Hlavní obsah

Všechno mohlo být jinak. Lehečka byl kousek od postupu, Tsitsipasovi hrozila diskvalifikace

Skvělé tažení českého tenisty Jiřího Lehečky skončilo na Australian Open ve čtvrtfinále na raketě Řeka Stefanose Tsitsipase. I když jednadvacetiletý mladík podlehl svému soupeři ve třech setech, tak bojoval statečně a měl několik šancí na brejk. Tu největší na postup však neměl zcela ve svých rukou. V průběhu třetího setu za stavu 3:4 a 15:30 zahrál Lehečka vítězný úder, po kterém Tsitsipas naštvaně odpálil míček, který málem zasáhl jednoho z dobrovolníků. To by zřejmě znamenalo diskvalifikaci.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas přijímá gratulace k postupu od Jiřího Lehečky.

Článek

Výkon českého tenisty v zápase nebyl vůbec špatný, na vítězství však nestačil. I tak Lehečka předvedl řadu úderů, které zasloužily potlesk. Jeden takový přišel ve třetí sadě za stavu 3:4 a 15:30 z pohledu Čecha. Jeho vítězný forhend se odrazil od zdi a naštvaný Tsitsipas se proti míčku ještě ohnal a napálil jej do bariéry znovu.

Jenže v tu chvíli už k němu běžel sběrač, kterého míček málem zasáhl. Pokud by se tak stalo, byl by Řek zřejmě diskvalifikován. Stejně tak jak se to stalo například Novaku Djokovičovi na US Open v roce 2020, jež míčkem zasáhl lajnovou rozhodčí.

„Musíte být opatrní, když trefujete míček mimo kurt. Mluvím z vlastní zkušenosti," řekl expert Eurosportu a bývalý hráč Tim Henman, který byl diskvalifikován z Wimbledonu v roce 1995 poté, co zasáhl sběrače míčů. „Měl obrovské štěstí. Kdyby ho trefil, rovnou mohl jít soupeři k síti pogratulovat k postupu. Bylo to nebezpečné," reagoval bývalý americký tenista Jim Courier.

Tsitsipas však byl v klidu. „Toho sběrače jsem viděl, samozřejmě jsem na něj nemířil. Podle mě byl ještě docela daleko, musel bych se hodně netrefit, abych ho zasáhl. Ale neměl jsem to udělat, nejsem na sebe pyšný, ale frustrace mě přemohla," řekl k incidentu čtyřiadvacetiletý hráč, který v semifinále Australian Open vyzve Rusa Karena Chačanova, se kterým má pozitivní bilanci pěti výher a jedné porážky.

Reklama