Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zvolit prezidenta přijelo více lidí, nakažení covidem v izolaci hlasovali z auta

U volebních stanovišť pro hlasování z auta ve hlasovali ve druhém kole prezidentských voleb voliči, kteří jsou kvůli covidu-19 v izolaci či karanténě. (25. ledna 2023) foto: Radek Vebr, MAFRA

Nového prezidenta ve středu volili ti, kteří jsou v izolaci kvůli nemoci covid-19. Zájem o hlasování v druhém kole voleb byl na většině drive-in stanovišť vyšší než při prvním kole před dvěma týdny. Hlas odevzdalo zhruba 650 voličů, přibližně třetina z 1 900 lidí, kteří měli podle dat ministerstva zdravotnictví v uplynulých sedmi dnech pozitivní test na covid-19.
  7:18aktualizováno  19:38

Stanoviště byla po jednom v každém okrese a pět jich bylo v Praze, otevřená byla od 8:00 do 17:00. Podle ministra vnitra Víta Rakušana vedlo vládu k organizaci voleb z auta možné riziko vyššího počtu nakažených. „Představa, že třeba 20 tisíc lidí nemůže volit, výsledek bude velmi těsný a na základě toho, že někdo byl omezen a nemohl volit, budou volby napadány, na základě toho jsme šli do toho,“ řekl novinářům. Připomněl, že s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem chystá možnost, aby mohli lidé volit v izolace s různým typem infekčních chorob, nikoliv pouze s covidem-19.

V Olomouckém kraji odvolilo na pěti speciálních stanovištích 28 lidí, což je čtyřnásobek proti prvnímu kolu. „V Olomouci to bylo 14 lidí, naproti tomu v Jeseníku, kam museli zástupci komise absolvovat z Olomouce dvouhodinovou cestu, nepřišel nikdo,“ uvedla Hana Kamasová z olomouckého krajského úřadu.

Na Vysočině byla ve srovnání s prvním kolem účast trojnásobná, dorazilo 21 lidí. V Pelhřimově hlasovalo deset lidí, v Jihlavě čtyři a ve Žďáru nad Sázavou sedm. V Třebíči a Havlíčkově Brodě nikdo nehlasoval.

Také v Libereckém kraji byl zájem výrazně vyšší než před dvěma týdny. Odvolilo 45 lidí, nejvíc v Liberci, kam dorazilo 23 voličů. V Jablonci využilo drive-in stanoviště 17 hlasujících, tři volili v České Lípě a dva v Semilech. „V prvním kole dorazilo na drive-in stanoviště jen pět voličů, tři do Liberce a dva hlasovali v Jablonci, dalších devět voličů požádalo o zvláštní přenosnou schránku,“ řekla Pavlína Kroupová z Krajského úřadu v Liberci. Pro druhé kolo zatím podle ní o přenosnou schránku požádali tři voliči s koronavirem. „Lhůta ale končí až ve čtvrtek ve 20:00,“ dodala.

V Moravskoslezském kraji vhodilo svůj hlas z auta do urny 66 voličů, v prvním kole jich bylo 20. Nejvíce, 28, jich hlasovalo v Ostravě, 14 voličů evidovali ve Frýdku-Místku, deset v Karviné, osm v Novém Jičíně, pět v Opavě a jednoho v Bruntále. Komise krajského úřadu bude jejich hlasy sčítat po uzavření volebních místností v sobotu 28. ledna.

Na pražských drive-in stanovištích odhlasovalo celkem 205 voličů. Největší počet voličů, což je 68, navštívilo Letnou. Dále hlasovalo 45 lidí v Písnici, 37 v Satalicích, 32 v Dubči a 23 voličů ve Stodůlkách.

V Pardubickém kraji hlasovalo z auta celkem 16 lidí. Deset z nich využilo volební místo za pardubickou hokejovou halou, po třech hlasovalo v Chrudimi a Ústí nad Orlicí, žádný ve Svitavách. V Hradci Králové odvolilo z auta devět lidí. V Jičíně to byli čtyři lidé, v prvním kole takto v Jičíně odevzdal hlas jeden volič.

