Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prezidentské volby 2023

Nemocný Pavel opět rušil program, Babiše vyzval ke zklidnění kampaně

Babiš se svou paní v Brně foto: MAFRA, Petr Topič

Kandidát na prezidenta Petr Pavel kvůli pokračující nemoci zrušil úterní setkání s voliči v Příbrami. Večerní vystoupení v Televizi Nova i středeční program včetně akce na pražském Staroměstském náměstí i nadále platí. Na sociálních sítích vyzval protikandidáta Andreje Babiše ke zklidnění prezidentské kampaně.
  13:28aktualizováno  14:44

„Důsledkem Vaší kampaně konflikt ve společnosti dosáhl kritické hladiny a musíme ho zmírnit. Ať vyhraje kdokoliv z nás, uvědomte si odpovědnost za to, v jakém stavu bude naše společnost po volbách,“ uvedl Petr Pavel na Twitteru.

Podle něho by tedy Babiš měl táhnout všechny reklamní materiály, kde používá strach ze zatažení do války. Rovněž se má „omluvit se vojákům a jejich rodinám kvůli poškození jejich pověsti ve společnosti“.

Pavel rovněž požaduje, aby Babiš „veřejně vyslovil závazek neútočit a neeskalovat situaci v televizních debatách, které budou sledovat miliony lidí“.

Závěrečnou část kampaně doprovází zejména téma války. Babiš byl kritizován za billboard s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ Po kritice slíbil slovo voják nahradit generálem.

Oponentům vadí i následný billboard „Generál nevěří v mír“ s dovětkem „Volte mír. Volte Babiše“. Podle kritiků se Babiš snaží téma války využít ve svůj volební prospěch.

Babiš označil Pavlovu výzvu za nesmyslnou. „Ohrazuji se proti tvrzení o vojácích. Já jsem byl ten, který vojáky podporoval,“ uvedl expremiér na své úterní tiskové konferenci, během níž oznámil ukončení kontaktní prezidentské kampaně poté, co mu přišel anonymní dopis vyhrožující mu zastřelením. Pavel by podle expremiéra měl spíše odsoudit agresivní chování na mítincích.

„Rád bych jen novináře upozornil, že Danuše Nerudová žádnou tiskovou konferenci k dalším obdrženým dopisům neplánuje,“ reagoval na Babišovo prohlášení Filip Vích, mluvčí Danuše Nerudové. Sama neúspěšná kandidátka na prezidentku po tiskové konferenci na Twitteru uvedla: „To jsem si oddechla.“

Generála sužuje horečka

Petr Pavel se v neděli zúčastnil bohoslužby za vlast v katedrále sv. Víta a večerní diskuse v ČT. V ní byla na jeho hlase znát zdravotní indispozice. Posléze uvedl, že měl horečku a musel si vzít před debatou léky.

Nešel proto na večerní koncert podporovatelů v pražském Lucerna Music Baru. Následně zrušil celý pondělní program, kdy měl jet za voliči do Kolína nebo se střetnout s Babišem na serveru Novinky.cz. Aktivní zůstal na sociálních sítích.

Už jste pevně rozhodnutí, koho budete volit?

celkem hlasů: 42007

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 31. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

Ano40045
Nepůjdu volit1546
Ještě váhám416

Na úterý odřekl plánované rozhovory na Frekvenci 1 a pro Seznam Zprávy, odpoledního setkání s voliči v příbramském kulturním domě i podvečerního setkání s podporovateli se původně plánoval zúčastnit. V programu mu i nadále zůstalo vystoupení v televizi Nova. Večer odvysílá Česká televize v rozhovor s Pavlem, který předtočila v neděli.

Ve středu večer Pavla čeká diskuse s Babišem v televizi CNN Prima News a dopoledne na serveru Novinky.cz. Od 17:00 se na pražském Staroměstském náměstí koná závěrečná akce na podporu jeho kandidatury.

Autoři: ,