Posilování koruny vůči euru snižuje zájem firem o zajištění proti kurzovým pohybům. Česká měna se aktuálně dostala na nejsilnější úrovně od podzimu 2008. V úterý se jedno euro prodávalo na mezibankovním trhu za 23,85 koruny.

„Zájem českých exportérů o zajištění byl intenzivnější přibližně od druhé poloviny roku 2021 až do podzimu 2022. Mezi létem 2021 a polovinou roku 2022 vzrostl zhruba trojnásobně,“ říká manažer obchodů treasury pro firemní klienty České spořitelny Tomáš Picek. „V posledních měsících zájem slábne, protože koruna je silnější a úrokový diferenciál (rozdíl mezi úrokovými sazbami v eurozóně a Česku – pozn. red.) se snižuje,“ dodává Picek.

Zajištění funguje tak, že se exportér domluví s bankou na budoucím prodeji utržených eur. Kolik za ně dostane korun, se odvíjí od aktuálního kurzu a pak rozdílu mezi úrokovými sazbami v eurozóně a Česku.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Chcete dostávat investiční texty do e-mailové schránky?

Přihlaste se pravidelnému odebírání investičního newsletteru Peníze HN, kde naleznete naše původní analýzy, tipy na dobré čtení nebo glosy analytiků.

newsletter Peníze