„Grófka“ Zemplína: Prokurátor podal obžalobu na exposlankyňu Smeru Roškovú
3 min. čítania
25.1.2023 07:00
3 min. čítania

„Grófka“ Zemplína: Prokurátor podal obžalobu na exposlankyňu Smeru Roškovú

Uložiť článok
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje postaviť bývalú političku Ľubicu Roškovú pred súd. Stíhajú ju za subvenčný podvod s agrodotáciami.

Inkasovala peniaze aj za pôdu, na ktorej nehospodárila, mala silné politické pozadie v strane Smer a od farmárov na východe si vyslúžila prezývku grófka Zemplína.

Teraz prokurátor posiela bývalú okresnú predsedníčku Smeru Ľubicu Roškovú a aj jej firmu pred súd.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes (24. januára 2023) na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Ľ. R. pre súbeh pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a subvenčného podvodu," potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), ktorá priame platby vypláca, si od Roškovej firmy Agro Porúbka pýta späť 233-tisíc. Čiastku v hodnote necelých 16-tisíc eur sa už podarilo štátnemu úradu vymôcť. Spoločnosť je však v konkurze a peniaze ani majetky na vyplatenie dlžníkov oficiálne nemá.

Obžalobu prijal Špecializovaný trestný súd, elektronická podateľňa prípad pridelila sudcovi Milanovi Cisarikovi.

Rošková od začiatku popiera, že by sa dopustila trestnej činnosti.

Zorientujte sa v témach, ktoré hýbali Slovenskom a menia náš život. Kauzy 2022 vám aj tento rok prinášajú analýzu kľúčových udalostí v súvislostiach. Ročenku si môžete objednať na obchod.aktuality.sk.

Kontrolóri našli kopu hnoja

Kauza okolo „grófky" z východného Slovenska prepukla v roku 2018, po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Investigatívny novinár písal o talianskej mafii na Zemplíne a spomenul aj podvodné mechanizmy pri čerpaní dotácií na obrábanú pôdu. Na východ sa vzápätí vybral reportér Andrej Bán, ktorý ako prvý napísal text o Ľubici Roškovej a o jej údajnom farmárčení.

Kontrolóri z Pôdohospodárskej platobnej agentúry preverili pozemky priamo na mieste. Namiesto skutočne obrobenej pôdy našli zarastené polia, ale aj absurdné plochy ako asfaltové parkovisko, súkromný areál SPP, hrádzu pri Zemplínskej šírave, či staré dedinské letisko, na ktorom bola len kopa hnoja. Ani to však nesignalizovalo, že Roškovej firma Agro Porúbka na mieste skutočne farmárči.

„Na asfaltovej ploche je navozený maštaľný hnoj, ktorý však pravdepodobne nepatrí žiadateľovi,“ skonštatovali kontrolóri z PPA. Mali pravdu, hnoj aj samotné letisko boli vo vlastníctve družstva, ktoré tam skúpilo aj ďalšie okolité pozemky.

Aktuality.sk v minulosti priniesli podrobný zoznam pozemkov, na ktoré Roškovej firma inkasovala podporu z Únie aj zo štátnej kasy. Medzi nimi sú malé nenápadné plochy ukryté v lesoch, ale aj obrovský pozemok napríklad pri obci Bežovce s rozlohou veľkou ako 74 futbalových ihrísk.

Sama sa priznala

Pri pohľade na zarastené plochy bolo kontrolórom jasné, že poľnohospodárska technika neprešla niekoľko rokov ani okolo. Napokon, Roškovej firma sa pri viacerých poliach dokonca priznala, že na pozemkoch nehospodárila.

Pri takýchto porušeniach agentúra zväčša potrestá žiadateľa v podobe korekcií, čo znamená, že farmár príde o časť peňazí a v ďalšom roku môže dostať menej. Pri kauze okolo Roškovej však kontrolóri natrafili aj na oveľa závažnejšie porušenia. Firma Agro Porúbka do žiadosti o príspevky zaradila aj také plochy, na ktoré sa takzvané priame platby ani nevzťahujú. Chyba bola aj na strane štátu, keďže ten nemal dostatočne aktualizované mapy a zabudnuté plochy ponechal v systéme. Pri týchto sporných parcelách kontrolóri napokon skonštatovali: „Zistené umelo vytvorené podmienky pre neoprávnené získanie výhody, platby,“ píše sa v protokole z kontroly.

Práve pre takéto závažné porušenia, keď žiadateľ podstrčí do zoznamu nedotované pozemky, agentúra zruší kompletne celú žiadosť ako neplatnú. Stalo sa tak aj pri Roškovej firme, ktorá teraz dlhuje vyše 200-tisíc eur.

Hoci štátna agentúra vyhodnotila a potrestala Roškovej „farmárčenie" takto, ešte to automaticky neznamená, že aj súd bude považovať jej postupy za trestné. Ak sudca príjme obžalobu a nariadi hlavné termíny pojednávania, prokurátor bude musieť uniesť dôkazné bremeno a presvedčiť súd o vine exposlankyne na základe dôkazov. Ak sa tak nepodarí, súd môže Roškovú spod obžaloby oslobodiť.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.