Hlavní obsah

Zeman Babišovi moc nepomohl: Ruský útok už není hypotetická otázka 

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou nastínil, že otázka ruského útoku na Polsko není už hypotetická. Právě tím argumentoval Andrej Babiš (ANO) poté, co v debatě na České televizi prohlásil, že by neposkytl vojenskou pomoc v případě napadení Polska. Zeman také polského prezidenta ujistil, že by ČR pomoc poskytla.

Živě: TK Miloše Zemana a jeho polského protějšku Andrzeje Dudy v NáchoděVideo: AP

 
Článek

„Považuji za naprosto samozřejmé, že v případě, kdy by Rusko – protože kdo jiný – napadlo ať už Polsko, baltské státy, nebo jakéhokoli jiného člena Severoatlantické aliance, tak z důvodu článku 5, ale i spojeneckých svazků i pudu sebezáchovy bychom byli povinni poskytnout pomoc. A i bychom to udělali rádi,“ řekl v úterý prezident na otázku polské televize TVP.

Babišův výrok dal následně do souvislosti s prezidentskou kampaní. „Některá vyjádření působí jako rozbuška,“ prohlásil.

„Andrej Babiš začal svoji odpověď tvrzením, že tato otázka pomoci Polsku je hypotetická. Ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou otázku pomoc Ukrajině. Nu a přesto k tomu došlo,“ komentoval Babišovu odpověď, že by české vojáky na pomoc neposlal, která způsobila na mezinárodní scéně rozruch. Babiš požádal Zemana, aby to Dudovi tlumočil.

Babiš požádal Zemana, aby to v úterý u polského prezidenta vyžehlil

Prezidentské volby

Na druhou stranu pak ale Zeman připomněl, že to byla vláda Andreje Babiše, která potvrdila rozmístění českých jednotek v pobaltských státech. „Neberte některá neuvážená vyjádření za příliš bernou minci,“ dodal.

Duda následně řekl, že se Zemanem souhlasí. „My, kdo jsme se aktivně účastnili prezidentských kampaní, kde je souboj jeden na jednoho, tak jsme schopni říct, že jsou tam obrovské emoce, které kulminují v debatách,“ řekl smířlivě.

Následně ale Babišovi, který je původem Slovák, uštědřil ostrý rýpanec: „Otázka nebyla úplně chytrá, možná se měli zeptat, co by udělal, kdyby zaútočili na Slovensko.“ Viditelně pobavený Zeman v té chvíli pochvalně poplácal Dudu po rameni.

Zeman: Na mě házeli i bagety

Zeman se také na tiskové konferenci vyjádřil k posledním dnům prezidentské kampaně. Petr Pavel v úterý vyzval Babiše, aby mírnil svoji kampaň. Babiš následně oznámil, že kvůli výhrůžkám proti své rodině kontaktní část kampaně zrušil, a stěžoval si, že na jeho mítincích protestují jeho odpůrci.

„Každý politik musí počítat s tím, že není milován sto procenty obyvatel své země. U některých obyvatel je dokonce i nenáviděn. To platí u obyvatel jakékoli země,“ zmínil.

Pavel vyzval Babiše ke zklidnění napětí

Prezidentské volby

Podle něj je na to zapotřebí reagovat s klidem a možná i s úsměvem. „Někdy vás vypískají, někdy na vás házejí vajíčka,“ prohlásil.

„Na mě dokonce házeli i bagety. A když se občan zbaví tak chutného pokrmu, jako je bageta, tak mě musel velmi nemilovat. A jak vidíte, přežil jsem to,“ vzkázal s úsměvem Babišovi, jenž v úterý oznámil, že požádal o policejní ochranu.

Ne, určitě ne

Babiš v nedělní diskusi v České televizi na dotaz moderátora prohlásil, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy určitě neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ tvrdil.

Později pak svoje výroky korigoval. Uvedl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO), jejímiž členy jsou jak pobaltské státy, tak Polsko a Česko, nikdy nezpochybnil.

Jen si prý nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka. Politici podle něj musejí usilovat o mír a zabránit válce.

A uvedl také, že požádal prezidenta Zemana, aby totéž sdělil prezidentu Dudovi při setkání v Náchodě.

Tématem jednání obou prezidentů byla česko-polská spolupráce v pohraničí, rozvoj cestovního ruchu nebo dopravní propojení obou států. Po tiskové konferenci je plánováno ještě setkání Zemana a starosty Náchoda Jana Birkeho s občany na Masarykově náměstí.

Oba prezidentské páry se pak také sejdou v polském městě Kudowa-Zdrój, kde zakončí setkání společnou večeří.

Zeman se projel po Náchodě v golfovém vozíku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám