Hlavní obsah

USA pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy dodají na Ukrajinu tanky M1 Abrams. Prezident Joe Biden potvrdil, že jich bude 31. Dodávku USA zřejmě koordinují s Německem, které oznámilo dodání tanků Leopard 2 z výzbroje bundeswehru. Rusko už dalo najevo své pobouření.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký tank M1A1 Abrams střílí na manévrech v Lotyšsku.

Článek

Biden v oznámení o dodávce uvedl, že nejde o útočnou hrozbu pro Rusko. Řekl, že tanky Ukrajincům pomohou „manévrovat v otevřeném terénu.“

„Rusko si myslelo, že budeme rozděleni,“ uvedl Biden o USA a jejich evropských spojencích. „Jsme ale plně, naprosto a důkladně jednotní,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Bidenovi poděkoval. Jde podle něj o důležitý krok na cestě k vítězství a osvobození Ukrajiny.

„Bidenova administrativa pošle Ukrajině 31 tanků M1 Abrams v hodnotě 400 milionů dolarů, uvedli dva představitelé obeznámení s touto záležitostí,“ napsal na Twitteru novinář Bloombergu Jordan Fabian.

Další představitel dodal, že to udrží „alianční jednotu, vydláždí cestu pro dodání leopardů a zvýší schopnosti Ukrajinců“. Zmínil ovšem, že tanky nebudou dodány hned. „Výcvik a dodání zabere čas,“ poznamenal.

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní

Válka na Ukrajině

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu současně oznámil dodání leopardů a udělení souhlasu s jejich reexportem z dalších zemí, které je mají ve výzbroji. Německý ministr obrany Boris Pistorius už v úterý řekl, že další země mohou začít cvičit Ukrajince v ovládání leopardů. Po Scholzově vyjádření oznámilo i Norsko, že své leopardy Kyjevu dodá.

Berlín opakovaně uváděl, že souhlas dodávkami udělí jen v případě, že USA dodají na Ukrajinu své tanky. O možné dodávce jako první informovala stanice Sky News Arabia.

Účinné, ale nákladné na provoz a údržbu

Američtí představitelé přitom ještě minulý týden uváděli, že zatím nenastala vhodná doba pro vyslání 70tunových tanků Abrams na Ukrajinu.

„Upozorňovali jsme, že Abrams je neuvěřitelně účinný systém, ale je velmi nákladný na provoz a údržbu,“ řekl tiskový mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby. Důvodem je, že jejich turbínové motory spalují letecký petrolej a jsou žíznivé. Navíc vyžadují rozsáhlý řetězec pro údržbu.

Podle CNN spolu s tanky Spojené státy také vyšlou na Ukrajinu vyprošťovací vozidla.

Ruský velvyslanec v ve Washingtonu Anatolij Antonov ve středu označil případné americké rozhodnutí dodat abramsy za provokaci.

Moskva zuří

„Pokud se Spojené státy rozhodnou dodat tanky, pak ospravedlňování takového kroku argumenty o ‚obranných zbraních‘ rozhodně nebude fungovat. Byla by to další nehorázná provokace proti Ruské federaci. Je zřejmé, že Washington se nám záměrně snaží uštědřit strategickou porážku,“ zlobí se Antonov.

Že USA překračují všechny meze, uvedl také mluvčí ministerstva zahraničí Dmitrij Poljanovskij: „Probíhá hybridní válka proti naší zemi, o které nedávno podrobně mluvil ministr Sergej Lavrov. Diskuse o červených čarách jsou minulostí. Spojené státy jednoznačně daly najevo přání strategicky porazit Rusko. Není možné si nevšimnout reality.“

Biden je pod tlakem, aby poskytl Ukrajině tanky Abrams

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám