Vláda rozhodla kvůli rostoucí migraci zejména Syřanů, kteří využívají ČR jako tranzitní zemi, o dočasném obnovení kontrol na hranici se Slovenskem loni 26. září. Policisté a celníci se na 27 bývalých česko-slovenských hraničních přechodech i takzvané zelené hranici na pomezí obou států objevili o tři dny později. Původně na deset dní, později kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) kontroly opakovaně prodloužil. Poslední zhruba měsíc, od 21. prosince, je režim mírnější a kontroly jsou už jen namátkové.

Policie v noci na 7. listopadu 2022 zdvojnásobila odbavovací kapacitu hraničního přechodu mezi Českem s Slovenskem Břeclav-Kúty na dálnici D2. Opatření má zkrátit kolony kamionů na vjezdu do republiky
Vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem. Budou ale mírnější

V říjnu kabinet v nařízení rozhodl, že na hranicích může policistům pomáhat maximálně 80 vojáků a 60 celníků. Počty se postupně snížily, podle aktuální podoby nařízení z 21. prosince se k plnění úkolů policie na hranicích povolává nejvýše 40 vojáků v činné službě a 20 příslušníků Celní správy ČR.

Do konce loňského roku policisté při kontrolách odhalili 9404 běženců a 140 převaděčů. Zkontrolovali asi 2,5 milionu lidí.

Nárůst tranzitní migrace 

Cizinecká policie loni odhalila při migraci 29 235 cizinců, o 18 065 více než v roce 2021. Významný nárůst zaznamenala u tranzitní migrace, které se z celkového zjištěného počtu dopustilo 21 852 běženců. Nejvíce nelegálně pobývajících cizinců policisté odhalili v Jihomoravském kraji, ve Zlínském kraji a v Praze.

Český premiér Petr Fiala.
Nelegální migrace? Fiala: Česko je ochotné ještě více pomáhat s ochranou hranic

Nejvíce běženců, přes 9000, policisté odhalili v září, nejméně, 560, jich zjistili v únoru. Po zavedení kontrol počet odhalených migrantů klesl, v říjnu jich bylo přes 6000, v listopadu téměř tři tisíce a v prosinci necelých 600.