Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Z lékáren se ztrácejí léky, oznámil SÚKL. Má podezření na nelegální vývoz

Česko

  10:12aktualizováno  14:06
Lék dorazí od distributora do lékárny a pak se ztratí. Zmizení, prozatím 130 tisíc balení za téměř 67 milionů korun, léčivých přípravků na předpis odhalili inspektoři Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Podle jeho ředitelky Ireny Storové jde jen o prvních 14 uzavřených správních řízení. Nejčastěji jde o léky na cukrovku, astma nebo vysoký tlak.

Kontroly SÚKL odhalily 14 případů, kdy si lékárníci objednali léčivé přípravky, ale nezavedli je do evidence skladových zásob, příjmu ani výdeje. Šlo o léky, které slouží k léčbě diabetu, astmatu, schizofrenie, chronické obstrukční plicní nemoci, vysokého tlaku nebo cholesterolu.

„Bohužel jde i o léčiva život zachraňující,“ doplnila Irena Storová. Ztratily se totiž také léky na nádorová onemocnění a imunosupresiva, která se podávají jako prevence odmítnutí transplantovaného orgánu. Inspektoři se domnívají, že léky mizí za účelem vývozu do zahraničí.

Ústav již pravomocně potrestal případy, ve kterých šlo o zmizení více než 130 tisíc balení registrovaných léčiv v hodnotě téměř 67 milionů korun. Tato částka však není konečná. Další řízení nyní probíhají, protože ale nejsou pravomocně ukončena, ústav o nich nemůže informovat. „Počty balení i jejich celková cena mohou být i dvojnásobné nebo ještě vyšší,“ dodala.

Činy páchají provozovatelé kamenných lékáren. „Někdy jde o provozovatele, který má jednu lékárnu, někdy jich má více. Nejde to specifikovat,“ odpověděla. Inspektoři rozdali pokuty celkem za 10,5 milionu korun.

Narazili i na případ, kdy se provozovateli během 13 měsíců ztratilo více než 31 tisíc balení léčiv v hodnotě téměř 17,5 milionu.

Souvislost s prosincovým výpadkem Nurofenu a přetrvávajícím výpadkem antibiotik není potvrzená. „Nicméně tak, jak naše činnost prošetřování bude pokračovat, nemohu vyloučit, že se to nebude týkat těchto zjištění,“ odpověděla Storová.

Případy, které SÚKL pokutoval, pocházejí z předchozích let. První kontroly inspektorů proběhly v roce 2019, první pokuty padly v roce 2020.

Ředitelka SÚKL jednání odsoudila a vyzvala, aby ti, kteří protizákonně zacházejí s léčivy, přestali. „Musí si uvědomit, že tím mohou poškodit české pacienty,“ poznamenala.

Storová upozornila, že inspektoři během kontrol čelili ze strany některých provozovatelů i výhrůžkám.

Jde o letité případy, reagují lékárníci

Česká lékárnická komora (ČLnK) v reakci upozornila, že nezákonná činnost, na kterou ústav upozorňuje, je letitá. „Přesto dosud nebyla navržena změna zákona o léčivech, která by Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv umožňovala účinnější odhalování a trestání nezákonných vývozců léků,“ uvádí ve zprávě.

Tisková zpráva SÚKL podle lékárníků vyvolává dojem, že jde o jev, který se týká lékáren v Česku jako celku. Proti tomu se ohrazují.

„Lékárny, respektive jejich provozovatelé, lékárníci a další zaměstnanci lékáren jsou slušní a poctiví lidé... Pokud se mezi nimi vyskytuje několik málo jedinců, kteří zneužívají léčivé přípravky pouze k vlastnímu sebeobohacení nezákonným vývozem, pak nelze ani naznačovat, že jde o problém všech lékáren,“ uvádí ČLnK.

Komora ve zprávě uvádí, že sama opakovaně nabízela Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv pomoc při odhalování těchto praktik a současně žádala, aby jim ústav poskytl podklady pro to, aby komora mohla vést disciplinární řízení se členy, kteří se na nelegální činnosti podílejí. „SÚKL této nabídky ČLnK zatím nikdy nevyužil,“ uvádí lékárníci.

Autor: