Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Škoda nevyužitých šancí. Lehečka ve čtvrtfinále podlehl Tsitsipasovi

Sport

  9:32aktualizováno  15:44
Grandslamový turnaj Australian Open má za sebou devátý den a první čtvrtfinálové zápasy. O jednu z místenek v semifinále usiloval i český tenista Jiří Lehečka, na třetího nasazeného Stefanose Tsitsipase z Řecka však nestačil 3:6, 6:7 a 4:6, když nevyužil ani jeden z osmi brejkbolů. Američan Sebastian Korda svůj duel za stavu 0:2 ve třetím setu skrečoval, dál tak prošel Rus Karen Chačanov. Mezi ženami postoupily Kazaška Jelena Rybakinová a Běloruska Viktoria Azarenková.

Lehečkovo melbournské tažení skončilo ve čtvrtfinále. Proti třetímu hráči světa podal srdnatý výkon a v lecčems se soupeři vyrovnal, na rozdíl od Řeka však nedokázal v klíčových chvílích překlopit skóre ve svůj prospěch.

„Výhra byla blízko, ale zároveň daleko. On začal jako lepší a zkušenější hráč, byl klidnější a zároveň věděl, co chce,“ zhodnotil Lehečka.

Ráz první sady určil druhý game, v němž Tsitsipas na příjmu vycítil šanci a dostal Čecha pod tlak. Oba soupeři se o tuto hru dlouho přetahovali, nakonec ji získal řecký tenista, který využil pátou brejkovou příležitost.

Hned vzápětí navázal Tsitsipas na zisk výhody čistou hrou a odskočil do vedení 3:0. A protože českému hráči se v dalším pokračování nepodařilo zareagovat a manko smazat, úvodní dějství ztratil 3:6.

Výrazným rysem celého zápasu bylo silné podání, o nějž se oba tenisté mohli po většinu herního času opřít. Šancí k úspěchu na returnu nedostali mnoho. Lehečka měl ve zbytku duelu v podstatě už jen dvě příležitosti, ani jednu z nich ovšem nevyužil.

Nejprve ve druhém setu, kdy se oba hráči podobně jako v prvním dlouho přetahovali o jeden game. Tentokrát to byl Čech, kdo si vypracoval rovnou pět brejkbolů, Tsitsipas ale všechny odvrátil a posléze strhl sadu ve svůj prospěch v tiebreaku.

Řecký tenista Stefanos Tsitsipas se napřahuje k úderu ve čtvrtfinále Australian...
Jiří Lehečka returnuje ve čtvrtfinále Australian Open.

Další velmi dobrou příležitost dostal Lehečka ve třetím setu, když za stavu 3:3 při podání Řeka utekl do náskoku 40:0. Ani tentokrát však český bojovník nadějně rozehraný game nedotáhl.

Naopak Tsitsipas si trpělivě počkal a zápas rozhodl hned při první možnosti. Za stavu 5:4 si při servisu Lehečky vybojoval mečbol – byla to Řekova vůbec první brejková příležitost od oné dlouhé přetahované v úvodu zápasu – a vzápětí také duel ukončil.

Poslední český zástupce v mužské dvouhře se tak mezi nejlepší čtyři tenisty neprobil, s turnajem se loučí po výsledku 3:6, 6:7 a 4:6. I tak ale Lehečka prožil nejvydařenější grandslamové vystoupení v kariéře a ze 71. pozice v žebříčku jej čeká jej výrazný posun vzhůru.

„Turnaj se mi bude lépe hodnotit až později, protože porážka mě teď stále bolí. Ale když se nad tím zamyslím, tak před turnajem bych samozřejmě čtvrtfinále bral. Teď je to hořkosladké, ale dosáhl jsem na výborný výsledek.“

Naopak řecký tenista se probojoval v Melbourne do semifinále potřetí za sebou a celkově počtvrté. V dalším kole narazí na Karena Chačanova z Ruska.

Korda proti Chačanovovi musel skrečovat

Právě Chačanov úterní čtvrtfinálový program mužů otevřel, s Američanem Kordou si to rozdali o první postupové místo do semifinále turnaje. Jejich zápas ale skončil předčasně po necelých dvou hodinách.

Chačanov v prvním dějství, v němž se oba soupeři navzájem jednou obrali o servis, zvládl lépe koncovku. V tiebreaku odskočil do náskoku 6:3, proměnil třetí setbol a ujal se vedení.

Za další tři čtvrtě hodinu získal Rus také druhou sadu. To už měl Korda, jenž od pohledu nebyl stoprocentně fit, zatejpované zápěstí. Poté si Američan na chvíli odskočil do útrob arény. Na kurt se sice vrátil, ve třetím setu ale kvůli zranění zápas vzdal.

„Trochu jsem zápěstí cítil už na turnaji v Adelaide, ale pak to odeznělo. Během předchozích zápasů jsem neměl vůbec žádný problém. Až dneska na začátku druhého setu. Jeden zkažený return a hned jsem věděl, že je zle,“ komentoval Korda svůj zdravotní hendikep.

Karen Chačanov z Ruska (vlevo) a Sebastian Korda z USA spolu hovoří po...

„Při některých forhendech jsem skoro nemohl udržel raketu v ruce, voleje pro mě byly prakticky nemožné,“ doplnil zklamaně na tiskové konferenci po utkání. I tak si svěřenec trenéra Radka Štěpánka posunul v Melbourne postupem do čtvrtfinále grandslamové maximum.

Chačanov jde dál po výsledku 7:6, 6:3 a 3:0 a díky vítězství zároveň srovnal proti Kordovi vzájemnou bilanci na dva dva.

Rybakinová slaví, světová trojka končí

První semifinalistkou ženské dvouhry se stala Kazaška Rybakinová. Vítězka loňského Wimbledonu přehrála v úvodu úterního programu Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:2 a 6:4, soupeřku porazila poprvé v kariéře.

Rybakinová si k postupu mezi nejlepší čtyři pomohla silným servisem, a to jak z hlediska úspěšnosti, tak z hlediska provedení. V zápase nasázela jedenáct es, zatímco Ostapenková jediné.

Kazašská tenistka, která mimo jiné vyřadila v osmifinále světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, vyhrála na turnaji počtvrté bez ztráty setu. V Melbourne vylepšila své dosavadní maximum.

Kazaška Jelena Rybakinová se raduje z postupu do semifinále Australian Open.
Jelena Ostapenková z Lotyšska se natahuje po balonku ve čtvrtfinále Australian...

V semifinále se Rybakinová utká s Běloruskou Azarenkovou, která přehrála Jessicu Pegulaovou z USA, aktuálně třetí hráčku světa, celkem hladce 6:4 a 6:1.

Američanka doplatila na slabé podání. Poprvé o servis přišla hned na začátku utkání, ve druhém setu ztratila dokonce všechna svá podání. Osmifinálová přemožitelka Barbory Krejčíkové tak podlehla Bělorusce za necelou hodinu a čtyřicet minut.

„Upřímně jsem měla strach, že neuspěju. Bála jsem se, že nedotáhnu věci úspěšně do konce. Ale v přípravě jsme pracovali na tom, abych se neúspěchu nebála. Abych tomu vždy dala sto procent a byla i v pohodě s tím, kdyby to nestačilo,“ svěřila se Běloruska v rozhovoru na kurtu.

Azarenková porazila hráčku z nejlepší pětky světového žebříčku po více než deseti letech, naposledy uspěla proti Rusce Marii Šarapovové v semifinále US Open 2012. Soupeřce zároveň vrátila předloňskou porážku z prvního kola právě v Melbourne.

Autoři: , ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...