Spiegel: Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům

foto Tanky Leopard 2 A7V německé výroby.

Berlín - Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům, jako je Polsko, uvedl server zpravodajského magazínu Spiegel. Kancléř Olaf Scholz, který to dlouho odmítal, se ke kroku podle serveru odhodlal po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů i zahraničních spojenců a konzultacích se Spojenými státy. Země jako Polsko povolení Berlína k vývozu leopardů potřebují, protože jsou to tanky německé výroby. Očekávaný krok už uvítal Kyjev i německá opozice.

"Rozhodnutí padlo: Německo dodá Ukrajině tanky typu Leopard 2," píše Spiegel, podle něhož půjde nejméně o rotu tanků. V jedné rotě je obvykle 14 tanků. Berlín první skupinu leopardů verze 2A6 dodá ze zásob bundeswehru, ve střednědobém výhledu by některé tanky mohl dodat i zbrojní průmysl. Oficiálně to oznámí zřejmě ve středu.

Německému rozhodnutí podle Spiegelu předcházely intenzivní a několikadenní konzultace se spojenci, především se Spojenými státy. Scholz vždy zdůrazňoval, že spolková republika tanky západní výroby případně dodá jen ve shodě s nimi. Dosud Západ napadenou Ukrajinu podporoval tanky ještě sovětské konstrukce či jejich modernizovanými verzemi.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dodávky moderních strojů přivítal podle agentury Reuters slovy, že se "pár stovek tanků v rukou našich tankistů" stane "údernou pěstí demokracie proti autokracii".

Změnu berlínského postoje vítá i největší německá opoziční strana Křesťanskodemokratická unie (CDU). Její šéf Friedrich Merz rozhodnutí považuje za správné, i když podle něj kancléř příliš dlouho váhal. Podobně se vyjádřila šéfka výboru Spolkového sněmu pro obranu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová z koaliční FDP. "Rozhodování bylo těžké, trvalo příliš dlouho, ale nakonec bylo nevyhnutelné," řekla agentuře DPA, jejíž zdroje německý obrat také potvrzují.

Deník The Wall Street Journal dnes s odkazem na nejmenované představitele americké vlády napsal, že Washington se přiklání k dodávce svých tanků Abrams Ukrajině. Podle listu bude oznámení o poskytnutí amerických tanků součástí širší diplomatické dohody právě s Berlínem, která umožní dodávky tanků Leopard z německých zásob a od ostatních evropských zemí.

Kyjev o tanky Leopard žádal opakovaně, poprvé už loni v březnu, tedy nedlouho po únorovém napadení Ruskem. Ukrajina doufá, že jí jeden z nejpoužívanějších západních tanků pomůže prolomit ruské linie a dobýt zpět okupovaná území. Zvláště novější verze leopardů je podle odborníků lepší než jakékoliv tanky, kterými disponuje Rusko.

Moderní tanky, typu Challenger 2, chce Kyjevu poskytnout také Británie.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď