Pád vrtulníku s ukrajinským ministrem způsobil pilot. Obával se útoku, píší média

Příčinou pádu vrtulníku v ukrajinském městě Brovary byla chyba pilota. Píší to tamní média s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva. Prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personální změny na různých úrovních státní správy. Kvůli korupční aféře rezignovali již dva činitelé. Na Ukrajině by mělo bojovat již pouze 10 tisíc ruských trestanců naverbovaných do války. Uvedla to ruská organizace Russia Behind Bars (Rusko za mřížemi). Evropská unie uvolní v přepočtu dalších 12 miliard korun na dodávky zbraní pro Ukrajinu.

Příčinou pádu vrtulníku s vedením ukrajinského ministerstva vnitra na palubě byla chyba pilota, napsal v úterý ukrajinský server Strana.ua s odvoláním na nejmenované zdroje z ministerstva, obeznámené s předběžnými závěry expertů. Svou roli sehrála i mlha, nízká výška letu a obavy z případného zaměření a sestřelení stroje raketou odpálenou z Běloruska, kde se nalézají ruská vojska. Vrtulník se zřítil na školku na kyjevském předměstí Brovary ve středu minulý týden. Při katastrofě zahynulo 14 lidí, včetně ministra vnitra Denyse Monastyrského, jeho zástupců a jednoho dítěte.

Zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko rezignoval na svou pozici. Důvod neuvedl, nicméně podle ukrajinských médií by mohl být součástí plánovaných personálních změn na různých úrovních státní správy, které v pondělí ohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Učinil tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku, uvedla agentura Reuters. Nedlouho po Tymošenkovi oznámil rezignaci i náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením.

Odvolán byl i náměstek ukrajinského generálního prokurátora. Podle médií jel loni na dovolenou do Španělska, byť činitelé mohli za hranice jen pracovně.

Z původních přibližně 50 tisíc trestanců naverbovaných v ruských věznicích do bojů na Ukrajině jich v napadené zemi bojuje k lednu už jen 10 tisíc. Ostatní padli, utrpěli zranění, zmizeli, vzdali se nebo dezertovali. Uvedla to lidskoprávní organizace Russia Behind Bars (Rusko za mřížemi), která se zaměřuje na pomoc ruským vězňům a stíhaným lidem a zároveň to označila za neúspěch Jevgenije Prigožina, zakladatele Vagnerovy skupiny.

I když se Ukrajinci ze Soledaru již stáhli, na jejich odhodlání vzdorovat ruskému agresorovi to nic nemění. Například ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda provedla proti ruským cílům v tomto doněckém městě několik úderů. Podle všeho se jí podařilo zničit ruské velitelství i sklad munice patřící žoldnéřské Vagnerově skupině.

Podle expertů bude případný další postup ruských vojáků z východní fronty směrem na západ mimořádně složitý. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť. Rusové se zřejmě budou nadále soustředit na nedaleký Bachmut, který se neúspěšně snaží obsadit již několik měsíců. Toto vybombardované město se nyní okupanti pokouší obklíčit.

Evropská unie uvolní dalších 500 milionů eur (12 miliard korun) na dodávky zbraní pro Ukrajinu, která již 11 měsíců čelí ruské agresi. Ministři zahraničí členských zemí schválili v pořadí sedmou půlmiliardovou platbu z unijního mírového fondu. O shodě informovalo švédské předsednictví Rady EU. Unie přidá i 45 milionů eur na výcvik ukrajinských vojáků, který zahájila na konci loňského roku.

Tagy: