Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Události: Ceny energií klesají (zdroj: ČT24)

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.

„Potenciální úspora u těch zákazníků, kteří uzavřou s námi smlouvu, nebo prolongují tu smlouvu fixovanou, je někde okolo tří tisíc, nebo více než tři tisíce korun,“ uvedl mluvčí Innogy Martin Chalupský.

Nižší ceny společnost nabízí s roční fixací. Pro nové klienty, kteří chtějí mít v nadcházejících třech letech jistotu, kolik budou za plyn platit, připravil levnější nabídku i další dodavatel. 

„My jsme minulý týden nabídli produkty pro konzervativní klienty, pro nové konzervativní klienty. A jsou to produkty, které jsou fixované a jsou pod vládou stanoveným stropem,“ upřesnila mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

V nejbližších dnech představí novou nabídku i další. Někteří dodavatelé situaci zatím jen sledují. Předpokládají ale, že i oni přijdou s výhodnější nabídkou plynu.

„Budou to fixované cenové produkty, budou se týkat elektřiny i plynu a budou buď na jeden rok, nebo na dva roky. A samozřejmě oba dva nebo všechny budou pod vládou stanoveným stropem,“ doplnil mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Mluvčí ČEZu Roman Gazdík potvrdil, že ceny plynu jdou v posledních týdnech na burze dolů. „Znamená to, že ten trend je dlouhodobě velmi pozitivní a měli by to pocítit i zákazníci. A myslím si, že všichni dodavatelé na to budou postupně reagovat a ceníky budou během roku čím dál příznivější,“ poznamenal.

I když se začínají objevovat první nabídky, které jsou pod cenovým stropem vlády, domácnosti už měsíce razí převážně cestu úspor. Od října do půlky ledna v Česku klesla spotřeba plynu o víc než 800 tisíc kubíků plynu.

„Je dobře, že úspora nastala, a to vede k tomu, že ceny plynu se také snižují. Úspory dle mého odhadu jsou zřejmě zejména na vytápění, na kratším sprchování nebo na nevytápění nevyužívaných prostor,“ popsal energetický expert Petr Holub.

Odborníci ovšem upozorňují, že krátkodobá změna chování domácností nestačí. K trvalým úsporám energií bude třeba zateplování budov a výstavba pasivních domů.

Spotřeba plynu

Zásobníky plynu jsou momentálně na 80 procentech. Začátkem ledna bývají obvykle naplněné méně, a to v průměru z necelých 60 procent. 

Teplý přelom roku i úspory se zasloužily o to, že spotřeba byla v posledních týdnech nižší. Současné zásoby by tak i bez omezení průmyslu měly vydržet zhruba do poloviny dubna.

Plyn v ČR
Zdroj: ERÚ/ENTSOG


Důležité jsou i stabilní dodávky z Německa. V minulých sedmi dnech přiteklo v průměru dvakrát víc suroviny, než je na konci ledna běžné. I díky tomu není potřeba ze zásobníků tolik čerpat.  Dostatek plynu je klíčový hlavně pro už zmíněný průmysl. Velkoodběratelé spotřebují až půlku veškerého množství a využívají ji hlavně k vytápění. U domácností jde na topení a vaření přibližně čtvrtina.  

Spotřeba plynu v ČR
Zdroj: ERÚ

Levnější je i elektřina

Na burze klesají nejen ceny plynu, ale i elektřiny. Ta je teď dokonce pětkrát levnější, než koncem srpna. Také elektrická energie se tak dostává pod cenový strop nastavený vládou. 

„Ceny šly dolů s tím, jak bylo teplé počasí. My se na to v tuto chvíli díváme a další kroky v dohledné době oznámíme,“ sdělil mluvčí ČEZu.

„Určitě k tomu přispívá teplé počasí, které je abnormální. Pokud jde o elektřinu, tak velmi pozitivně působí to, že zejména Francie vrací do provozu některé jaderné reaktory, zároveň to počasí přispívá i k větší výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů – zejména větru v Německu, takže faktorů je několik. Ale celkově rozhodně vždycky nižší cena zemního plynu s sebou táhne dolů elektřinu, protože plyn je používán jako palivo pro výrobu elektřiny,“ vysvětlil Blahoslav Němeček, který je partnerem týmu pro energetiku ve střední a jihovýchodní Evropě, EY Česká republika.

Vysoké ceny elektřiny zcela změnily trh s bydlením. To potvrzují například i v Karlových Varech. „V současné době lidé nejvíc šetří na elektřině a plynu. Když se změní majitel, přehlašují se energie, strašně vyletí na nové smlouvě náklady na topení, takže zájem o byty velmi poklesl,“ konstatovala makléřka Eva Polomisová.

„První vlaštovky už se objevují. Zavedli jsme produkt, který je právě pod stanoveným cenovým stropem,“ řekla mluvčí skupiny E.ON.

„Uvidíme, jaký bude další vývoj cen, pokud to bude nějaký dlouhodobý pokles, tak je možné, že přijdeme s nějakými novými možnostmi pro zákazníky,“ doplnil mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Podle zkušeností energetických společností v poměru víc ušetřili náklady na elektřinu lidé mimo velká města, mají totiž často možnost třeba elektrické vytápění nahradit.

O chování zákazníků a nových tarifech mluvil také místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný. „Zakázníci se o své zálohy víc zajímají, jakou mají spotřebu a jak ji můžou snížit? Není to jen o snížení spotřeby, že snížím teplotu v domácnosti, ale jde také o zvážení dotací,“ uvedl.

Zápotočný také potvrdil, že lidem se daří spotřebu snižovat, což má v podstatě větší vliv na jejich fakturu než samotná cena za MWh elektřiny. Upozornil ale zároveň, že zákazníci často nerozumí tomu, jak nákupy elektřiny fungují. „Často se ptají, když klesá cena na trhu, jestli budou klesat jejich zálohy nebo jestli se jim vyplatí zafixovat, nebo nevyplatí,“ dodal.

V případě stálých klientů Zápotočný zmínil, že například řeší, zda by měli zvážit přechod z produktů na dobu neurčitou na fixované produkty. „Já bych doporučil rozhodně to zatím nedělat, protože jsou to produkty výhodné právě v tom, že klient má do budoucna svobodu to případně změnit, pokud by cena byla extrémně výhodná,“ vysvětlil.

90’ ČT24 – Nové tarify (zdroj: ČT24)

Klienti společnosti E.ON tak podle něj mají zvážit, zda nabídka nového tarifu s fixací na tři roky je pro ně výhodná, či nikoliv. V současnosti jde podle Zápotočného zhruba o stovky lidí, kteří o něj projevili zájem.