Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vláda schválila odpuštění úroků a penále z dluhů na daních a odvodech

Česko

  7:19aktualizováno  17:25
Vláda kývla na dva návrhy navazující na milostivé léto, které ve dvou vlnách umožňovalo lidem snáze se zbavit exekucí na dluh u veřejných institucí, uvedl po jednání kabinetu premiér Petr Fiala. Pomoci mají stovkám tisícům lidí i firem, jimž umožní odpuštění úroků a penále z dluhů na daních a odvodech.

Podle návrhu ministerstva financí se lidé budou moci zbavit úroků a penále na nezaplacených daních a clech, pokud uhradí původní dlužnou částku.

Mimořádné odpuštění příslušenství daně bude určeno pouze pro fyzické osoby, kterým dluh na daních vznikl do září 2022. Podmínkou je, že v období od 1. července do 30. listopadu zaplatí dlužnou daň a zároveň formálně požádají o odpuštění úroků a penále. U dlužných částek vyšších než 5 tisíc korun bude možné požádat o rozložení do čtyř splátek, kdy první bude uhrazena do konce letošního listopadu a následující tři v roce 2024.

Návrh zákona také umožní odpuštění bagatelních daňových nedoplatků vzniklých do konce loňského září. Opatření se bude týkat fyzických i právnických osob, které dluží na dani, úrocích a penále méně než 200 korun. Výjimkou je daň z nemovitosti, kde je maximální výše dluhu 30 korun. Dluh zanikne k 1. červenci, aniž o to dlužníci budou muset přímo žádat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pak navrhuje živnostníkům, drobným zaměstnavatelům a firmám při splacení dlužného pojistného odpustit penále a exekuční náklady. Schválit to ještě musí parlament.

Kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli nelegálním migrantům se budou utlumovat

Vláda schválila také návrh ministra vnitra Víta Rakušana, aby na hranicích se Slovenskem zůstali jen policisté. Ze služby na hranicích budou staženi vojáci a celníci.

„Rozhodli jsme o prodloužení kontrol na česko-slovenských hranicích, ale ten režim bude mírnější,“ řekl po jednání vlády premiér Fiala.

„Podařilo se nám zadržet 140 lidí, kteří se podíleli na trestné činnosti převaděčství,“ řekl ministr Rakušan. Zadržet se podle něj podařilo díky kontrolám více než 9 tisíc nelegálních migrantů.

Poslední zhruba měsíc, od 21. prosince, je už režim kontrol mírnější a jsou už jen namátkové. Kontroly na státní hranici České republiky a Slovenska vrátila vláda loni na konci září. „Musíme udělat toto preventivní opatření, abychom odradili migranty od využívání této trasy,“ řekl tehdy premiér. Kontroly vláda vrátila, protože nelegální migrace stoupla meziročně o 1 200 procent, většinou šlo o tranzitující migranty, kteří přes Česko cestovali většinou do Německa. Nejčastěji šlo o muže ze Sýrie.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...