Lehečka měl po prohře hořkosladké pocity, čtvrtfinále v Austrálii docení později

foto Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne, dvouhra muži - čtvtrfinále, 24. ledna 2023. Zleva Řek Stefanos Tsitsipas a Jiří Lehečka z ČR po utkání.

Melbourne - Kdyby tenistovi Jiřímu Lehečkovi někdo na začátku ledna řekl, že se probojuje do čtvrtfinále Australian Open, bral by to všema deseti. Po dnešní třísetové prohře se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka (3:6, 6:7, 4:6) ale jednadvacetiletý hráč netajil smíšené pocity. Na tiskové konferenci litoval nevyužitých brejkbolů, díky nimž mohl favorita ještě více potrápit. Úspěch v podobě účasti mezi nejlepšími šestnácti hráči prý docení později.

"V tuhle chvíli mě ta porážka hodně bolí. Je to trochu hořkosladké, protože si ten úspěch teď nedokážu užít. Těžko říct, jak moc jsem z toho všeho šťastný. Věřím, že se z toho ale za pár dní dostanu," řekl Lehečka.

Rodák z Mladé Boleslavi si posunul na Australian Open grandslamová maxima. Zatímco vloni nepřešel ani na jednom z turnajů "velké čtyřky" přes úvodní kolo, nyní v Melbourne vyřadil Chorvata Bornu Čoriče, Američana Christophera Eubankse, světovou dvanáctku Brita Camerona Norrieho a v osmifinále i sedmého hráče světa Kanaďana Félixe Augera-Aliassima.

"Byla to skvělá jízda a celý pobyt v Austrálii jsem si užil. Čtvrtfinále je pro mě skvělý výsledek. Jsem rád, že jsem ukázal během těchto dvou týdnů dobrý tenis. Získal jsme také spoustu zkušeností a podnětů ke zlepšení," uvedl Lehečka, který se v Melbourne dostal do čtvrtfinále jako první Čech od roku 2018, kdy to dokázal Tomáš Berdych.

Proti favorizovanému Tsitsipasovi svedl ve čtvrtfinále vyrovnaný boj. V utkání přišel pouze dvakrát o podání, stoprocentně servírujícímu Řekovi to ale stačilo. "Úspěch byl blízko a zároveň daleko," řekl Lehečka a ocenil soupeře za povedený vstup do utkání.

Naopak česká jednička hned na začátku ztratila podání a Tsitsipas si první set doservíroval. "Ve druhé sadě to pak bylo od nás obou velmi dobré. Byla tam i spousta momentů, kdy jsem ho dostal pod tlak při jeho servisu," uvedl Lehečka. Vypracoval si pět brejkbolů, ale žádný nevyužil a třetí nasazený hráč získal set ve zkrácené hře v poměru 7:2.

"V tie-breaku byl lepší. Udělal jsem pár chyb, ale hlavní bylo, že on dobře využil svůj forhend a nebál se jít za body. Byl to těžký zápas. Měl jsem několik šancí, ale on byl dnes zkušenější a lepší," podotkl Lehečka.

O poslední naději na obrat přišel ve třetím setu, kde nevyužil další tři brejkoly. "Dnešek byl o tom, zda dokážu prolomit jeho servis. Šance jsem měl, ale žádnou nevyužil. To je velká škoda," řekl český tenista. "Když se podívám zpět, mohl jsem být v některých situacích více trpělivý. Těžko ale říct. Musím se na zápas podívat ještě jednou a vyhodnotit si ho s týmem," doplnil Lehečka.

Mladý tenista si užil i atmosféru v Aréně Roda Lavera. "Byla to čest hrát na jednom z největších tenisových stadionů na světě a snažil jsem se užít si to. Jsem smutný, že jsem nedokázal získat alespoň set, protože jsem si pak mohl vytvořit více šancí k vítězství. Ale to lépe zhodnotím po nějakém čase," dodal Lehečka, jehož nyní čeká výrazný posun v žebříčku ATP. Ze současné 71. příčky si polepší zhruba o třicet míst.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď