si vytvorili lepšiu pozíciu pri spájaní?

Áno. Znie to zvláštne, ale zamyslite sa. Pri rokovaniach o spájaní som narážala na to, že ľudia, ktorí dnes majú politické strany, nám hovorili: vy nie ste strana, my vám povieme, ako si to predstavujeme, dáme vám jedno miesto v predsedníctve a to je všetko.

Bude Jablko kandidovať do parlamentných volieb samostatne?

Nemyslím si, že samostatne.

Čo teda dostanú voliči, ktorých na seba naviažete?

Určite sa nebudeme spájať s tými, ktorí sa spájať nechcú.

To je napríklad kto?

Nechcem to komentovať, lebo sú to malicherní ľudia, ktorí vám to potom vrátia ako bumerang.

O spájaní hovorí Miroslav Kollár, Mikuláš Dzurinda. Rokujete s nimi?

Rokovali sme, ale úplne sme to neuzavreli. No nerada by som pri tých egách spomínala konkrétne mená, lebo nikomu nechcem zahatať cestu pre budúcnosť, ani ja si ju zahatať nechcem, aj keď verte mi, že by som sa najradšej bavila úplne na rovinu. No dnes som zodpovedná za 140 ľudí. Signál, ktorý chcem vyslať, je, že veľa ľudí dnes rozpráva o spájaní, no v skutočnosti sa len málo z nich chce spájať.

Pavel Macko z ODS hovoril, že vám ponúkol polovicu strany. Prečo tam nedošlo k dohode?

To počujem prvýkrát. S pánom Mackom sme prerušili rokovania. Ale je možné, že ak s generálom Mackom budeme pokračovať v nejakej forme rokovaní, možno sa dopracujeme k tomu, že nám o tej ponuke povie aj priamo.

Čo teda dostanú potenciálni voliči Jablka? Kde vás uvidia, v akej forme vás tam uvidia?

To je strašne predčasné hovoriť. Ja nie som veliteľom spájania. Sú tu iní hráči. Reflektujem na každú výzvu o spájaní, chodím za tými ľuďmi a komunikujeme. Je pravda, že doteraz to bolo komplikované, lebo sme nevedeli, kedy budú voľby, nevedeli sme preto, ako rýchlo musia rozhovory o spájaní prebiehať. Celé to bolo dynamické až splašené. Dnes už vieme, že voľby sú naplánované na 30. septembra, čo nám dáva ešte nejaký priestor.

Pri predstavovaní strany ste povedali, že jabloň musí rásť štyri až päť rokov, aby začala rodiť jablká, ale potom rodí aj sto rokov a toto chcete byť vy. Budujete teda premiérsku stranu, ktorá tu bude aj po viacerých volebných cykloch?

Myslím si, že by bolo veľmi prízemné, keby sme do toho išli so stranou na jedno použitie. To síce povie každý, ale radi by sme sa poučili z chýb strany Za ľudí. Nespájali sa napríklad vtedy, keď mali. Andrej Kiska tu urobil zásadnú chybu. Ak bude skutočne vôľa, aby sme sa spojili, tak sa spojíme, ale urobíme to za takých okolností, aby to nepohltilo Jablko. Ale sú tu aj iné subjekty na spájanie ako politické strany. Spojili sme sa už s Alianciou za silné regióny. To je iniciatíva, ktorá združuje okolo 120 ľudí z regiónov, primátorov, poslancov obecných zastupiteľstiev, podnikateľov. Naša ústredná téma je reforma regiónov.

4fotky v galérii Lucia Ďuriš Nicholsonová Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk

V Startitupe ste spomenuli, že chcete vyplniť politické vákuum. Na druhej strane hovoríte, že Jablko bude stredová strana so silným sociálnym programom a zameraná na rozvoj regiónov. Kritik by povedal, že toto hovorí každý. Silný sociálny program či rozvoj regiónov by sme našli v Smere, Hlase, Sme rodine, Za ľuďoch a určite aj pri mnohých ďalších.

To povie iba kritik, ktorý nevie, o čom hovorí. Je rozdiel, keď máte rozvoj regiónov ako jeden bod v programe a keď je to ústredná téma. Rozvoj regiónov chápeme ako matku všetkých reforiem. Nám na tom pracuje najlepší tím vďaka tomu, že sme sa spojili s Alianciou za silné regióny. Iniciatíva spolupracuje s ľuďmi ako Viktor Nižňanský, ktorý je otec decentralizácie, Juraj Karpiš, oni vypracovali najlepšiu reformu, aká tu kedy bola. Len ju treba dotiahnuť do konca. Toto nás odlišuje od ostatných strán. Nebudem ponúkať 1148 bodov ako Richard Sulík, nejdeme stavať tieňovú vládu a tváriť sa, že máme odpoveď na všetko. My máme ústrednú tému reformu regiónov. Pokiaľ na toto nezoženieme partnerov, ktorí sa stotožnia s reformou regiónov, nie je o čom diskutovať.

V súvislosti s Jablkom sa spomína niekoľko mien. Najznámejšie je asi Jozef Mihál, bývalý odborník strán SaS a neskôr Spolu na sociálnu oblasť. Bude aj v strane?

Áno. V týchto dňoch nám píše reformu dôchodkov a sociálnych dávok.

Spomína sa aj Ábel Ravasz, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity, ktorý pôsobil v Moste-Híd.

Je to jedno z mien, s ktorými spolupracujem.

Exminister kultúry Daniel Krajcer?

Telefonovali sme spolu, ale ešte sa nevyjadril na sto percent. Takže uvidíme ako to pôjde. Ale je to jedno z mien.

Nedávno z SaS odišiel Martin Klus, s ktorým ste tam kedysi pôsobili. Bude tiež súčasťou Jablka?

Možno. Hovorili sme spolu v nedeľu, takže veľmi intenzívne spolupracujeme. Netajil sa však tým, že chce pôsobiť v diplomacii, takže má nejaké plány. Zopakoval mi, že nevie, v akom momente nastane jeho diplomatická kariéra, ale rád by sa pridal.

A čo Vladimíra Marcinková, ktorá je dnes v SaS, ale spoločne robíte podcast?

Tú som zatiaľ neoslovila. Mám pocit, že signály, ktoré vysiela, sú jednoznačne čitateľné, že zostáva v SaS.

V roku 2024 budú ďalšie eurovoľby. Budete kandidovať?

Teraz sa sústreďujem na to, aby sme postavili Jablko a išli do parlamentných volieb. Ak budú úspešné, tak sa sťahujem aj s rodinou späť na Slovensko.

Čo pre vás znamená, že budú úspešné? Že sa dostanete do parlamentu, alebo že sa budete podieľať na moci?

Ideálny scenár by bol, keby sme mohli realizovať reformy z nášho programu. Nemá zmysel si hovoriť, že postačí, ak prejdeme cez päť percent a nebudeme súčasťou výkonnej moci.

4fotky v galérii Lucia Ďuriš Nicholsonová Zdroj: Diana Michaličová/Aktuality.sk

Čo teda pre vás bude minimum, pri ktorom si poviete, že eurovoľby sú pre vás uzavretá téma?

To je jedna z odpovedí tých, ktorí hovoria, že si zakladám stranu, aby som mohla kandidovať do europarlamentu. To je nezmysel. Ja si vedome skracujem mandát, škodím rodine, lebo tá má výborné zázemie v Bruseli. Matku roka asi nevyhrám, ale úprimne mi záleží, aby sa Slovensko pohlo ďalej.

Skôr ma zaujíma, či to nebude stratégia Richarda Sulíka, ktorý sa najskôr nechal zvoliť do Národnej rady a potom kandidoval do europarlamentu. Preto ma zaujíma, čo je pre vás to minimum, aby ste si povedali, že zostávate na Slovensku.

Ideálne by bolo, keby sme sa dostali k výkonu moci. Urobíme pre to maximum.

Spomínali ste tiež, že chcete konkurovať Hlasu. Čím presne?

Napríklad reformou regiónov. Hlas je strana, ktorej nerozumiem, lebo sa voči ničomu nevymedzuje.

Prečo ste si stanovili za súpera práve Hlas?

Pretože sme stredová strana s veľmi silným sociálnym programom. Čo je Hlas? Sociálna demokracia? Majú veľmi ďaleko od sociálnej demokracie 21. storočia. A to je práve to, prečo sme my Jablko. Mám už toho po krk. Jedni si hovoria, že sú progresívni liberáli, druhí sú umiernení kresťania, ďalší sociálni demokrati, ktorí vôbec nie sú sociálni demokrati. U nás tieto skratky vôbec neplatia, preto sme my Jablko. A to, že ideme proti Hlasu… Ja ich nevnímam ako našich priateľov. Myslím si, že je to len pozlátko, ktoré vo vnútri nemá v lepšom prípade nič, v horšom je to klon Smeru.

Na základe vašej politickej minulosti či niektorých ľudí, ktorých ste spomenuli ako pán Nižňanský či Karpiš, čo sú ľudia skôr napravo, by si volič mohol myslieť, že budete konkurovať skôr SaS, možno Progresívnemu Slovensku. Vy ste si za konkurenta vybrali Hlas.

Prečo by som mala ísť otvorene proti SaS, ktorej som bola dvanásť rokov súčasťou?

Nie sú práve tam voliči, ktorí by mohli voliť vás?

SaS robí chyby, na základe čoho od nej odpadávajú voliči a niekto to zachytávať musí. Ale nejdem do kampane preto, aby som ju zlikvidovala. Musíme mať vytvorený koaličný potenciál. Ten dnes vidím v Progresívnom Slovensku. Ak sa SaS zachráni, ak Rišo Sulík prestane robiť kotrmelce, tak aj tá. Viem si predstaviť nejakú spoluprácu s tým, čo vzniká okolo Mikuláša Dzurindu, ale uvidíme, čo s ním bude a nakoľko mu vyjdú jeho plány. Určite nebudem sedieť v koalícii s OĽaNO, Smerom a Republikou.

Na Hlase „fascinuje“, že oslovuje vidieckeho voliča bez toho, aby mali čokoľvek v programe, čo môže nakopnúť lepší život v regiónoch. A my tu chceme byť autentickí. Veľká časť z našich 140 ľudí pochádza práve z regiónov a nadviazala spoluprácu s regionálnymi spolkami. Z toho tiež plynie nejaká sila. Sme v tom autentickí a budeme v tom autentickí a trúfnem si aj na Pellegriniho voliča.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.