Hlavní obsah

Tsitsipas - Lehečka 6:3, 7:6, 6:4 Lehečka další senzaci nezvládl. Boj o semifinále Australian Open prohrál

Aktualizováno

Na dalšího favorita už nevyzrál. Senzační tažení českého tenisty Jiřího Lehečky na Australian Open skončilo ve čtvrtfinále na raketě čtvrtého hráče světa Stefanose Tsitsipase. Řek se po výhře 6:2, 7:6, 6:4 může těšit na boj o finále proti Rusovi Karenu Chačanovovi, zatímco český mladík má navzdory porážce za sebou životní turnaj, po němž ho čeká výrazný žebříčkový skok zhruba o třicet míst výš oproti aktuální 71. příčce.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Jiří Lehečka se loučí s Australian Open po porážce ve čtvrtfinále od Stefanose Tsitsipase, který mu tleská.

Článek
Fotogalerie

Lehečka s favoritem držel krok, jenže ani jednou mu nedokázal prolomit servis a nenapodobil tak Tomáše Berdycha, který se zatím jako poslední z českých hráčů v Melbourne probojoval mezi nejlepší čtyři.

„Jiří odehrál skvělý turnaj, chci mu popřát do budoucna to nejlepší. Pro mě to byl velmi těžký zápas, jeden z nejtěžších na turnaji. Měl jsem problémy s jeho razantními údery a musel jsem ze sebe dostat to nejlepší, abych utkání zvládl," smekl po zápase Tsitsipas před svým soupeřem.

21letý rodák z Mladé Boleslavi při své premiéře ve čtvrtfinále grandslamu před zraky legendárního Roda Lavera nezačal nejlépe. Zkušenější a dobře servírující Řek ho hned při první příležitosti zasypal lavinou pěti brejkbolů a při posledním z nich český talent kapituloval, což úvodní dějství rozhodlo.

Lehečka získal na začátku druhé sady mírnou herní převahu a tlakem přes Tsitsipasův bekhend si i on vynutil hned pět šancí na zisk soupeřova podání. Jenže favorit tlak ustál, hrozbu odvrátil a vyrovnaný set rozhodoval až tie break, v němž od začátku jasně dominoval Řek. A po hladké výhře 7:2 už klepal na brány semifinále.

„Tie break byl podle mě naprosto klíčový. Byla to moje šance, jak zápas zlomit ve svůj prospěch a jsem šťastný, že se mi to povedlo," těšilo rodáka z Atén.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas si nadhazuje míček na podání během čtvrtfinále Australian Open proti Jiřímu Lehečkovi.

Ale svěřenec kouče Michala Navrátila si ještě vybojoval naději na zvrat, když za stavu 3:3 ve třetí sadě vedl při soupeřově podání 40:0. Sebevědomá světová čtyřka ale i tentokrát všechny brejkboly odvrátila.

Tsitsipas si počkal na rozhodující úder na závěr, kdy při vedení 5:4 dostal Lehečku do úzkých a hned svůj první mečbol při podání českého tenisty po dvou hodinách a 19 minutách proměnil.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Tsitsipas (3-Řec.) - Lehečka (ČR) 6:3, 7:6 (7:2), 6:4
Ostatní výsledky Australain Open najdete zde

Reklama