Hlavní obsah

Babiš zrušil zbytek kontaktní kampaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ruší zbytek kontaktní kampaně před víkendovým finále voleb. Řekl to v úterý na mimořádném brífinku, kde informoval o tom, že dostal anonymní výhrůžku. Stejně jako jeho protikandidát Petr Pavel vyzval také ke klidu a slušnosti. Později Babiš uvedl, že požádal policii o dočasnou ochranu kvůli vystřelené nábojnici na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích.

Tisková konference Andreje BabišeVideo: ČTK

 

Reklama

Článek

„Tuto sobotu jsem oznámil, že jsem domů obdržel obálku adresovanou mé ženě, v níž byl ostrý náboj,“ řekl Babiš na úterní mimořádné tiskové konferenci.

„Ve veřejném prohlášení jsem proto vyzval všechny, abychom se k sobě chovali slušně s úctou a nebyli k sobě agresivní. Bohužel se tato výzva minula účinkem a dnes ráno jsem si přečetl anonym, který mi včera dorazil do schránky,“ dodal.

V anonymním dopise, z něhož Babiš citoval, ale neukázal jej, mu měl neznámý člověk sdělit, že pokud šéf ANO vyhraje volby, tak si „vezme flintu a vydá se na svůj poslední lov“.

Policie zatím nepotvrdila, zda byl v obálce pro Babišovu ženu ostrý náboj

Krimi

„Toho raka, co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád se ještě můžu stát pro své syny hrdinou,“ měl dále napsat anonymní autor.

Ve stejném formátu informoval Babiš v neděli o dopise s nábojem, který byl adresován jeho ženě Monice, čímž se už zabývá středočeská policie.

Babišová přitom v uplynutých dnech expremiéra doprovázela na jeho cestách do krajů, v pondělí se v Brně, odkud měl náboj přijít, fotila s příznivci a rozlévala svařák.

„Na Twitter někdo napsal, že jediné, co je špatně na tom, že Monika dostala kulku v obálce, je to, že ji nedostala mezi oči rovnou z hlavně,“ pokračoval Babiš s tím, že agresivita v poslední době stoupá.

Zrušil výjezdy za voliči

Výhrůžkami pak Babiš zdůvodnil rozhodnutí, že až do voleb, které se uskuteční v pátek a v sobotu, ruší kontaktní kampaň.

„Až do voleb už nebudu mít žádnou kontaktní kampaň mezi lidmi. Dnes (v úterý) nepojedu na setkání do Hradce Králové, omlouvám se fanouškům, ale po událostech posledních dní je chci ochránit a nedávat někomu záminku na nějaký agresivní a fyzický útok,“ prohlásil s tím, že demokracie je o diskusi.

„Zastavme tuto nenávist, agresi. Jsou volby, ale není to přece důvod, aby někdo někomu vyhrožoval násilím nebo smrtí. Své podporovatele jsem vždy vyzýval, aby se chovali slušně, a znovu je o to prosím,“ doplnil.

Kurz na vítězství Pavla atakuje jedničku

Prezidentské volby

Ještě před Babišovou tiskovou konferencí jeho protikandidát Petr Pavel veřejně vyzval Babiše, aby odstranil kritizované billboardy strašící válkou, omluvil se vojákům za poškození jejich pověsti a dále neeskaloval napětí ve společnosti. Babiš to označil za nesmyslné.

„Místo toho, aby odsoudil, co se děje na mítincích, tak dává do prostoru nějaké nesmyslné výzvy,“ řekl na dotaz Babiš s poukazem na brněnské setkání příznivců a odpůrců.

Z videozáznamů z místa přitom vyplývá, že slovní konflikty a napadání mezi znesvářenými tábory byly vzájemné.

Babiš pak v úterý večer na Twitteru bez dalších podrobností napsal i o „vystřelené nábojnici na parkovišti u Sokolovny v Průhonicích“. Dodal, že zavolal na policii a „požádal o tzv. dočasnou ochranu“. Babiš v obci Průhonice žije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám