Hlavní obsah

Microsoft má problém, vypadl mu celý cloud. Firmám to způsobuje potíže

Foto: Profimedia.cz

Americká společnost Microsoft hasí od rána velký problém.

Reklama

Společnosti Microsoft vypadávají od rána cloudové služby po celém světě. Firmám i jednotlivcům to způsobuje problémy, protože se mimo jiné nemohou dostat ke svým sdíleným datům nebo s nimi řádně pracovat.

Článek

Americká společnost Microsoft řeší velký problém. Zhruba v sedm hodin ráno zaznamenávají firmy po celém světe výpadky jejích služeb – a to i v Česku.

„Od rána řeším problémy v několika firmách. Data, která mají nasdílená pouze na cloudech, nemohou řádně využívat. Není to úplný kolaps, ale je to podobné, jako když auto jede na jedničku a stále se zadrhává,“ popisuje IT specialista David E. problémy, které od rána řeší.

Foto: Microsoft, Iva Špačková, Seznam Zprávy

Zde je vidět, jak výrazně se zvyšovala četnost hlášení na špatné fungování služby Azure. Před polednem však Microsoft hlásil, že se mu podařilo službu obnovit.

Podle informací SZ Byznys, došlo k celosvětovému výpadku služeb Azure i Microsoft 365 a zatím není jasné, kdy bude vyřešen. Sám Microsoft má problém se sítí, jež výrazně ovlivňuje připojení k Azure, a tedy způsobuje problémy zdánlivě nepropojených aplikací a webových stránek, které tuto službu na pozadí využívají.

Laicky řečeno, lidé mohou mít problémy i s využíváním aplikací, které nemají s Microsoftem zdánlivě nic společného.

Co se týče výpadků služeb Microsoft 365, tak to v praxi znamená, že kdokoliv může mít problémy s fungováním on-line kancelářských aplikací, datových úložišť a e-mailových služeb, jako je třeba Microsoft Teams, Outlook, OneDrive for Business či třeba Exchange Online.

Jeden z partnerů americké společnosti v Česku, který zprostředkovává služby americké firmy dalším podnikům, výpadek potvrdil.

„Vypadly služby Microsoftu. Ráno jsme k tomu posílali všem našim partnerům upozornění. V tuto chvíli není nikdo schopen říci, kdy to bude v pořádku,“ uvedla na telefonu uvedeném na stránkách společnosti Jitka Frolíková s tím, že více informací získáme od Microsoftu.

SZ Byznys zjišťuje další informace přímo od společnosti Microsoft i dalších odborníků na IT technologie. Před polednem se službu Azure podařilo obnovit, problémy se službami Microsoft 365 v jednu hodinu odpoledne dále přetrvávaly.

Foto: Microsoft, Iva Špačková, Seznam Zprávy

Z hlášení Microsoftu je vidět, co vše ještě po 13:00 nefungovalo. V tento čas tam zatím nová aktualizace stavu neproběhla.

Reklama

Doporučované