Hlavní obsah

Mynář vyplatil odsouzenému správci z Lán na platu a odměnách 10,8 milionu

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Miloš Balák má dlouhodobě blízko k Vratislavu Mynářovi, Miloš Zeman ho pak loni zachránil před vězením, když mu udělil milost.

Reklama

Ředitel Lesní správy Lány měl příjmy, jež s bonusy převýšily ty poslanecké. Kancléř Mynář ho rekordně odměnil i loni, přestože Miloše Baláka soudy dvakrát uznaly vinným z toho, že manipuloval zakázkami a připravil Hrad o miliony.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář dosadil v roce 2014 Miloše Baláka do křesla šéfa Lesní správy Lány bez výběrového řízení. Zdůvodňoval to jeho „vynikajícími referencemi“.

Dnes už je jasné, že Balák na svém postu na Hradě manipuloval s rozdělováním veřejných zakázek, soud ve dvou případech (v jednom zatím nepravomocně) uznal jeho vinu.

Mynář se svého podřízeného po celou dobu policejního vyšetřování zastával a navíc navzdory vzneseným obviněním Baláka finančně odměňoval. Seznam Zprávy nyní získaly od Lesní správy Lány celkovou výši příjmů, kterou kancléř Balákovi v Lánech až do jeho rezignace ke konci roku 2022 vyplatil.

Z přehledu plyne, že ředitel Lesní správy Lány byl za svou činnost honorován lépe než například poslanec či soudce. Za devět let působení v lánském sídle prezidenta vyplatil Hrad Balákovi na 10,8 milionu korun hrubého.

V průměru si tak lesní správce přišel na 100 tisíc hrubého měsíčně.

Na odměnách k platu dostal Balák od roku 2014 celkem 2,8 milionu korun. Rekordních 410 tisíc korun na odměnách přitom obdržel od svého nadřízeného Mynáře právě loni – v roce, v němž se ve dvou separátních kauzách soudy usnesly, že se ředitel správy dopustil manipulace se zakázkami a pokoušel se tak rozpočet Hradu připravit o miliony.

Nejvyšší řádnou výplatu pak měl Balák v roce 2019, kdy jej Národní centrála proti organizovanému zločinu navrhla obžalovat. Hrad mu vyplatil přes milion korun.

Seznam Zprávy se kancléře Vratislava Mynáře zeptaly, za co svého podřízeného odměňoval. Mynář však na písemně položené dotazy nereagoval.

V dokumentu, který reportérům zaslala Lesní správa Lány, je jen obecné zdůvodnění. „Odměny jsou přiznávány zpravidla čtvrtletně, za mimořádné pracovní nasazení spojené se značnou časovou náročností při řízení a organizování chodu Lesní správy Lány,“ napsal Seznam Zprávám Balákův nástupce Pavel Rus, který příspěvkovou organizaci Hradu vede od ledna. Funkce se ujal poté, co Miloš Balák ke konci roku 2022 na post ředitele rezignoval.

Balák na dotaz, zda mu i vzhledem ke dvojnásobnému odsouzení přijdou pobírané odměny adekvátní, odpověděl, že ano.

„Jsem přesvědčen, že jsem se stal obětí zpolitizovaného vyšetřování, které bylo vedeno nezákonným způsobem, a politického procesu, ve kterém soud rozhodoval podjatě a dávno předem na základě štvavých článků jako vystřižených z padesátých let,“ napsal reportérům Balák s tím, že lesní správa za jeho řízení prosperovala nejvíce za dobu své existence.

Hrad až dosud údaje o Balákových odměnách nechtěl vydat.

Kancelář prezidenta nejprve žádosti reportérů o informace přesměrovávala na podřízenou Lesní správu Lány. A ta pod vedením Baláka žádosti ignorovala, stejně tak jako zaslané stížnosti na tento postup. Ty by přitom měla podle zákona předávat k vyřízení nadřízenému kancléři Mynářovi.

Údaje o Balákových příjmech přitom dlouhodobě chybějí i v tabulce příjmů vysoce postavených pracovníků Hradu, kterou prezidentská kancelář po právních bitvách zveřejňuje na webu.

Balákova korupce

  • Miloš Balák dostal loni v březnu pravomocně tři roky vězení za manipulaci stamilionového tendru na zpevnění břehů vodní nádrže v Lánech. Prezident Miloš Zeman ho ale od vězení zachránil milostí.
  • Nepravomocně je Balák od loňského srpna odsouzený i za škodu 1,35 milionu, kterou státu způsobil prodejem desítek tisíc tun kamene. Ten dle obžaloby i soudu nechal vytěžit v oboře, která spadá pod CHKO, nelegálně.

Nejsou to jediné pochybnosti, jež v průběhu let vyvstaly v souvislosti s Lánskou oborou a veřejnými penězi. Na Hradě nyní finišuje audit Nejvyššího kontrolního úřadu, který prověřuje také další Balákem zadané zakázky.

Ředitel lesní správy se totiž v průběhu svého působení v Lánech opakovaně ocital v podezření, že při vedení lesní správy přihrává peníze Hradu svým přátelům a známým.

Například firma Energie – stavební a báňská, vítěz zmanipulovaného tendru, za který byl Balák odsouzen, sponzorovala strakonický ženský basketbalový klub. Ten Balák řídil společně se svou pravou rukou z Lán Eduardem Gaislerem. Stejný klub sponzorovaly i další firmy úspěšné v získávání zakázek z Lán.

Balák milionové zakázky podepsal i rodině muže, od níž Miloš Zeman koupil pozemek pro vilu, kam se chce uchýlit na důchod. Dřevo z Lán odkupovala třeba firma psaná na Balákova zetě.

Policisté dle předchozího pátrání reportérů z podílu na manipulacích v Lánech podezřívali i samotného Mynáře, nic mu ale nedokázali. A možnost, že proti němu pod hrozbou vězení bude vypovídat Balák, zmizela s udělením prezidentské milosti.

Pod dozorem známých Vratislava Mynáře

  • Znalec Martin Teyschl, člen dozorčí rady Mynářem zřízeného nadačního fondu, je spolumajitelem brněnské firmy GEOtest. Stejná společnost dohlížela na samotné stamilionové práce při zpevňování břehů klíčavské nádrže, které byly zmanipulované. Zakázku dostala bez zákonného tendru, protože Balák práce nacenil pod limit, nad který už by musel vyhlásit řádnou soutěž.
  • Odposlechy zachytily, jak se s Balákem odsouzený manažer Energie – stavební a báňská Libor Tkadlec opakovaně chlubil, že velkou část prací sice Hrad zaplatí, ale nikdy se neprostaví.
  • To, že je Mynářův známý, podle Teyschla na získání zakázky na dohled u Klíčavy vliv nemělo. „To je historická věc. To s tím vůbec nesouvisí. Těmto věcem se věnujeme, tak jsme se o zakázku přihlásili,“ uvedl už dříve Teyschl.
  • Na právní dozor tendru na zpevňování břehů Klíčavy si Miloš Balák najal brněnskou advokátní kancelář Richarda Tománka a Jiřího Jestřába. Za roky 2015 a 2016 se Lesní správa Lány zavázala advokátům dvakrát vyplatit až 1 999 999 korun. Limit pro to, aby se musely právní služby soutěžit, je jen o korunu vyšší.
  • I Jestřába s Tománkem kancléř Mynář velmi dobře zná. V roce 2014 mu zprostředkovali výhodný nákup vily v pražských Strašnicích od advokáta Víta Širokého (zastupoval například lobbistu Romana Janouška). Oba právníci také poslali celkem 1,7 milionu korun na poslední prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Statisíce darovali i straně SPOZ, v níž Mynář působil.

Reklama

Doporučované