Na jihu Moravy využilo drive-in stanoviště 68 lidí, uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Knotková. Doplnila, že nejvíce hlasů odevzdali lidé v Brně, a to 41, celkem 16 hlasů na Brněnsku, osm v Hodoníně, dva ve Znojmě a jeden ve Vyškově.

Na jihu Čech dorazilo 35 voličů. Nejvíce jich bylo v Českých Budějovicích, kde svůj hlas na drive-in stanovištích odevzdalo 15 voličů. Novináře o tom informovala Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana. Zájem v Jihočeském kraji byl vyšší než v prvním kole, kdy dorazily jen jednotky voličů.

V Ústeckém kraji odvolilo z auta 20 lidí, o pět více než v prvním kole. Také v Plzeňském kraji byl zájem vyšší. Krajský úřad odpoledne evidoval 23 voličů, před dvěma týdny jich bylo 16. V Karlovarském kraji odevzdalo hlas devět voličů. Na Karlovarsku hlasovalo pět lidí, na Chebsku tři a v sokolovském okrese jeden.

Mapu stanovišť, kde mohli lidé v izolaci z auta volit zveřejnilo ministerstvo vnitra na svém webu. V prvním kole voleb využilo ve středu 11. ledna možnost hlasovat z auta 354 lidí. Nadpoloviční většinu hlasů na drive-in stanovištích získal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, a to 180. Předseda a poslanec hnutí ANO Andrej Babiš skončil druhý s 85 hlasy.

Hlasovat z auta mohli na určených místech voliči, kteří měli od lékaře nebo krajské hygienické stanice potvrzení, že jsou v izolaci kvůli koronaviru. Volit mohli i ti, kteří se prokázali věrohodným listinným nebo elektronickým potvrzením o pozitivním výsledku testu na přítomnost koronaviru, popřípadě vyplnili a vlastnoručně podepsali před hlasovací komisí čestné prohlášení, že jsou v izolaci.

Izolaci nařizuje lékař či hygiena podle platných pravidel po pozitivním testu na covid-19 a platí nejméně sedm dní nebo dva dny po skončení příznaků. Karantény osob v rizikovém kontaktu se už od loňského února nepoužívají, přesto s nimi ministerstvo vnitra v pravidlech voleb počítá.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv

Poslední šance na získání voličského průkazu

Poslední šanci ve středu měli lidé, kteří se volebního finále budou chtít zúčastnit mimo domovskou obec. Do 16:00 museli požádat osobně na obecním úřadě o voličský průkaz, po jehož předložení budou moci v pátek či v sobotu hlasovat například při rekreaci v horských obcích.

Tito voliči musejí komisi prokázat svou totožnost včetně místa trvalého pobytu předložením občanského průkazu či cestovního pasu. Adresu trvalého pobytu komise v případě potřeby ověří prostřednictvím krajského úřadu v základním registru obyvatel. Voliči, kteří by hlasovali s voličským průkazem, ho musejí komisi odevzdat a ta ho přiloží k seznamu voličů, kteří hlasovali.

Prezidentské volby

Tyto seznamy pak podle zákona získají prostřednictvím krajských a obecních úřadů okrskové volebním komise, které budou dohlížet na hlasování v pátek a v sobotu. Bude tím zamezeno případnému vícenásobnému hlasování téhož voliče.

Zatímco z auta mohli lidé s nemocí covid-19 volit prezidenta pouze ve středu, do přenosné volební schránky budou moci hlasovat lidé s koronavirem v pátek 27. ledna od 08:00 do 22:00 nebo v sobotu 28. ledna od 08:00 do 14:00.

O tento způsob hlasování musí lidé požádat místně příslušný krajský úřad nebo pražský magistrát nejpozději ve čtvrtek 26. ledna do 20:00. V zařízeních, která by byla kvůli koronaviru uzavřena, budou jejich klienti hlasovat ve čtvrtek od 08:00 do 22:00 a v pátek od 08:00 do 18:00. Při prvním kole žádné takové zařízení nebylo.

Autoři: ,